6 okot mondok arra, hogy miért ne hidd el magadnak azt a butaságot, hogy nincs nyelvérzéked

“Soha nem fogok tudni megtanulni angolul, mert nincs nyelvérzékem.”

Tanárként ezt a mondatot kismilliószor halljuk a diákoktól, pedig felmerül a kérdés: létezik egyáltalán nyelvérzék? Vagy ez is egy olyan nyelvtanulási mítosz, amivel hatástalan módszerek, vagy rossz tanárok takargatják a mulasztásaikat?

Kodály után szabadon: a nyelvtanulás mindenkié

Mielőtt keresztre feszítene minket a szakma, természetesen nem azt vitatjuk, hogy vannak olyan diákok, akikre jobban “ragad” az angol, szemmel láthatóan van tehetségük a nyelvtanuláshoz, és gyorsabban haladnak az anyaggal másoknál.

Ennek azonban 10-ből 9 esetben nem képességbeli okai vannak.

Az angoltanulás lehet nehéz, de sosem lehetetlen. Kitartással, erős belső motivációval, jó módszerrel és jó tanárral nincs olyan ember, aki ne tudna megtanulni angolul.

A nyelvtanulás olyan, mint az éneklés: lehet, hogy nem te vagy a következő Whitney Houston, de a Kodály-módszerrel, és megfelelő mennyiségű gyakorlás után tisztán és szépen el fogod tudni énekelni az „A csitári hegyek alatt”-ot.

6 ok, amiért nem érdemes bedőlni a nyelvérzék mítoszának

A nyelvérzék mítoszát pajzsként maga előtt tartó diákok mondatai mögött általában ez a 6 ok húzódik meg – és egyiknek sincs köze a veleszületett képességekhez.

1) „Eddig sem sikerült megtanulnom angolul” (úgy ahogy szeretnék)

Nyilván nem, ezért vagy most itt. De ez nem azt jelenti, hogy soha nem is fogsz, csak eddig nem jól közelítettél a témához.

Viszont, ha már a startvonalhoz sem állsz oda, sosem fogsz befutni.

2) „Nem értem meg, amit mások mondanak”

Vannak olyan diákok, akik a beszédben nagyon ügyesek, de anyanyelviekkel, vagy külföldiekkel találkozva úgy érzik, hogy egy kukkot sem értenek abból, amit .

Már korábban foglalkoztunk ennek lehetséges okaival (lásd például az akcentusok esetét), de az a legfontosabb, hogy a hiba nem a te készülékedben van, és nem javíthatatlan.

Megfelelő mennyiségű gyakorlással, a füled tudatos edzésével csodálatos sikereket érhetsz el, ha pedig ezek után is belefutsz egy hasonló szituba, még mindig nem ciki visszakérdezni.

3) „Nem tetszik ahogy az angolt tanítják”

Tök jó, nekünk sem.  Mivel az iskolákban csak egyetlen módszerrel oktatnak (tankönyvalapú, elméleti fókuszú angol), ezért valószínűleg neked ez nem jött be.

A legtöbb nyelviskolában és magántanárnál is általában ezzel találkozol, ezért legfeljebb annyit érdemes kijelenteni, hogy neked AZ a módszer nem jön be – próbálj ki valami mást. Mondjuk a miénket 😊

4) „Nem merek, mert…”

Azt tapasztaljuk a diákokkal való beszélgetések során, hogy kb. bruttó öt perc után előkerül legalább egy olyan kudarc, veszteség, megaláztatás, ami miatt erősen frusztrált lett az illető az angollal kapcsolatban.

Ezekből a kudarcokból épült fel a Hallgatás Nagy Fala, ami miatt nem tudnak mernek megszólalni az emberek angolul. Ez azonban megint nem a mitikus nyelvérzék, csak egy (vagy több) rossz élmény hatása.

Ha hagyod magad a kudarcaid által betemetni, az pontosan olyan, mintha egy szakítás után soha többé nem járnál senkivel, mert egyszer volt egy kapcsolatod, ami nem működött.

5) „Mindig elfelejtem, amit tanulok”

A kifogás-slágerlista élén bérelt helye van ennek a mondatnak – és nem véletlenül.

Megfigyeléseink szerint az emberek szakaszosan tanulják az angolt: 2-3 tanfolyam után 2-3 évet is simán kihagynak, aztán elkerekedő szemmel nézik a kijavított szintfelmérő eredményét, mert adott esetben jóval lejjebb soroljuk be őket az utolsó kurzusuk szintjénél.

A nyelv ilyen: ha nem használod elkopik, berozsdásodik.

A felejtés mértéke viszont nem a nyelvérzéktől, hanem a használat gyakoriságától függ. A legjobb védelem a nyelvi amnézia ellen, ha tudatosan keresed, vagy jobb híján megteremted a kommunikáció lehetőségét.

+1) „Mindig elunom magam órán, egyszerűen nem tudom követni az anyagot”

Még egy dolog, aminek zéró köze van a nyelvérzékhez. Ha unod az órát, nem köt le a tanár, vagy a feladat, az ugyanúgy lehet a rossz módszer, mint a felkészületlen pedagógus hibája.

Vagy lehet egy még ennél is sokkal egyszerűbb oka: rossz tudásszintű csoportban tanulsz. Ha így van, akkor vagy túl sok, vagy túl kevés lesz számodra az anyag – a végeredmény pedig így is, úgyis a garantált unalom lesz.

Szerencsére mi odafigyelünk rá, hogy olyan közegben tanulj, ahol a legtöbbet fejlődhetsz, és nem kell a sosem volt nyelvérzéked hiánya miatt aggódnod 😉

Töltsd ki ingyenes és lézerpontos szintfelmérőnket, ami 95%-os pontossággal megmutatja hol tartasz most az angollal:

banner_button

Hubai Gergely
oktatási szakértő, vendégszerző

Share This