Kép forrása: drobotdean – freepik.com

Ha valaki külföldön szeretne új életet kezdeni, temérdek kérdés felvetődik, amire frusztráló módon az adott pillanatban szinte biztos, hogy nem fog garantált választ kapni. Vajon megbánom majd? Hogy fogok élni? Hogyan tudok beilleszkedni? Lesznek barátaim? Mi lesz az itthoni kapcsolataimmal? Elég az angolom? Hogyan tudom kint fejleszteni a nyelvtudásom? Újra kell gondolni egy sor már kialakult alapvető dolgot. A külföldre költözés tekintélyes erőpróba bárki számára, hiszen sok újdonságot és megannyi változást tartogat. Új képességek kialakítására és sokszor a megszokottól merőben más módszerek bevetésére lesz szükség ahhoz, hogy megtaláld a helyed, és a lelkednek megfelelő szinten beilleszkedhess. Ehhez a nyelvtanuláson keresztül vezet az út.

Első lépésként pillantsunk rá a kulfoldremennek.hu platformján, hogy mik is azok a kötelező elintéznivalók, amik nélkül tutira nem inthetsz búcsút szeretett hazánknak. Megvagy? Szuper! Akkor sazézzunk tovább a „nem lehet galiba, nyolc évet tanultam angolul a suliban” hiedelem mezejére, és fussuk végig a kötelező köröket. Amikor egy ismerős próbál nyugtatni, hogy ő is nyelvtudás nélkül érkezett, vagy azt gondolod, ha már kint élsz, pikk-pakk rád ragad a nyelv, fejedbe száll az összes rendhagyó ige, és csettintésre megérted a nyelvtant is, akkor azért kérnénk egy kis időt, és óva intenénk a nyelv jelentőségének elbagatellizálásától. Nyilván nem lehet úgy kimenni, hogy már mindent tudsz, ezt senki nem is várja, de azzal legyél tisztában, hogy álmaid földje nem egy gigantikus Activity, ahol rajzolással, mutogatással és körülírással sínen leszel. Ne kezdj el fórumokat keresni saját magad ámítására, hogy nyelvtudás nélkül is dőlni fog a lé, meg „kolbászkerítés” és társai, mert sanszos, hogy így nagyon meg fogod ütni a bokád. Mindamellett, hogy nem a véletlenre bízod a nyelvi felkészülést, arra biztatnánk, hogy az alábbiakat mindig tartsd szem előtt, amennyiben egy mosogatói karriernél többre vágysz:

 1. A kommunikáció minden országban a kapcsolattartás alfája és omegája, az emberek a Föld minden részén egymásra vannak utalva. Kizárólag oda-vissza alapokra épülő metódussal működtethető, továbbá alapvető lelki szükségletünk is. Különben pedig hogyan tudnál megkaparintani egy színvonalas, jó melót, ha nem is érted, hogy mire keresnek embert?
 2. Egy helyesírási hibáktól hemzsegő önéletrajzot nem vesznek komolyan sehol. Ha pedig cselhez folyamodnál, azaz mással íratnád meg, nem lesz hosszú a sikered, mert már az első telefonbeszélgetés alkalmával slamasztikába kerülsz a fejed búbjáig.
 3. Sajnos a nyelvtudás magától nem száll a fejedbe. Szükséged lesz biztos alapokra, amikre folyamatosan építkezni tudsz, és ez a kiinduló tudástár a lényegi pont, úgyhogy ne riadj meg! Korábban már írtunk arról, milyen szintű angoltudás kell a külföldre költözéshez, ha gondolod, nyugodtan olvasd újra!

Amennyiben egy kicsit inadba szállt a bátorságod, és te sem bánnád, ha egy magabiztosabb kommunikátorrá alakulhatnál, akkor keresd a Speak! Nyelviskola 100 % beszéd, 0 % könyv módszerrel szuperáló angol tanfolyamait, ahol valóban az érdemi részre koncentrálva, a leggyorsabban és leghatékonyabban sajátíthatod el a nyelvet.

Hogyan tovább „odaát” az idegen nyelv sűrűjében?

Bizonyára számodra is ismerősen csengenek az alábbi mondatok:

 • „Persze, azért beszél olyan jól angolul, mert évekig kint élt!”
 • „Kizárólag külföldön lehet jól megtanulni egy idegen nyelvet!”
 • „Normális vagy? Kint élsz, és mellette nyelvtanfolyamra jársz?”

Próbáljuk végigjárni egy külföldre költözés sztoriját, és tegyünk rendet a fejekben, hogy vajon miért is completely daydream, azaz teljes ábrándkép az az elgondolás, hogy egy anyanyelvi környezet képes helyettesíteni a szisztematikus angoltanulást.  

Ha valaki külföldön él, akkor a mindennapok forgatagában általában ugyanazon tematikákban és behatárolt szókinccsel beszél, minden bizonnyal a legegyszerűbb kifejezések használatára korlátozódva. Több mint valószínű, hogy egy éles helyzetben senki nem fog percekig azon tűnődni, hányféleképpen tudja elmondani, hogy nice, hiába ismer rá minimum tizennyolc jobbnál jobb szinonimát. Az aktív szókészletét használja, ezért erősen ki kell lépnie a komfortzónájából ahhoz, ha a nyelvi látószögét fejleszteni akarja. Kialakul a napi rutinja, boldog lehet, amennyiben a szürke hétköznapok során egyáltalán muszáj aktiválnia az idegen nyelvű szókészletét, mert rákényszerül, és nem csupán magyarokkal diskurál. Gondoljunk csak bele, hogy külföldön belekerülünk egy váratlan szituba: mit szeretnénk? Hát persze, hogy megoldani a helyzetet, a lehető legmezeibb módon. Ennek tükrében, vajon hogy fogjuk használni az angolt? Pusztán arra fókuszálva, mit kell elmondanunk, és a legkevésbé fog érdekelni, hogyan mondjuk, ugye? Ahhoz, hogy ténylegesen a fejlődés útjára léphessünk, le kell tenni a voksunkat amellett, hogy tudatosan szélesíteni szeretnénk a nyelvi aspektusunkat, és ezért hatalmas türelemmel és elszántsággal tennünk kell nap, mint nap, pontosan ugyanúgy, mintha itthon tanulnánk. Célzatosan törekednünk kell az aktív szókincs bővítésére, egy átgondolt, jól felépített metódussal a magunkévá kell tennünk egy professzionális angoltudást. Véssük az eszünkbe a „majd jön magától” csupán egy completely daydream vagy hívhatjuk egyenesen bullshitnek is…

Nézzünk pár nyelvtanulás fokozó módszert, amikkel turbó üzemmódba válthatsz!

Anyanyelvi közegben egy normál tanuló – egy több ezer főre alapozott statisztika alapján – átlagosan 2,5 új szót tanul. Kevésnek érzed? Van pár tippünk, hogy rákapcsolhass, és kihozhasd magadból a lehető legtöbbet!

 • Ha hallasz egy új angol kifejezést, akkor járd körül egy pontos séma alapján:
  • Mit jelent pontosan? Lehetőség szerint használj angol-angol szótárt!
  • Ismételd el párszor hangosan kimondva, és írd is le!
  • Hogy betűzik? Kösd össze magadban a leírt és kimondott alakokat!
  • Mikor és hogyan kell/lehet használni? Majd mondj vele 5-10 mondatot!
  • Ha még van kedved és időd, akkor nézd meg a szótárban az eredetét és/vagy a rokon értelmű szavakat. Ez utóbbi jó módszer arra, hogy a szavak egy közös fakkba kerüljenek az agyadban.
 • Olvass rengeteget, értelemszerűen angolul, a rokonszenves szófordulatokat jegyezd meg, és használd direkt az első adandó alkalommal, majd figyeld a reakciókat!
 • Ha pedig már a szakzsargon szintjén jársz, akkor is olvass, csak szelektálj, hogy mit! Szórakoztatóbb módja a szaknyelv bebiflázásának, mint egy szimpla szótárazás, csak a témakört kell jól megválasztanod. Ha orvosi terminológiát memorizálnál, válassz magadnak pár Robin Cook művet. Ha jogi szaknyelvet tanulsz, priorizáld John Grisham szerzeményeit, a háborús könyvek kiválóak a katonai szakszókincs tanulására, míg a híres üzletemberek életrajzai optimális alapot szolgáltatnak a gazdasági és üzleti szaknyelv elsajátítására.
 • Nézz filmet, hallgass zenét, olvass sportújságot! Válaszd azt, amit a legjobban szeretsz, kutakodj, szaglássz a szófordulatok után, és akard bővíteni a perspektívád!

Keresd a Speak! Nyelviskola online angol tanfolyamait, amelyeken hála a technikának akár Ausztráliából is részt vehetsz.

Az utolsó pont horderejére szeretnénk külön is rávilágítani, eloszlatva ezzel a „külföldön minek angol nyelvtanfolyamra járni” téveszmét.

Tartsd észben, hogy ne csupán a saját fejed után loholva angolozz bele a világba, hanem egy céltudatos, összeszedett szisztéma mentén haladj. Ez a titka annak, hogy valóban fejlődjön a tudásod, és ne rekedj meg egy konstans szinten. Ehhez elengedhetetlen az aktív tanulás egy átgondolt, jól felépített rendszerben. Ehhez összerakhatod a saját tansegédletedet, vagy egy kész rendszert kell választanod. Ez utóbbi a könnyebb. A Speak Nyelviskola rendszere jó és működőképes. Valamelyiket választanod kell, ez a kulcs az észrevehető haladáshoz.

Foglalkozz a lelkeddel is, hogy szeressen benned lakni, ennek ösztönzésére a legapróbb sikereidet is ünnepeld meg! Légy büszke arra, amit már elértél, és tudatosítsd magadban, hogy jó úton jársz az irigylésre méltó sikerösvény felé. Ha pedig kudarc ér, ne szegje kedvedet, hiszen minden csapás rögös, ami diadalhoz vezet. A türelem legyen a puszipajtásod! Nem gond, ha maximalista vagy, de ne vidd túlzásba! Élvezd az ismeretszerzés kalandtúráját, mert hidd el, minden pillanata egy makulátlan élmény töredéke, ami a végén mesterművé áll össze.

Mik azok a hétköznapi húzások, amik észrevétlenül segíthetik az angol nyelvi fejlődést?

 • Igyekezz minél több barátot szerezni magad köré! Ha magyarok, akkor is törekedjetek rá, hogy angolul beszélgessetek. Ha külföldiek, de nem az adott országból valók, hajtsátok és ösztönözzétek egymást, hogy mindenkiből kihozzátok a maximumot. Ha anyanyelviek, akkor pedig okvetlenül szerezz egy mentort magad mellé: kérd meg, hogy pártfogoljon a tanulásban, és javítson ki, ha hibázol.
 • Szocializálódj! Menj helyiek közé, ismerd meg a kultúrát, a szokásokat, ez segíti az asszimilálódást és a nyelvi edukációt. Használd ki az élettérből adódó nyelvi lehetőségeidet, és egy percre se felejtsd el, hogy a mélyvíz a legjobb tanítómester, ha úszni akarsz!
 • Apropó! Ha már szóba jöttek a cimborák… Mi lenne, ha csinálnátok bizonyos időközönként, akár heti rendszerességgel egy játékos összejövetelt? Természetesen angolul. Hogy mi ebben a non plus ultra? Egyszerű: az, hogy érzelmi töltetű miliő társul az okuláshoz. Ott vagytok együtt, viccelődtök, játszotok, átadjátok egymásnak a megragadt információkat. Ezek az élmények az agy által legoptimálisabban archivált impulzusok. Ezeket sokkal könnyebb előhozni, évek múlva is élesen élnek a memóriában, miért ne használnánk ki ezt is a nyelvtanulásban? Egy ilyen közös banzáj amúgy is sok pozitív mellékhatást hozhat: új barát, új szerelem, új munka, ki tudja…
 • Legyél vállalkozó szellemű! Törekedj arra, hogy te bonyolítsd le a felmerülő ügyleteket. Te ugorj le reggel a boltba friss kifliért, te kérdezd meg, hogy van-e laktózmentes kakaó. Generálj magadnak egy rakás szituációs gyakorlatot, mert angolul beszélni kizárólag beszéd közben lehet megtanulni, és ha már ilyen szerencsés helyzetben vagy, hogy minden vásárlás egy grátisz angolleckét tartogat számodra, akkor ezt aknázd is ki, hiszen garantáltan csak nyerhetsz vele.
 • Szeretnél gyakorolni? Keresd a számodra szimpatikus arcokat, az érdeklődő tekinteteket, szólítsd meg őket kész, begyakorolt mondatokkal! Tanulj a visszacsatolásokból, élvezd, hogy egyszerűen mindenből áramlik feléd a tudás, és szívd magadba, így garantáltan menni fog.

És ne feledd: van segítséged! Nem muszáj egyedül végigcsinálnod. Ha úgy érzed, hogy szükséged van valakire, aki néha legalább virtuálisan megfogja a kezed, lelket önt beléd, vagy unszol, noszogat, bátorít, akkor a Speak! Nyelviskola szakavatott oktatói szívesen állnak a rendelkezésedre. Töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket, és már kezdődhet is a közös tanulás. Velünk könnyen átlendülsz a holtponton, és hidd el, utána nincs megállás!

Jelentkezem

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This