Közeledik a karácsony, mi a Speak! angol nyelviskolában már nagyon ünnepi hangulatba kerültünk. Így érdekességként összegyűjtöttük neked hogyan ünneplik a karácsonyt a britek és amerikaiak.

Ahhoz, hogy igazán jól megtanuljunk egy nyelvet fontos, hogy a nyelvhez tartozó kultúrát is ismerjük valamennyire. Tehát az angoltanulásban is sokat segíthet, ha ismered az angolok (és amerikaiak) hagyományait is. Az már csak hab a tortán, hogy akár még pár olyan szokást is elleshetsz tőlük, amit szívesen hagyománnyá tennél te magad is. 🙂

Szenteste helyett baráti összejövetel

Sem Angliában, sem Amerikában nincs szenteste. December 24-e náluk még nem az ajándékozásról szól, hanem sokkal inkább a baráti összejövetelekről. Nagy hagyománya van annak, hogy kisebb bulit rendeznek és egy nagy vacsorát csapnak barátaiknak.

Azt vallják, hogy ezen az estén senki ne legyen egyedül, így sokan vannak, akik tényleg óriási vacsorát csapnak és sok embert látnak vendégül.

Az ajándékokat a Mikulás hozza 25-én reggel

A britek és az amerikaiak is december 25-én reggel bontják ki az ajándékokat, amik sok helyen már előző este a fa alá kerülnek. Náluk nem a Jézuska, hanem Santa Claus, azaz a Mikulás hozza a csomagokat.

Különösen az amerikaiaknál szokás az is, hogy a Mikulásnak a gyerekek süteményt és tejet készítenek a karácsonyfa mellé, hogy miután lerakta az ajándékokat kicsit megpihenhessen és falatozhasson.

A karácsonyi ebéd a pulyka körül forog

Az ünnepi ebédet 25-én az ajándékozás után fogyasztják. És mind az USA-ban, mind pedig az Egyesült Királyságban a sült, töltött pulyka a hagyományos ebéd legfontosabb része.

Az angolok a pulykát legtöbbször gesztenyével töltik meg, és előszeretettel fogyasztanak mellé christmas pudding-ot. Ez a nevével ellentétben nem puding, hanem inkább egy gyümölcskenyér szerű sütemény. Az amerikaiaknál a pulyka mellé áfonyamártás kerül, desszertnek pedig sütik, piték vagy christmas puding kerül tálalásra. Elmaradhatatlan része az ünneplésnek a tojáslikőr is.

A legszebb ajándék

Remélem, hogy picit te is ünnepi hangulatba jöttél ezektől a karácsonyi szokásoktól. 🙂 Mi a Speak! angol nyelviskolában úgy gondoljuk, hogy a legszebb ajándék, amit adhatunk az a tudás. Hiszen ez az egyetlen olyan dolog, amitől tényleg többé válhatnak szeretteink.

Ezért készítettünk két különböző értékű karácsonyi tanfolyamkártyát, hogy egy kicsit megkönnyítsük az ajándék választást. Hasznos ajándék lehet a számodra legfontosabbaknak, és még a fa alatt is jól fog mutatni, hiszen szép ünnepi díszbe öltöztettük őket.


Kattints ide az ajándékkártyák részleteihez 
és a vásárláshoz»

Share This