Kép forrása: canva – canva.com

Ha Angliára gondolunk, akkor legtöbbször a rengeteg eső, a mindig szürke, ködös idő, és az emiatti depresszió jut eszünkbe. Ennek ellenére sok hazánkfia találta meg a számítását a Brit-szigeteken. Miért választottak volna egy olyan országot, ahol az idő miatt ennyire nehéz az élet? Lehet, hogy mégsem annyira rossz az angol időjárás? Ha csak egy nyaralást tervezünk, milyen időpontot válasszunk? Mikor érdemes felkeresnünk Angliát?

Egy londoni utazást tervezgetve felmerülhet a kérdés: melyik évszakban látogassuk meg? Az ismert vicc szerint az angol nyár ugyanis egyetlen tetszőleges júliusi vagy augusztusi szerda délutánra esik, a helyzet azonban nem ennyire szomorú. Sőt összességében nem is olyan rossz, már persze, ha nem az olasz vagy a spanyol tengerparthoz hasonló forróságra számítunk. Az utazás előtt persze tájékozódjunk a várható időjárásról, de télen-nyáron találhatunk olyan időpontot, amikor az évszakhoz mérten jó időben kirándulhatunk.

Londoni nyaralás? Miért ne!

Ha a tengerparton való pihenés helyett világot szeretnénk látni, és az angol nevezetességeket szeretnénk megnézni, akkor a nyári hónapokban nyugodt szívvel vehetjük az irányt London felé. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis az angol nyár egyáltalán nem olyan rémisztően esős vagy ködös időjárást tartogat, mint amilyen rossz híre van. Az éves csapadékmennyiség szinte tökéletesen megegyezik a Magyarországon tapasztalhatóval, a hat-hétszáz milliméteres londoni átlag nagyjából a budapesti értékeknek felel meg. A napsütéses órák száma között sincs számottevő különbség. Míg nálunk, a Duna partján ücsörögve nagyjából 1800 órányi lehetőségünk van évente élvezni, hogy a nap melegítse az arcunkat, addig a Temze partján élőknek is van körülbelül évente 1500 órányi ideje, hogy ugyanezt megtehessék. A különbség elsősorban az eső intenzitásában és a hőmérséklet szélsőségeiben keresendő. Az óceáni éghajlat hatásai miatt a hőmérséklet nagyon ritkán esik nulla Celsius-fok alá télen, ugyanakkor nyáron, szintén emiatt ritka a harminc fok körüli, vagy az afölötti maximum. Nem is tűnik ez rossznak, ha arra gondolunk, hogyan szenvedtünk a negyven fokban, vagy akkor, mikor a mínusz tizenöt fokban vacogtattuk a fogunkat itthon. Az esőben töltött órák száma viszont valóban magasabb, mint nálunk, a hasonló éves csapadékmennyiségi átlag ellenére is. Ennek oka, hogy Magyarországon gyakoribbak tavasztól-őszig a viharok, ahol rövid idő alatt nagy mennyiségű csapadék hullik az égből. Ezzel szemben az angol, de különösen a londoni időjárás olyan, hogy a kontinentális éghajlathoz viszonyítva sokkal több a csapadékos órák száma, hiszen az eső sokkal enyhébb ezeken a területeken. Sokszor találkozhatunk itt az úgynevezett „drizzle” jelenséggel, amely kifejezést a szitáló, hosszan elhúzódó esőre használják a britek. Ez kevés ahhoz, hogy bőrig ázzunk rövid távon, de éppen elegendő, hogy meggondoljuk, hogy kimenjünk-e például egyet sétálni a parkba. Ez az idő azonban ne tántorítson el senkit, ha Londonba tart, a nyári hónapokban sokkal kisebb a valószínűsége, mint a napsütéses óráknak, ráadásul a főváros nevezetességeit akkor is nyugodt szívvel meg tudjuk nézni, ha kicsit szürkébb, borongósabb az idő. A Westminster Apátság, a Buckingham-palota, a Tower vagy a British Múzeum ilyenkor is csodálatos látványt nyújt, a London Eye-hoz viszont nem ekkor éri meg sorba állni, ha szeretnénk kicsit felülről szemügyre venni a várost.

Anglia nyáron a legszebb

Anglia természetesen nem csak London miatt vonzza a turistákat. A Brit-szigetek több ezer éves története számos, a látogatók által kedvelt emberi alkotást hagyott az utókornak. A dél-angliai Stonehenge a tudósok szerint minimum háromezer-ötszáz éves, a skót-angol határon futó Hadrianus falát éppen ezerkilencszáz éve kezdték építeni. A dél-keleten található Canterbury-i katedrálist valamikor a VI. században kezdték látogatni a hívők, de a fővárostól nagyjából Budapest–Szeged távolságra, nyugatra fekvő Bath fürdőjét akár Shakespeare kortársai is használhatták már. Ezek a nevezetességek a mai napig megtalálhatóak a turisták kedvelt célpontjainak listáján, de az északon elterülő festői tóvidék, a Lake District vagy a dél-nyugati partvidék romantikus halászfalvait magába foglaló Cornwall vidéke is gyakran kirándulók ezreit ejtik ámulatba. Londonnal ellentétben azonban ezeket a területeket már jól meg kell gondolnunk, hogy mikor keressük fel. A Londoni-medence, és úgy általában a főváros egész évben enyhe, barátságos klímája nem feltétlenül jelentkezik Anglia egyéb tájain. A dél-nyugati országrész kellemesnek ígérkező időjárását az óceán felől érkező nagy szél teszi hűvösebbé, a csapadék mennyisége pedig általában valamennyivel meghaladja az évenkénti ezer millimétert is. Az északi tájak pedig a Pennine-hegységnek köszönhetően valóban kiérdemlik az Angliára jellemző ködös, esős jelzőt, ahol akár kétezer milliméternyi évi csapadékmennyiséggel is számolhatnak az ott élők. Azonban itt is előfordulhatnak jócskán napsütéses órák, amikor nyugodtan lehet a tájban gyönyörködni és kellemes kirándulásokat szervezni. Minél inkább haladunk észak felé, főleg, ha átlépjük az angol határt Skócia irányába, az időjárás is egyre csapadékosabb arcát mutatja. Cserébe viszont olyan helyeket láthatunk, olyan csodálatos, mesébe illő tájakkal találkozhatunk, amilyenekkel a világon sehol máshol. Ezeket pedig a legnagyobb eséllyel a nyári időszakban érdemes felkeresnünk, amikor kevesebb eséllyel szakad ránk az égi áldás.

Ne higgyünk a tévhiteknek

Bármilyen okból is szeretnénk felkeresni Angliát, ne higgyünk a tévhiteknek. Messze nem ez a világ legcsapadékosabb vidéke. A mediterrán országokból érkezőknek talán nagy lehet a különbség, leginkább a napsütéses órák és a nyáron előforduló napi maximumok tekintetében, de nekünk, a Kárpát-medencéből nem jelent akkora differenciát. Ha néhány napos látogatásra érkezünk, azt könnyedén átvészelhetjük, sőt az sem kizárt, ha nyáron tesszük ezt, hogy a napos arcát mutatja a szigetország. Ha viszont ott szeretnénk letelepedni, akkor szükségünk lesz néhány hónapos akklimatizálódásra, ez azonban a világ más pontjára költözéskor is igaz lehet.

Bármi is a kiutazásunk oka, sokat segíthet, ha meg tudjuk értetni magunkat a helyiekkel. Ha még nem beszélünk angolul, akkor elindulás előtt keressük fel a Speak! Nyelviskola online angol nyelvtanfolyamait, ahol elsajátíthatjuk a nyelvet.

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This