Így egyszerűsítsd le a mondanivalódat angolul

Minden célratörő nyelvtanuló vágya, hogy angolul is ugyanolyan választékosan és gyorsan tudjon beszélni, mint az anyanyelvén. A frusztráció leggyakoribb oka pedig az, ha ez nem sikerül olyan gyorsan, ahogy elképzelték.

De van egy másik út is.

Egyszerűen szép

Ha egyszerűsíted a mondanivalódat, akkor sokkal nagyobb eséllyel keltesz jó benyomást a angol beszélgetőpartneredben, mintha fölöslegesen túlbonyolítanád.

Az egyszerűség és a választékosság látszólag ellentétben áll egymással, pedig sokkal közelebbi barátok, mint hinnéd.

A titok a nyelvben rejlik.

Mikor kell bevetni a nehéztüzérséget?

A nyelvtanulók hajlamosak egy idegen nyelv használata közben, direkt bonyolultabb szerkezeteket használni, minél hamarabb bevetni a nehéztüzérséget (legalábbis a nyelvtant illetően).

Pedig, ha megnézzük, hogy ebből pontosan mit használunk az anyanyelven (a mi esetünkben a magyarban), láthatjuk hogy magyarul bőven beérjük egyszerűbb szerkezetekkel.

Miért? Mert amíg a mondanivalónk érthető marad, fölösleges „túlragozni” és túlbonyolítani magunkat.

Most megnézünk 3 trükköt, amivel ez a kettősség minél könnyebben feloldható.

egyszerusitsd-le-angol-2

3 trükk, amivel egyszerű, de nagyszerű lesz az angolod

1) Színezd a mellékneveket

Az angol oktatásban gyakran háttérbe szorulnak a melléknevek, és nagy minőségi ugrást jelent, amíg a big/small világából eljutunk az enormous/huge/gigantic/tiny/little/petite választékosabb területére.

Viszont nem baj, ha egyszerűbb mellékneveket használsz – ezeket ugyanis nagyon jól lehet színezni.

A “very“ és a “too“ (nagyon és túl) a legismertebb példák, de lehet valami “rather small“, “quite big“, vagy épp “not big enough“.

Ha megtanulod a hét leggyakoribb módosítószót*, akkor gyakorlatilag meghétszerezed a szókincsedet.  Hiszen minden egyszerűbb melléknév mellé, mindegyik odaillik.

Ráadásul a köznapi beszédben kezdenek újra divatba jönni az egyszerűbb megoldások, ahogy a sajtó és/vagy az ígérgető politikusok elkoptatják a szélsőségesebb melléknevek hatásosságát.

*A módosítószók (modal verbs) megváltoztatják a mondanivaló jelentését. Kifejezhetnek bizonyosságot (pl. persze), bizonytalanságot (pl. talán) óhajtást (pl. bárcsak), igenlést (pl. hogyne, igen) vagy tagadást (pl. sem, ne).

2) Kösd össze elegánsan a mondataidat

Ha egy történetet mesélsz, akkor a legkönnyebben úgy egyszerűsítheted a mondanivalódat, ha meghatározod, hogy az egymást követő mondatok milyen logikai kapcsolatban állnak egymással.

Ha időrendiséget akarsz kifejezni, akkor a „then” („aztán”) szócskával nem lőhetsz mellé („We went home, then we slept.”).

Van azonban egy trükkösebb, az „after”, amit magában nem tudsz így használni („We went home, after we slept.”) Helyette használhatod viszont azt, hogy „after that”. (We went home, after that we slept.)

Egyszerű, de elegáns megoldások segítenek összekötni a mondanivalódat, így a közlendőd sokkal természetesebbnek hat: épp mint, ahogy a magyarban használnád.

angolul-egyszeruen

3) Legyen B-terved

Amikor angolul beszélsz, előfordulhat, hogy nem jut eszedbe egy szó. (Sőt, minél többet beszélsz, annál valószínűbb, hogy lesz ilyen.)

Ilyenkor nem szabad megakadni, vagy azonnal az okostelefonodra letöltött szótár után nyúlni.

Magyarul is előfordul, hogy egy-egy alapszó nem ugrik be, és ebben semmi szégyellni való nincsen – akkor angolul miért lenne gáz?

Ha valami nem jut eszedbe, akkor írd körül. Nem baj, ha ehhez egyszerűbb, basic szavakat használsz, mert még mindig jobb mintha a Google Translate-hez nyúlnál és megszakítanád a beszélgetés menetét.

Improvizálj egy B-tervet, és máris magabiztosabb nyelvhasználónak tűnsz.

Ezért egyszerűsítsd le magad

A kommunikáció célja nem az erőfitogtatás. Nem azért beszélsz angolul, hogy demonstráld a nyelvtudásod.

A kommunikáció az információcsere, a megértés, vagy éppen az egyetértés létrehozásának eszköze.

Ezért sokkal jobb egy egyszerű, lényegretörő mondat, amit tökéletesen megért a másik, mint egy hatásszünetekkel, rövidzárlatokkal, keresgéléssel összeszenvedett barokk műalkotás, ami nem azonnal „megy át”.

A Speak! Nyelviskola tankönyvmentes tanfolyamain erre az elegáns egyszerűségre gyúrunk rá. Olyan nyelvtani szerkezeteket, szavakat és kifejezéseket adunk át hétről hétre a tanfolyamokon, amik azonnal használhatók, és megértést hoznak létre. (A haladóbb szinteken azért már mi is elővesszük a színezőket, és alaposan kidíszítjük a mondataidat.)

Ha te is alkalmazható angoltudásra vágysz, akkor jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre (+azonnali ajándék), és próbáld ki magadon a 100% beszéd, 0% könyv módszer nyelvmegoldó, és gyomorgörcsoldó „mellékhatásait”:

banner_button

hubai_gergely_angol_nyelviskola
Hubai Gergely, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This