Kép forrása: pressfoto – www.freepik.com

Egyre többen keresnek kifejezetten Business English, azaz üzleti angol tanfolyamot. Ezzel csak az a baj, hogy a legtöbb ember egy tévhit miatt keres ilyen képzést, pedig valóban nem erre lenne szükségük…

Az nem kérdés, hogy az üzleti sikerek és a magabiztos angoltudás kéz a kézben járnak. Tárgyalási szintű angollal jobb karrierlehetőségek várják az embert. Illetve az is egyértelmű, hogy azok a vállalatok is előnybe tudnak kerülni, ahol a munkavállalóknak jó a nyelvtudása.

Így logikusnak tűnhet a Business English fejlesztésébe fektetni. Pedig valójában nem erre lenne szükség a munkaerőpiacon!

Tisztázzuk mit értünk Business English alatt

A legtöbben amikor üzleti angol nyelvtanfolyamot keresnek, akkor arra vágynak, hogy megtanulják a szakmájukhoz, illetve az üzleti élethez nélkülözhetetlen szavakat és kifejezéseket – hogy ezáltal könnyebben tudjanak kommunikálni a külföldi kollégákkal, vagy ügyfelekkel.

Ez mind szép és jó, de a valóság az, hogy a szakszavak ismeretéhez még nincs szükség tanfolyamokra. Az üzleti élet és szakmánk alapszavai pár hét (vagy maximum pár hónap) alatt ránk ragadnak a munkakörnyezetben anélkül is, hogy külön energiát fektetnénk bele. Hiszen napi szinten találkozunk velük, használják a kollégáink.

Akkor tehát marad a magas szintű angol tárgyalóképesség. A magabiztos beszéd. De ennek már semmi szüksége a businesshez.

Tévhit, hogy üzleti tanfolyam kéne, hiszen a beszéd a kulcs

Ahhoz, hogy egy fontos találkozón, vagy telefonhíváson magabiztosan helytállhass angol nyelven is nem üzleti angol tanfolyamra van szükséged. Hanem beszédközpontú tanfolyamra, ahol az elmélet helyett tényleg a beszéd kerül előtérbe.

Valljuk be, egy üzleti emailt manapság már bárki képes megírni online fordítók segítségével – még ha szenvedve is. Nem az íráshoz, azaz nem a nyelv elméleti részéhez kell segítség. És nem a szókincsünket kell fejleszteni, vagy a nyelvtanunkat. Hanem a beszédünket!

A jó hír, hogy a beszédkészség fejlesztése által szinte észrevétlenül rögzül a nyelv helyes használata, nő a szókincsünk, és válunk egyre magabiztosabbá.

Ezért minden munkavállalónak és munkaadónak azt javasolnám, hogy ne a Business English fejlesztésére koncentráljon. Hanem az angol beszédkészség fejlesztésére, hiszen ha ez megvan, akkor az üzleti angol már könnyedén ráragad az emberre.

Ha kipróbálnád a 100% beszéd, 0% könyv módszerrel tartott angol tanfolyamainkat, akkor kattints ide:

Jelentkezem

Share This