Manapság azt tapasztalhatjuk, hogy a világ nyitni kezdett a gamerek felé.

Ennek vannak pozitív és negatív vetületei is, de úgy gondolom, nem mehetünk el szó nélkül az online játékok hasznos tulajdonságai mellett. Ezért összegyűjtöttem három okot, amiért kár lenne felhagyni a játékkal – igen, mind kapcsolódik a nyelvtanuláshoz.

Találgatás a videojátékok hatásairól

A WHO (World Health Organization, vagyis az egészségügyi világszervezet tavaly év végén közzétette a Classification of Diseases névre hallgató ajánlásának soron következő kiadását, amelyben mentális zavarként aposztrofálják a videojáték-függőséget.

Az már egészen más kérdés, hogy a WHO által a videojáték-függőséggel kapcsolatban megfogalmazott három legfőbb jellemzője többek szerint sok minden másra – akár egy káros szerelmi kapcsolatra is – ráhúzható.

  1. A beteg elveszti a kontrollt káros tevékenysége felett.
  2. A játék egyre nagyobb prioritást kap (egyéb tevékenységek kárára).
  3. A negatív kihatások ellenére is folytatja a káros tevékenységet.

Anélkül tehát, hogy állást foglalnék az ügyben, szeretném felhívni mindenki figyelmét arra, hogy a videojátékok-függőség valóban komoly betegség – ahogyan minden szenvedélybetegség az -, de a munkamánia nemkülönben, mégsem hagyunk fel a munkahelyünk rendszeres látogatásával.

Tény, hogy a túlzott tevékenység veszélyes, de azt is meg kell jegyeznünk, hogy számos előnye van ezeknek a játékoknak.

Ezért most mutatok 3 dolgot, amiért kifejezetten érdemes online játékokkal játszanod.

1. Magas szociális aktivitás

Hatalmasat téved, aki azt gondolja, hogy kizárólag a fizikai érintkezéssel járó találkozások és társalgások jelentenek valós szociális érintkezést.

A virtuális világ térhódításával ugyanis az online felületek is éppúgy a szociális terünkké váltak, mint a nappali, egy étterem, egy park stb.

Az online játékokra pedig kifejezetten igaz, hogy megnöveli a szociális interakcióink számát. Az tény, hogy más szociokulturális kontextust jelentenek, mint mondjuk egy buszon való beszélgetést, de például egy fociedzésen tapasztalt viselkedésformához már igencsak hasonlít, a kooperatív (együttműködő) mivolta miatt.

Arról már nem is beszélve, hogy az online játékok a világ minden tájáról vonzanak playereket, ezáltal igen jó nyelvtanulási lehetőség.

2. A számos kudarc végül sikert hoz

A megfelelő kudarckultúrával legalábbis mindenképpen.

Magyarországon különösen fontos lenne a kudarckultúra fejlesztése, hiszen az élet számos területén tapasztalhatjuk, hogy a népesség inkább a kudarckerülésben hisz, semmint a bukásból való tanulás és fejlődés lehetőségeiben.

Az online játékokban azonban nem telik el óra kudarc nélkül. És mielőtt még azt gondolnád, hogy ez rossz, hadd idézzem fel, hogy Edison egy anekdota szerint ezernél is több próbálkozásból alkotta meg a szénszálas izzólámpát. Ezzel kapcsolatban állítólag azt mondta, nem ennyiszer vallott kudarcot, hanem ennyi módot kizárt az izzó megalkotásával kapcsolatban.

A kudarc megfelelő kezelése az élet minden területén elemi fontosságú, eképpen a nyelvtanulás terén is.

3. Számtalan szituációt ismerhetsz meg a PC előtt ülve

Ahány játék, annyi lehetőség.

Ha bekapcsolod a számítógéped, az online játékok tárháza lehetőséget nyújt számodra, hogy az élet legtöbb területén kipróbálhasd magad. Virtuális autóversenyeken vehetsz részt, középkori mágikus csatákban, vagy éppen korhű háborús történetekben, építhetsz világokat, beutazhatod az univerzumot, és a lista még korántsem ért véget.

Arról már nem is beszélve, hogy minden egyes az online világban kreált kontextust felhasználhatsz – igen, jól tippelsz – nyelvtanulásra.

Gyerekkorom egyik meghatározó játéka volt a World of Warcraft, és néha még ma is leülök néhány órát kalandozni Azeroth világában. És az az elképesztő mennyiségű angol nyelvű történet, amelyet ilyenkor olvashatok, még ma is lenyűgöz – és még ma is fejleszti a szókincsem.

Látható tehát, hogy a világon semmi sem fekete vagy fehér, és érdemes egy problémát több aspektusában is megvizsgálni. Ha te is odáig vagy a videojátékkultúráért, mindenképpen érdemes elolvasnod, milyen egyéb módon segítenek a videojátékok a nyelvtanulásban.

Ha pedig a jó játékhoz szükséged lenni egy kis nyelvtani alapozásra vagy nem csak írásban, hanem beszédben is magabiztosan kommunikálnál angolul, akkor jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, majd próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, amivel gyorsan és hatékonyan tanulhatsz meg beszélni:

banner_button

Share This