Névjegy: Kelemák Pali, jelenleg egy japán tulajdonú, közepes méretű vállalat HR osztályán dolgozik. Bérszámfejtéssel, társadalombiztosítással és munkaüggyel foglalkozik.

Ebben az interjúban Pali, a Hónap Diákja elmeséli hogyan segített neki a Speak! nyelviskola, hogy többé ne féljen angolul megszólalni:

SpeakMan: Gratulálunk a Hónap Diákja címhez. Mesélj kicsit magadról, mi volt anno a célod, amikor beiratkoztál hozzánk?

Pali: Mindenképp olyan nyelvtudást szeretnék megszerezni, amellyel Európa bármelyik országában tudok majd dolgozni és én anno célirányosan kerestem olyan nyelviskolát, ahol kifejezett a beszélt nyelv fejlesztésével foglalkoznak, így találtam a Speak honlapjára.

SpeakMan: Milyen volt a szintfelmérő és a bemutatóóra? 

Pali: Kicsit izgultam a szintfelmérő előtt, mert már rég volt, amikor utoljára iskolapadban ültem és felmérőt kellett írnom, de ugyanakkor kíváncsi is voltam arra, hogy milyen szintbe kerülök besorolásra. Nagyon pozitív volt, hogy kedvesek voltak az oktatásszervezők és a szintfelmérő eredménye is azt adta vissza, amit én előzetesen gondoltam a tudásomról. A bemutatóórára nagy várakozásokkal érkeztem, mert egyrészről az eddigi nyelviskoláimban soha nem volt ilyen, másrészről pedig nagyon korrektnek tartottam, azt, hogy mielőtt befizetek egy teljes tanfolyamra, az iskola vezetője fontosnak tartja, hogy demonstrálja az általa kidolgozott módszert.

SpeakMan: Mesélj egy picit azokról, akikkel a legtöbb időt töltötted itt. Milyen a kapcsolatod a tanároddal és a csoportoddal?

Pali: Járási Niki nagyon dinamikus, pörgős órákat tart. Ha lankad a lelkesedésünk, akkor rögtön ott terem és nem hagyja, hogy egy pillanatra is leeresszünk. Nagyon jól és hitelesen adja vissza a Dunay-módszert, mert hisz benne.

Épp most fogom befejezni a negyedik tanfolyamom, és tavaly június óta a Speaknek köszönhetően nagyon sok emberrel sikerült együtt tanulnom. Az egyes szintek nem csak a megszerezhető új tudás miatt érdekesek, hanem attól is, hogy mindig érkeznek új emberek a csoportba. Vicces, de én például 20 év után pont a Speakben botlottam egy régi ismerősbe, akivel egy faluból származunk és együtt nőttünk fel.

SpeakMan: Milyen volt az első órád? 

Pali: Nagyon pozitív volt számra, hogy ugyanazt a nagyon logikus, könnyen átlátható és elsajátítható módszert kaptam vissza, amit Péter [a Speak módszer atyja] elmondott a bemutatóórán.

SpeakMan: Mi a végső cél? 

Pali: Szeretnék magabiztos nyelvtudással rendelkezni, ami lehetővé teszi, hogy komplex feladatokat tudja elvégezni idegen nyelven a munkahelyemen.

SpeakMan: Miből merítesz motivációt? 

Pali: Korábban a főiskolán mindig máshol volt a fókusz és nem jutott elég idő a nyelvtanulásra. Most hosszú idő után ismét élvezem a tanulást. Vannak céljaim az angollal, de ezúttal a célhoz vezető utat is élvezem.

SpeakMan: A környezeted mit szólt ahhoz, hogy belevágtál az angoltanulásban? 

Pali: Sokan biztattak és érdeklődve lapozgatták a Speak EZ-met. Volt olyan, aki le is akarta nyúlni, mert megtetszettek neki a benne lévő idiómák.

SpeakMan: Ha kéne mondanod egy dolgot az angolban, amit nagyon megszerettél, mi lenne az?

Pali: Az idiómákat imádom a legjobban, mert színesítik, élettelivé és árnyalttá teszik a kommunikációt.

SpeakMan: Milyen hatással van/volt az életedre az angoltanulás?

Pali: Quizlet függő lettem, minden nap meghallgatom angolul is a híreket, angol felirattal nézem a filmeket és néha anélkül. Már nem tartok attól, ha angolul kell megszólalnom.

SpeakMan: Miben változott az életed mióta megtanultál angolul?

Pali: A munkahelyemen egyre többször számítanak rám olyan feladatokban, projektekben, amihez nyelvtudás szükséges. Sokkal magabiztosabb vagyok, ha angolul kell beszélnem, még ha nem is mindig helyesen teszem azt.

SpeakMan: Mit gondolsz miért te lettél a hónap diákja?

Pali: Nagy meglepetésként ért mindez. Őszintén szólva nem is tudtam, hogy ez a díj létezik. Talán azért lettem a hónap diákja, mert mindig igyekszem házit csinálni, nem késni az órákról, felkészülni az órákra, szintközikre és szintzárókra.

SpeakMan: És az utolsó kérdés. Mivel biztatnád azokat az embereket, akik még nem mertek belevágni a nyelvtanulásba?

Pali: Mindenképp vágjanak bele, mert minél tovább halogatja valaki a nyelvtanulást, egyre távolabb kerül tőle, egyre több kifogást gyárt, hogy miért nem…aztán végül száz éves lesz, ezer kifogással és nyelvtudás nélkül fogja értetlenül nézni, hogy mi történik körülötte.

 

congrats

Szeretnél Te is olyan sikereket elérni, mint Pali? Arról álmodsz, hogy bátran és könnyedén beszélsz angolul? Akkor próbáld ki a Speak! angol nyelviskola beszédközpontú módszerét:

Jelentkezem
Share This