Kép forrása: drobotdean – freepik.com

Időnként úgy érzed, képtelen vagy lépést tartani a mindennapi élettel, és nincs időd semmire? Hidd el, megértem. Rohanó világban élünk, nehéz kigazdálkodni, hogy minden beleférjen egy napba. De nézzük csak az idegesítő tényeket! 1 nap=24 óra=1440 perc. Mindenkinek pontosan ugyanennyi van a tarsolyában. Hallottad már azt az angol kifejezést, hogy „the present is a present”, vagyis „a jelen egy ajándék”?  Mennyire lélegzetelállítóan frappáns, hogy az angol mindkét szót ugyanazzal a nyelvi alakkal fejezi ki, ugye? Tényleg pont erre nincs időd? Viccelek, de amúgy mégsem. Az igazság az, hogy pontosan arra van időd, amire te akarod, hogy legyen. Viszont az unalmas közhelyek után most itt hagyok neked egy hatékonysági útmutatót, amivel egész egyszerűen egységnyi időintervallum alatt több angolhoz juttathatod a szervezetedet. Érdekel? Tarts velem!

A megoldás: légy hatékonyabb!

A legjobb helyen jársz, ha neked valóban fontos az angol, de mielőtt belekezdenénk, engedj meg nekem még egy kis „lelki terrort”. Amikor elnézed magadnak a „nincs időm angolt tanulni” alibi kifogást, akkor azért szembesíted önmagad azzal, legalább néha, hogy miért is kezdtél bele a projektbe? Nem árt, ha nap, mint nap előtted van az a soha véget nem érő lista, ami arról szól, hogy mit is jelent számodra, ha igenis beszéled a nyelvet. Kulcsponti dolgok? Gondoltam. Na? Akkor szeretnéd, hogy legyen időd rá? Csinálj magadnak, mert pusztán rajtad áll vagy bukik, hogy szakítasz-e időt napi szinten a nyelvtanulásra. Veled vagyok, nem csupán a produktivitásodat támogató lajstrom erejéig, de azon túl is! Fordítsd azt az időt a tanulásra, amit a halogatással és elodázással töltenél, rendben?

Első körben meríts egy kis inspirációt Laura Vanderkam Hogyan urald a szabadidőd? című TED-prezentációjából! Ezen kívül pedig figyelj, mert a következőkben elárulok 10+1 időkreáló ötletet, ami sok gondolkodást és halogatást megspórol majd neked az angol nyelvtanulás során.

1. Ne gondolkodj, csak kezdj bele!

Ismerős a rengeteg ürügy, amivel már a start előtt rövidre zárod a tanulás folyamatát? „Inkább majd a hétvégén!”, „Fél óra? …az pont semmi!”, „Sokra megyek öt kifejezéssel, inkább majd, ha több időm lesz!” – és társai. Ne felejtsd el, többnyire nem az első lépés a legnehezebb, de gyakran igenis a legjelentősebb, és a kis léptékek összessége hatalmas ugrást eredményezhet, úgyhogy nem számít, hogy bébimértékben haladsz, a lényeg, hogy vágj bele! Ne mondj le magadról, és csak a célodra koncentrálj! Ne feledd, a csiga is odaér a kiszemelt placcra, hacsak nem térítik el külső tényezők.

2. Legyen konkrét ideje a napodban!

Határozd el már reggel, hogy a nap melyik szakaszában kerítesz időt az angolozásra! Parkinson törvénye is világosan kimondja, a munka mindig kitölti a rendelkezésre álló időt, és ha valami nem szerepel a terveid között, akkor az holtbiztos, hogy nem is kerül megvalósításra, kivéve persze a Murphy-féle válsághelyzeteket.

3. Nem árt, ha beveted a saját win-win (nyer-nyer) státuszaidat!

Van kedvenc művelődési helyszíned? Testhelyzeted, esetleg bármi olyan tevékenység, ami közben egyszerűen ragadnak rád az angol szavak és kifejezések? Van, aki képtelen íróasztalnál ülve tanulni. Egyszerűen idegesíti, és egy csomó perc azzal megy el egy ilyen esetben az időből, hogy nem tud elszakadni az agy az ezen való méltatlankodáson, persze nem direkt, csak úgy tudat alatt. Figyeld a saját igényeidet! Mi jó neked? Ha ülsz? Ha állsz? Ha futsz vagy bicajozol? Utóbbi esetben egy szót se szólj, kérlek! Ha olyan mákod van, hogy még a napi sporttal is össze tudod hozni a nyelvi melót, akkor tedd össze a két kezedet, adj hálát, és tanulj meg még három angol kifejezést!

4. Legyél tisztában a saját angol nyelvi szinteddel!

…és ezen felül nem árt, ha tudod, hogy hol találsz neked megfelelő hangi vagy írott anyagokat! A célravezető tanuláshoz sarkalatos szempont, hogy képben legyél, és tudd követni a sztorit. Ha egy történetből szinte minden szót szótáraznod kell, akkor arról tudd, hogy nem a tiéd! Tedd félre azt a közoktatásból hozott téveszmét, hogy a szószedet a tudástárad a nyelvtanulás mezsgyéjén! A hallás utáni értés kompetencia a Jolly Joker, ez szolgáltatja a beszédkészséged alapját. Szívesen vennél egy ingyenes online angol szintfelmérő tippet? Íme!

5. Vedd górcső alá az időrabló húzásaidat, és felezd le őket!

Közösségi média, sorozat, könyv, televízió, játék… Te melyik tábort erősíted? Nagyjából mennyi időt töltesz napi szinten azzal, hogy imádott szenvedélyednek hódolsz? Nem baj, ha ezzel, mintegy mellékesen is, de tisztában vagy. Mi lenne, ha elsőre egy nyúlfarknyit lecsípnél ebből az időből? Holnap esetleg kettőt, és így tovább, amíg le nem felezed. Mit szólsz? Jutott is, és maradt is, vagy ha úgy jobban tetszik, a kecske is jóllakott, és a káposzta is megmaradt. Brilliáns, ugye?

6. Tudd, hogy mit akarsz tanulni!

Ne úgy állj neki az okulásnak, hogy „most angolt kéne tanulni, de mit is pontosan?” A produktivitás egyik kulcsponti komponense, hogy mindig tudd, hogy mit fogsz tanulni a következő alkalommal. Eleve rendszerben gondolkodj! Ha egyébként is nyakig ülsz a munkában, és az alvásod is a létszükséglet alját súrolja, akkor tényleg nincs időd egy órát ülni egyetlen lecke felett. Ne teketóriázz minden alkalommal még a tananyagon is, mert ezzel csak az időd és az idegeid húzod. Egy tervszerű tematikával amúgy a fejlődésedet is sokkal jobban nyomon tudod követni.

7. Legyen egy favorit szótárad!

Amire eleve rááll a szemed, és nem vesz el hosszú pluszperceket az életedből, hogy pusztán az adott szószedet struktúrájával ismerkedsz. Nyilván szuper tud lenni az is, ha hosszasan nézegeted, ne értsd félre, de amikor csak egy másik feladattal összefüggésben kukkantasz bele, akkor nem gond, ha célratörően és gyorsan keresel, nem? Ezeket imádjuk: Cambridge Dictionary, Longman Dictionary a nyelv alkalmazási kérdéseihez, és a bab.la, ha fordítanod kell, mert ott példamondatokon keresztül is ellenőrizheted magad.

8. Tedd rutinszerűvé a kiejtés ellenőrzését!

Tök mindegy, hogy mit használsz hozzá, a lényeg, hogy csináld naponta többször, megszokásból! Ha rossz ejtésmóddal rögzül egy szó a fejedben, az sokáig veled marad. A legjobb módszer, ha kapásból jól vésődik be, úgyhogy törekedj rá, hogy minden új szónál kontrolláld magad! Kell egy tipp? Parancsolj: howjsay.com.

9. Iktass be legalább néha tanulónapokat is!

Szuper dolog, ha napi szinten 20-30 percet rászánsz az angolodra, mert a rendszeresség az egyik legjobb barátod az előmeneteled szempontjából. Viszont fontos az is, hogy legalább havi, inkább kétheti ismétlődéssel tarts tanulónapot, amikor tényleg egy komoly időfaktorral ajándékozod meg a tudásbázisod. Nem az a lényeg, hogy ilyenkor újat tanulj, inkább gyakorold be, amit az utóbbi hetekben már elméletileg elsajátítottál. Apropó, emlékszel a kettes pontra? Igen, ha valamit nem tervezel be előre, az több mint valószínű, hogy meg sem történik. Tűzd ki most – ebben a szent pillanatban – a következő ilyen etapodat!

10. Építsd be a napi szokástáradba a nyelvtanulást!

Az önvezérelt napi tradíciók csak úgy kialakulnak. Maguktól. Valószínűleg azért, mert valahol a lelked mélyén boldoggá tesznek, és kikapcsolnak. Miért ne köthetnéd össze ezeket az idilli pillanatokat új szokásokkal? Ilyenkor könnyebben beépülnek. De miről is beszélünk? Milyen visszatérő hagyományaid vannak, amiket minden áldott nap pontosan ugyanúgy csinálsz? Reggeli ébredezés három kávéval egy puha takaróban? Iktass be egy kis angolozást! Reggeli hírek a vécén? Kövess angol hírportálokat! Stopperolt ötperces fogmosás? Post-it a tükörre a memorizálandó szavakkal! Egy rész a fürdőkádban a kedvenc sorozatodból? Nézd angolul! Tömegközlekedsz? Vidd magaddal az angol tankönyvedet, és vedd elő! Sok időt töltesz a kocsiban? Hanganyag plusz hangos ismételgetés! Mi van még a napodban, amit felhasználhatsz a saját érdekedben, hogy összekösd egy kis angolozással? Biztos vagyok benne, hogy találsz párat!

A hatékonysági kulcs: legyen meg a tanulási módszered, ne kelljen azon gondolkodnod, hogy mit, mikor és hogyan csinálsz! Egy előre meghatározott szisztéma mentén haladj egy betervezett ütemterv szerint, mert, ha nem jön közbe semmi, ami megakaszt, akkor hatékony tudsz maradni a rövid és hosszú távú tanulási periódusaidban egyaránt!

És a bónusz tipp: online angol tanfolyam, utazás nélkül! Rengeteg időt megspórolhatsz magadnak, és így akár hatékonysági csúcsokat is dönthetsz. Otthonod kényelméből élvezheted a szintednek megfelelő, struktúráltan felépített angol órákat a 100 % beszéd, 0 % könyv módszerrel a Speak! Nyelviskolában. Itt tankönyvek és stressz nélkül tanulhatsz meg angolul beszélni.

Jelentkezem

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This