Kép forrása: www.freepik.com

Egyre gyakrabban hallani, hogy „Napjainkban már az internet segítségével bármilyen nyelvet el lehet sajátítani.” Szóval akkor mi okozza, hogy a legtöbb magyar még mindig nem beszél angolul, pedig internet hozzáférésük már van?

Tény, hogy a neten minden megtalálható. Ha valaki angolul akar tanulni, akkor végképp jó dolga van, hiszen elképesztő mennyiségű tananyag, oktatóvideó és angol lecke érhető el online. Ráadásul ezeknek jelentős része még teljesen ingyenes is.

Mégis azt látom, hogy a legtöbb ember egyszerűen NEM TUD magától megtanulni angolul. Elvileg minden adott hozzá és lehetséges lenne. Hallunk is olyan sikersztorikat, hogy „XY magától tanulta meg a nyelvet és azóta már külföldön él”. De nekünk valahogy mégsem megy.

Hogy mi ennek az oka? Szerintem 3 dolog:

1) Nem tudjuk hogyan és mit tanuljunk

A rengeteg interneten elérhető anyag sokszor inkább hátrány, mint előny. Hiszen nehéz eldönteni, hogy mit tanuljunk. Megnézzünk egy videós leckét? Vagy inkább egy tesztet kéne kitölteni? Esetleg bővítsük a szókincsünket? Millió lehetőség közül választhatunk, így nehéz dönteni. Arról nem is beszélve, hogy milyen nehéz kiszűrni, hogy egy tananyag jó minőségű és érthető lesz-e, vagy inkább csak összezavar majd minket. Ez pedig sokszor az idő előtti feladáshoz vezet.

2) Egyedül elveszítjük a motivációnk

Hiába indulunk neki célokkal telve és lelkesen a tanulásnak, egyedül nagyon nehéz motiváltnak maradni. Pedig ahhoz, hogy sikereket érjünk el nélkülözhetetlen, hogy motiváljuk magunkat és RENDSZERESEN foglalkozzunk a tanulással. A legtöbb tanuló azt hiszem ezen a ponton bukik el. Hiszen egy ideig tanulgatnak, majd egyre többször van az, hogy közbejön valami és elmarad a betervezett angolozás. Így aztán rövidesen eljutunk oda, hogy teljesen abba is hagyjuk. Hiszen úgysincs senki aki számon kérje. Se tanár, se tanulótárs…

3) Élménygyilkos módszert választunk

Valljuk be, hogy amit örömmel csinál az ember abban sokkal kitartóbb tud lenni. Pont ezért nagyon sokan szimplán azt rontják el, hogy olyan tanulási módszert választanak, ami halálosan unalmas és nem túl hatékony. Így pedig hamar feladják. Szerintem a hagyományos, elméleti módszerekkel nem lehet élvezetes a tanulás. Ahhoz, hogy élvezetes legyen aktív, beszédközpontú órákra van szükség, ahol kiélvezheted azt, ahogy egyre fejlődő nyelvtudásoddal társalogsz. Ebben az irányba kéne tehát elindulni.

4) Nem jó szintről indulunk

Ez a pont a legaljasabb, hiszen rengetegen buknak el rajta úgy, hogy nem is tudják. Meglepődnél, ha tudnád, hogy milyen gyakori, hogy a tanulási nehézségek hátterében egyszerűen az áll, hogy nem a tudásszintünknek megfelelő anyagokból kezdünk el tanulni.

Ebben komoly szerepet játszik az is, hogy a legtöbb szintfelmérő pontatlan, hiszen nem a mondatalkotási képességeket nézik meg. Hanem egyszerűen engedik betippelni a helyes választ a) b) és c) lehetőségek közül. Így azokat is félre tudják vezetni, akik időt szánnak arra, hogy kiderítsék milyen tudásszinten kellene kezdeniük.

Mi a megoldás?

Ha mindenképp szeretnél magadtól megtanulni angolul, akkor azt javaslom próbálj meg figyelni a fenti négy pontra. Nem mondom, hogy lehetetlen küldetés, de nagy kitartásra lesz szükséged.

Ha viszont szeretnél egy kicsit könnyebb megoldást választani, amivel már kiküszöbölöd a fenti csapdákat, akkor azt javaslom, hogy válassz egy beszédközpontú csoportos angol tanfolyamot. A jó hír, hogy ma már akár online is részt vehetsz az órákon – de így mégis lesz segítséged és külső motivációd.

Akármelyik megoldást is választod érdemes egy pontos szintfelméréssel kezdened. Ezért összeállítottunk egy ingyenes online szintfelmérést, ami a mondatalkotási képességeidet nézi meg. Ezáltal pedig a hagyományos felmérőknél sokkal pontosabb eredményt ad.

Kattints ide a szintfelmérőért!

Share This