A legtöbb ember azt gondolja, hogy egy nyelviskola eredményessége azon múlik, hogy jó, vagy rossz tanárok tanítanak-e benne. De a valóság az, hogy ennél sokkal többre van szükség, ha magabiztos angoltudásra vágyunk.

Eldöntötted, hogy belevágsz a nyelvtanulásba, és elkezdesz angol tanfolyamokat keresgélni. De mi alapján tudod kiválasztani a számodra megfelelő nyelviskolát? A legtöbb ember próbál ismerősei ajánlására, vagy internetes véleményekre hagyatkozni. És így keresi azt a tanfolyamot, ahol igazán jó tanára lesz és végre megtanulhat magabiztosan angolul.

De az igazság az, hogy a jó tanár kevés ahhoz, hogy jól megtanulj angolul!

Van ugyanis 2 dolog, ami nélkül hiába a csodás tanári gárda, a nyelviskola nem fog tudni megtanítani téged angolul beszélni.

NE válassz olyan nyelviskolát, ahol ez a 2 dolog nem teljesül

1. Lézerpontos szintfelmérés

A hagyományos, iskolai nyelvoktatás legnagyobb hibája az, hogy tudásszinttől függetlenül mindenki egy órára ül be. Így a diákok egy része semmit nem ért, egy része pedig halálra unja magát, mert semmi újdonságot nem hall.

A nyelviskolákban ennél már kicsit jobb a helyzet, de így is nagyon résen kell lenned, amikor tanfolyamot választasz.

Hiszen ha olyan helyre mész, ahol nem mérik fel elég pontosan a tudásszinted, akkor szinte esélytelen, hogy jól megtanítsanak angolul. Hiába áldozol rá rengeteg időt és pénzt.

A siker érdekében olyan nyelviskolát válassz, ahol sok különböző szinten indulnak képzések. (Nem elég, ha valahol kezdő, középhaladó és haladócsoport van csak. Nálunk például csak a középhaladó kategórián belül 9 különböző tudásszinten indulnak tanfolyamok.)

És nagyon figyelj arra, hogy helyesen mérjék fel tudásszintedet!

Menekülj, ha valahol fel sem mérik, hanem csak egy kis beszélgetés alapján megállapítják szintedet. És gyanakodj akkor is, ha csak egy X-elős tesztet töltetnek ki veled. Hiszen ott sokszor azon múlik az eredmény, hogy milyen szerencsésen tippeltél.

Egy lézerpontos szintfelmérésen ugyanis nem tippelni kell, hanem mondatokat alkotni és fordítani. Ez fog pontos képet adni a tudásodról. És így fogsz tudni olyan csoportba kerülni, ahol könnyedén haladhatsz.

2. Helyes módszer

A magyar nyelvtanulók legnagyobb problémája az, hogy nem mernek megszólalni angolul. Ez pedig kizárólag annak az eredménye, hogy elméleti módszerekkel tanultak.

Hiába a sok bemagolt szó, kifejezés és mondat. Hiába a nyelvtani szerkezetek megtanulása és a sok munkafüzeti feladat kitöltése. Mindezek semmit nem érnek, hogyha a beszéd gyakorlásra nem jut idő!

Egy jó módszer beszédközpontú. És az óra nagy része is beszéd gyakorlással telik.

Hiszen a megfelelő módszerrel beszéd közben rögzülnek a szavak, és a nyelvtan is. Emellett pedig abban is segít, hogy magabiztosan menjen a kommunikáció. És ne fagyjunk le, ha egy turista angolul szól hozzánk. 🙂

Szóval ne a tanár alapján válassz!

Az nem kérdés, hogy nagyon fontos milyen tanár gondjaira bízod magad. Mégis azt javaslom, hogy amikor nyelviskolát választasz először a fenti 2 pontra figyelj. Nézd meg, hogy az adott iskolában elég figyelmet fordítanak-e a tudásszinted felmérésére, és beszédközpontú módszerrel tanítanak-e.

Ugyanis ha ezt a 2 dolgot betartják, akkor biztos, hogy értenek az angoltanításhoz. És az is biztos, hogy jó tanárokat fognak választani!

Szeretnéd tudni, hogy melyik tudásszint a megfelelő számodra? És érdekel milyen az angoltanulás a 100% beszéd, 0% könyv módszerrel? Akkor jelentkezz ingyenes és lézerpontos szintfelmérőnkre és ismerj meg minket!

Jelentkezem

Piroska Dóri, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This