Sikerbiztos szóbeli nyelvvizsga tételkidolgozás lépésről lépésre

A tételkidolgozás szót legtöbben utoljára érettségin hallottuk, esetleg egyetemi vizsgákon – pedig a nyelvvizsgák esetében is hatalmas segítséget jelent, ha otthon, a vizsga előtt felkészülsz minden eshetőségre és kidolgozod a témáid.

Kövesd ezt az öt lépést, és garantáltan megduplázódik a sikered esélye a szóbeli nyelvvizsgán.

1) Keresd meg a témák listáját

Alap? Persze, sokan mégis kihagyják a 0. lépést, és nem néznek utána a nyelvvizsgaközpontok által közzétett szóbeli témaköröknek a neten.

Az egyes nyelvvizsga típusok és központok különböző részletességgel fejtik ki, hogy mire lehet számítani, de bármilyen hosszúak, vagy komplexek is legyenek az intézmények tájékoztató anyagai, a sikeres felkészüléshez KÖTELEZŐ elolvasni. (Ez például a BME témalistája, az Origóét itt éred el.)

Ha belekukkantasz a két mintalistába, akkor látni fogod, hogy a témák a legtöbb ponton fedik egymást (pl. család, lakás, munka, tanulás), és az is igaz, hogy szinte valamennyi középfokú nyelvvizsga típus 90%-os tematikai egyezést mutat egymással. Viszont egyrészt még mindig van 10% eltérés nyelvvizsga és nyelvvizsga között, másrészt ha először készülsz vizsgára, akkor minden témakör új lesz.

A lényeg: mindig olvasd el a „tételsort”, és találd meg a legfrissebb verzióját, nehogy baj legyen a vizsgán.

2) Vizsgáld meg az alpontokat, számíts kérdésekre

Miután megvan az adott nyelvvizsga témalistája, készülj fel arra hogy milyen kérdések hangozhatnak el az adott témában. Ha úgy érzed ez „túl sok munka”, akkor hívd segítségül az erre specializálódott, klasszikus nyelvkönyveket (pl. a Hock Ildikó-féle 1000 Questions, 1000 Answers című könyvét), vagy iratkozz be egy olyan nyelvvizsga felkészítő tanfolyamra, ahol a szóbelin felmerülő lehetséges kérdések már eleve ki vannak dolgozva. Mondjuk hozzánk: nézd csak 🙂

Ha a saját utadat szeretnéd járni a felkészülésben, akkor kövesd a következő három pontot és nem lesz gond.

3) Készülj két szintre: személyes és elvont

Egy adott témán belül kétféle kérdésre érdemes felkészülni. A kérdések egy része személyes lesz, ami rád, a te életedre, vágyaidra, terveidre vonatkozik.

Például a lakás, lakhatás esetében nyugodtan számolhatsz ilyen személyes jellegű kérdésekkel:

  • What kind of accomodation do you live in?
  • What kind of accomodation would you like to live in?
  • How long have you been living there?

Ezek mind rád vonatkoznak.

Ezzel együtt általános jellegű, elvontabb kérdésekre is fel kell készülnöd. Mire számíts? Mondjuk ilyenekre:

  • What are the pros of a flat?
  • What are the cons of a flat?
  • Is it better to live in a city or in the country?

Ezek egy részében tehát véleményt kérnek majd tőled, meg kell tudnod fogalmazni és olykor védeni is a saját álláspontodat. Nem kell megijedni, a kérdések általános szituációkról szólnak, amiről magyarul is kialakult véleményed van.

Zárójel: felsőfokú nyelvvizsgáknál sokkal elszálltabb lehet az utóbbi kategória. (pl: What do you think would be the solution to the housing crisis of Budapest?)

4) Írd le a válaszaid, nézesd meg mással

Ha megvannak a kérdések, írd le a válaszaidat rá. Ezeket az általános kérdéseknél akár kimásolhatod más könyvekből, a személyeseknél azért egy kicsit oda kell majd tenni magad.

Ha megvan, nézesd át (nyelvtanilag is) a válaszaid az angoltanároddal, és kérj tőle tanácsot, hogy milyen szavakkal, kifejezésekkel lehet kimaxolni a mondandódat.

5) Készülj kétszer olyan keményen a bonyolultabb témákra

Már a válaszok írása során rá fogsz érezni, hogy mik a húzósabb szóbeli témák. Tapasztalataim szerint ezen a dobogón az egészséges életmód, a környezetvédelem és a sport témakörök állnak.

Ezek a topikok talán azért nehezebbek, mert sok ember számára nincs releváns érintkezési pont a témával, vagy hiányzik a megfelelő háttértudás, esetleg a vizsgázók kamuzni próbálnak. Ahogy a régi közmondás tartja: a nyelvvizsgán mindenki szelektíven gyűjti a szemetet.

Ráadásul ezekben a témákban lehetnek a legelvontabbak az általános kérdések – úgyhogy ha nem is ezekre, de a saját gyenge pontjaidra duplán készülj fel, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés.

Ha szeretnél profi segítséget kapni a szóbeli nyelvvizsga felkészüléshez, akkor jelentkezz 2×32 órás intenzív, beszédközpontú nyelvvizsga felkészítő tanfolyamainkra, ahol célirányosan, sokat beszélve, és rengeteg online és offline segítséggel készítünk fel a sikeres vizsgára.

Kíváncsi vagy rá? Akkor töltsd ki ingyenes online szintfelmérőnket, csekkold a tudásszintedet, és vágj bele a tankönyv- és stresszmentes nyelvvizsga felkészülésbe!

Hubai Gergely
oktatási szakértő, vendégszerző

Share This