Bevallom, nem készültem neked toplistával a legjobb angol tanulós appokról. Hiszen már rengeteg ilyen ajánló létezik. Inkább abban szeretnék segíteni, hogy mi a legfontosabb szempont a választásnál.

Az internetnek hála ma már nagyjából végtelenek a lehetőségeid nyelvtanulóként. Brutális mennyiségű tananyagot elérhetsz ingyen. És még ennél is több lehetőséged van, ha hajlandó vagy egy kis pénzt kiadni a tökéletes „tanulótársért”, azaz applikációért, vagy kiadványért.

Ennek ellenére a legtöbben mégis azt érzik, hogy nem jutnak egyről a kettőre az angolban. Hiába a gyakorlás, és a tanulás, nem megy magabiztosan a nyelvhasználat.

Miért van ez?

Pont a legfontosabb szempontot tévesztjük szem elől!

Szerintem a legtöbb ember azért nem érzi, hogy jól halad az angollal, mert szétaprózza magát. Belefullad az óriási mennyiségű elérhető tudásanyag tengerébe.

Ott rontod el, amikor az ötödik angolozós alkalmazást töltöd le. Aztán megrendelsz mellé egy újabb adag szótanulós kártyát. És még elolvasol gyorsan három tanulástechnikai cikket is lefekvés előtt, biztos ami biztos.

Ezzel pedig ezer felé szóród a figyelmed. És valljuk be, hogy a kevesebb néha több! Nem fogsz egyszerre ennyi különböző eszközzel tanulni.

Szóval sokkal többet ér, ha kiválasztasz egyetlen alkalmazást, könyvet, vagy módszert. És inkább abba fekteted minden energiádat. De akkor azzal az eggyel már tényleg rendesen foglalkozol. Minden egyes nap. (Még ha néha csak napi 10-15 perced jut is rá.)

Mert hajlamosak vagyunk szem elől téveszteni, de az angoltanulás nem egy sprint, hanem hosszútávfutás. Nem turbódiéta, hanem életmódváltás. Fontos benne a következetesség és a folyamatosság.

A beszédet egy app sem tudja kiváltani

Egy jó applikáció rengeteget segíthet abban, hogy felturbózza szókincsedet és begyakoroltassa veled a nyelvtant. De mindez kevés ahhoz, hogy megtanuld BESZÉLNI a nyelvet.

Fontos észben tartanod, hogy a beszédgyakorlást soha nem fogja kiváltani az elmélet és az alkalmazások. Ehhez ugyanis valódi emberekre van szükség. Mert angolul beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni. Olyan ez kicsit mint a biciklizés: aközben tanulod meg, hogy csinálod. És lehet esel párat, de ha ott van valaki, aki segít, akkor gyorsan talpra állsz majd. Egy jó segítővel / tanárral nem fog negatív élményként rögzülni, a hibák a tanulási folyamat részei lesznek.

Arra kérlek, hogy ezt tarts észben és ne ess abba a hibába, hogy szétaprózod magad! Válassz ki egy alkalmazást / könyvet / módszert és fektess bele energiát. Na és persze ne feledkezz meg a beszédgyakorlásról sem. 🙂

Szeretnéd kipróbálni, hogy milyen egy beszédközpontú angol tanfolyam, ahol felkészült és jófej tanárok segítenek leküzdeni a „nem merek megszólalni” gátat? Akkor töltsd ki az ingyenes online szintfelmérőnket!

Jelentkezem

Piroska Dóri, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This