A nyelvtanulás óriási kaland.

Képessé tesz arra, hogy olyan emberekkel kommunikálj, akikkel a saját anyanyelveden soha nem tudnál. Gyerekkori álmokat válthatsz vele valóra, amikről angoltudás nélkül, 6 évesen lemondhattál volna.

De a nyelvtanulásnak vannak olyan rejtett előnyei, amire tutira nem számítottál, és váratlan ajándékként fogod megkapni őket, ha angolul tanulsz.

1) Minden mást is gyorsabban fogsz tanulni

A nyelvtanulás az egyik legjobb agytorna. A szavak, kifejezések tanulása, az élőbeszéd gyakorlása egyszerre több agyterületet stimulál, ami nem csupán az angoltanuláshoz, hanem más ismeretek elsajátításához is „bezsírozza a csúszdát”.

A nyelvtanulás fejleszti a hosszútávú memóriát, ezáltal lerövidíti a tanulási görbét, vagyis azt az időegységet, amit új információk megtanulására fordítasz, a régi ismereteid felfrissítése helyett.

De nem csak közgazdaságtant, vagy klasszika filológiát tanulsz majd gyorsabban, hanem más nyelveket is.

Anélkül, hogy tudnál róla, a nyelvtanulás kifejleszti benned azt a képességet, ami egy másik idegen nyelv szabályrendszerének megértését felgyorsítja.

Vagyis, ha most aktívan angolul tanulsz, akkor valójában a kognitív képességeidet erősíted, ami lehetővé teszi, hogy sokkal több tudást gyűjts be a világból, mint amit eredetileg terveztél.

2) Matekzseni lesz belőled, ha sokat angolozol

Na jó, a zseni az túlzás, de a nyelvtanulás jelentősen felturbózza a matematikai gondolkodásmódot.

A The American Council on the Teaching of Foreign Language központ által kiadott, 2007-es jelentés szerint azok a diákok, akik emelt óraszámban tanultak valamilyen nyelvet, jobban teljesítettek a matematika teszteken, mint azok a társaik, akik többet matekoztak hétközben, viszont kevesebb angolórájuk volt.

[Édes jó Istenem, ha én ezt tudtam volna a matekérettségi előtt, akkor biztosan jobban ráfekszek az angolra. – a szerk.]

A Michigan Egyetem nyelvtanulási folyóiratában megjelent tanulmány szerint, azok az egyetemi hallgatók, akik a félév során hetente alig 90 (!) percet foglalkoztak az angollal, nem csupán a nyelvi megmérettetéseken, hanem a matematikai tárgyú vizsgákon is jobban szerepeltek az átlagnál.

Ebben az a legmeglepőbb, hogy semmi meglepő nincs benne: a nyelv ugyanolyan struktúra, mint egy matematikai képlet. Egy szabályszerűségekre épülő nyelv elsajátítása elősegíti a logikára építő „matekos agyféltekéd” megerősödését, ami meglátszik a bizonyítványodon.

nyelvtanulas-rejtett-elony-matematika

3) Jobb hallgatóság leszel

Az embernek két füle, és egy szája van – nem véletlenül. A „hallgatni arany” mondás, azért lett közhely, mert tényleg aranyat érhet, ha egyszerűen csak jó hallgatóság van.

Dale Carnegie, a „Hogyan szerezzünk barátokat és befolyásoljuk az embereket” c. könyvében azt állítja, hogy a valódi kapcsolatépítés legjobb módja, ha folyamatosan, megszakítás nélkül hallgatunk.

Oké, de, hogyan segít megértő füllé válni a nyelvtanulás?

A nyelvtanulás mindig egy passzív, „csendes” szakasszal kezdődik, amikor csak fülelsz és figyelsz, ismerkedsz a nyelvvel. Megpróbálod megérteni és magadban utánozni a hangokat, szavakat, és megfigyeled a különböző akcentusokat, kiejtéseket. (Később pedig erre a tudásra építve kezdesz el kommunikálni.)

Ez a koncentrált figyelem erősíti fel benned az empátia, vagyis a beleérzés képességét, amitől pedig jobb beszélgetőpartner, barát, és társ leszel.

4) A nyelvtanulás önbizalmat ad

A nyelvtanulás során sok kisebb-nagyobb sikerélmény ér, ami építi az önbizalmadat.

Képzeld el, hogy milyen jóleső érzés lenne, ha néhány hónap múlva sikerülne akár csak egy 2 perces, vagy 10-15 mondatos beszélgetést folytatnod egy anyanyelvi beszélővel? Erőt, és motivációt adna a folytatáshoz? Magabiztosságot, aminek nem csak akkor élvezheted a pozitív mellékhatásait, amikor angolul tanulsz?

Naná.

Ha a nyelv többé nem korlát, hanem ugródeszka egy új világ, vagy ember megismeréséhez, akkor az alaposan feltankolja a motivációdat, ami minden nyelvtanulás, és magánéleti siker motorja.

5) A nyelvtanulás megvéd az elbutulástól

Amikor megelőzésről, az egészséges életmód, a rendszeres testmozgás fontosságáról beszélünk, akkor hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy nem csupán a testünk „látható részeit” kell óvnunk (pl. az elhízás ellen).

Az agyunk, mint a testünk irányítóközpontja, legalább ugyanilyen törődést, és odafigyelést igényel.

Kutatások igazolják, hogy a nyelvtanulás képes megelőzni (!) az Alzeihmer kórt, és 4-5 évvel késlelteti az idősköri demencia kialakulását. Az Amerikai Tudományos Akadémia Neurológiai vizsgálatai szerint a többnyelvűség több idegpályát hoz létre az agyban, ami gyorsítja az információáramlást, és az információk feldolgozásának sebességét.

Magyarul a nyelvtanulás megvéd az elbutulástól.

A kép forrása: cdn-media-2.lifehack.org

A kép forrása: cdn-media-2.lifehack.org

6) Nyelvtudás = kreativitás

A nyelvtanulás olyan, mint egy 1 millió darabos puzzle, ahol egyenként kell a helyére illesztened a hiányzó darabokat.

Ráadásul még haladó nyelvtanulóknál is gyakran előfordul, hogy olyan szóval, kifejezéssel, szerkezettel találkoznak a diákok, amit nem ismernek. Ilyenkor pedig nagy (nyelvi) leleményességre van szükség ahhoz, hogy kikövetkeztessék a jelentését, és gyorsan le is tudják reagálni a kommunikációs helyzetet.

Ezért nem meglepő, hogy egy kutatás szerint a kétnyelvűek „out of the box”-típusú, kreatív gondolkodása sokkal fejlettebb, mint az egynyelvűeké.

A kreativitást a kommunikáció során nem lehet csak úgy „kikapcsolni”: a nyelvhasználat során automatikusan működésbe lép, és mindent elkövet, hogy ne álljon be a beszélgetésben az a bizonyos kínos csönd.

7) Ha jó az angolod, magyarul is jobban fogsz beszélni

 Eddig arról beszéltünk, hogy az idegen nyelv tanulása milyen lehetőségek kapuját tárja ki előtted, és milyen más képességeket (kreativitás, logikus gondolkodás stb.) erősít meg benned.

De miközben angolul tanulsz, az általános nyelvi kifejezőkészséged is fejlődik, vagyis a saját anyanyelveden is választékosabban, és pontosabban fogsz kommunikálni.

A nyelvtanulás erősíti az anyanyelvi olvasási, és íráskészségedet, bővíti a szókincsedet, és fejleszti a szóbeli kommunikációdat. Hiszen miközben feltérképezed egy másik nyelv felépítését, logikai kapcsolatait, a saját anyanyelved működésével kapcsolatban is nagy „aha”-élményeket élhetsz át.

Miért? Mert az anyanyelvedet ösztönösen, a gyakorlaton, és alkalmazáson keresztül, „gyermeki ésszel” tanultad meg, így a nyelv mélyrétegei, bizonyos struktúrái rejtve maradhattak előtted. Ezeket a rejtőzködő összefüggéseket fogod felfedezni nyelvtanulás közben.

A jó hír az, hogy angolul sem csak „elméleti” síkon, tankönyvből lehet megtanulni. Sőt. A Speak! 100% beszéd, 0% könyv módszere éppen azt adja meg neked az angoltanuláshoz, amit eddig egész életedben hiányoltál: a beszéden keresztül történő, játékos tanulás, lehetőségét. És mindezt torokszorító nyilvános szereplés, vagy méregdrága angol tankönyvek nélkül.

 

Ha szeretnéd a saját bőrödön megtapasztalni a módszer hatékonyságát, és megszereznéd a nyelvtanulás rejtett kincseit, akkor jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre, és vágj bele a tanulásba:

banner_button

 

Share This