Kép forrása: gpointstudio – freepik.com

A magyarok alig több mint fele beszél valamilyen idegen nyelvet, pedig ez a tudás hatalmas előnyt jelent a munkakeresésnél. A koronavírus okozta gazdasági válságban rájöttek erre honfitársaink, hiszen egy friss kutatás szerint 68 százalékuk hajlandó lenne saját költségén is képezni magát. Ilyen helyzetben a legjobb befektetések közé tartozik az online angol nyelvtanfolyam, amellyel a Speak! Nyelviskolánál viszonylag gyorsan valós tudás szerezhető.

Felesleges részletezni, milyen következményei voltak a koronavírus-járványnak világszerte, illetve hazánkban. Az egészségügyi helyzet bizonyos időszakokban kritikussá vált, amelynek gazdasági hatásai miatt rengeteg ember veszítette el a munkáját. Még többen, mint amire gondolnánk: az Ipsos Omnibusz országos felméréséből kiderült, az aktív munkavállalók közel egytizede lett munkanélküli a pandémia miatt. Az adatot a közvélemény- és piackutatással foglalkozó cég tavaly tette közzé, de elég körbenéznünk, hogy lássuk, a helyzet azóta sem oldódott meg.

Nehéz helyzetben a nők

Ami a nemeket illeti, a nők vannak nehezebb helyzetben: a felmérés alapján 11 százalékuk munkáját érintette a válság, a férfiaknál ez az adat 7 százalék. Azt is kimutatták, hogy a legfeljebb általános iskolai végzettséggel rendelkezők a leginkább érintett csoport, negyedük állása vagy munkahelye szűnt meg a vizsgált időszakban.

A gazdasági problémákat az egyre több vakcina és oltás sem oldja meg, becslések szerint a válságra hosszú éveken át be kell rendezkedni. Ebben a helyzetben mivel tudja az ember bebiztosítani az állását? Azzal, ha képzi magát – legalábbis így gondolják a magyarok.

Világnyelv az angol, de a magyarok nem állnak fényesen

Mielőtt elmerülnénk ebben a megállapításban, nézzük tényszerűen, miért fontos a folyamatos edukáció, szempontunkból természetesen az angol nyelv tanulása. Korábban megírtuk, hogy a nyelvészeti kutatásokkal foglalkozó SIL International 2019-es adatai szerint 1 milliárd 268 millió ember beszél angolul a világon, ez a legmagasabb adat az összes nyelvet figyelembe véve. Az is tény, hogy a bolygón jelenleg 7,8 milliárd ember él, csaknem negyven százalékuk ért valamicskét angolul, ami több mint 3 milliárd férfit és nőt jelent.

Ezzel szemben mi, magyarok nem állunk fényesen. A The Knowledge Academy elemzésében az összes idegen nyelvet vizsgálva megállapította, hogy hazánk 57,6 százalékkal a harmadik legrosszabb a beszélt idegen nyelveket tekintve az Európai Unióban. Azaz a magyarok közel fele nem beszél csakis magyarul, ami a munkaerőpiacon egyértelműen hátrányt jelent.

Rémes az álláskereső magyar jogászok nyelvtudása

Ijesztő, amit a Qubit tett közzé a jogászok helyzetéről. A 2020-as kutatáshoz a profession.hu adatbázisát használták, betekintést nyerhettek az oldalon tárolt összes jogász-önéletrajzba. Ebből megalkották az átlagos magyar jogász profilját, akit Zolinak neveztek el.

Nos, Zoli 41 esztendős, és nem erős az idegen nyelvekben. Tud ugyan angolul, de alig, semmiképp sem tárgyalóképes. Azzal pedig, hogy van egy papírja a nyelvvizsgájáról, nem sokra megy. Zoli megtestesíti az álláskereső magyar jogászokat, akik közül mindössze 5 százalék beszél másik nyelvet anyanyelvi szinten, ráadásul ezt az adatot feljavítja, hogy beletartoznak a kisebbségi jelentkezők és határon túli magyarok is. Tárgyalóképes szinten a jelentkezők kevesebb, mint egyharmada beszél idegen nyelvet – ez sem meggyőző arány.

Mit lehet akkor tenni a helyzet javításáért?

Tanulni, tanulni, tanulni. Például angolul, amelyre tökéletes megoldás a Speak! Nyelviskola 100 % százalék beszéd, 0 százalék könyv módszere, méghozzá azért, mert a leggyorsabban és leghatékonyabban beszéd közben lehet magunkra szedni egy idegen nyelvet úgy, hogy azt valóban használni is tudjuk.

Motiváltak a magyarok

Arra, hogy az embernek válsághelyzetben képeznie kell magát, rájöttek a magyarok a mögöttünk hagyott zűrös évnek köszönhetően. Legalábbis ez derül ki a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián legfrissebb, 2020 decemberében készített közös kutatásából, amelyben 1200 embert kérdeztek meg, és amely szerint a munkahelyük megtartása érdekében a magyar dolgozók 68 százaléka hajlandó a saját költségén is tovább képezni magát. Ugyanez az adat 2019-ben csak 33 százalékot mutatott. Hiába, a szükséghelyzet a legjobb motiváció.

Szintén a megnövekedett munkakedvet mutatja, hogy 22 százalékponttal nőtt azok aránya, akik ugyanannyi pénzért elvállalnának nehezebb munkát is, míg 23 százalékponttal lett magasabb azok száma, akik hajlandóak lennének többet dolgozni úgy, hogy nem emelkedne a fizetésük. Ez azzal függ össze, hogy a munkavállalók kevésbé érzik biztosnak a pozíciójukat. A közlemény hozzáteszi, hogy a magyarok általánosságban egy elhúzódó munkaerőpiaci válsággal számolnak, amit a koronavírus-járvány lehetséges harmadik hulláma befolyásolhat.

Hatékony nyelvtanulást kínál a Speak! Nyelviskola A megoldás tehát kézenfekvő: előre kell menekülni. Képeznie kell magát az embernek, amíg megteheti, akkor is, ha ez időben és pénzben áldozathozatallal jár. Ha ebben szeretne valaki elindulni, regisztráljon az ingyenes online angol szintfelmérőnkre, amely mellé telefonos nyelvtanulási tanácsadás jár ajándékba. Ezt követően pedig szinte azonnal kezdetét veheti az online angol tanulás, amely befektetés a jövőbe!

Jelentkezem

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This