A nyelvtanulás lehetőségei az elmúlt 5-8 évben drámainak kiszélesedtek: egyre több módszer, tanulási lehetőség, technikai eszköz bukkan fel előttünk, amelyek eddig ismeretlenek, vagy elérhetetlenek voltak.

Ha beírod a Google-ba a ’nyelvtanulás’ szót 660 000 magyar találatot dob ki a keresőmotor 0,48 másodperc alatt. (Ugyanez a szám a szó angol verziójánál már 37 millió (!), amitől kicsit meg is szédültünk.)

Könnyű belátni, hogy az idő előrehaladtával, a tudomány rohamos fejlődésével, valamint a tanítási formák és módszerek közötti verseny fokozódásával a nyelvoktatási piac is átalakul.

Mi várható 2018-ban a nyelvtanulás területén?

Vajon a technológiai újítások értelmetlenné teszik a nyelvtanulást? Bezárhatnak a hagyományos nyelviskolák, mert az online mindent letarol? Mennyit ér idén egy középfokú nyelvvizsga, és úgy általában a papír? Megéri még a kommunikációra gyúrni, vagy fókuszáljunk valami másra?

2018-as nyelvtanulási trend-előrejelzés a Speak! Nyelviskolától.

1) Kell még egyáltalán nyelvet tanulni, vagy „megmentenek minket” a gépek?


Számos új nyelvtanulási technológia közül lehet ma már válogatni. Nemrég jelent meg például egy olyan fordítási fülhallgató, amely azonnal pontos eredményeket tud nyújtani. A valós idejű fordítást minden nagy technológiai vállalat, köztük a Google, a Microsoft és az Apple kezeli, de az elsőt a Waverly Labs-t indította el.

A beszédfelismerés, a gépi fordítás és a hangszintézis kombinációjának használatával a Pilot felveszi a kiejtett szavakat és egy másik nyelvre fordítja le.

A rendszer két fülhallgatóból és egy app-ból áll, amelyet okostelefonjainkon tudunk elindítani, amint a beszélgetés megkezdődik. Néhány másodperc elteltével ez a valós idejű fordítófülhallgató lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy beszélgetést folytassanak a kiválasztott nyelven.

A Waverly Labs könnyedén elismeri, hogy a gépi fordítás nem tökéletes, és néha hibát követ el, de a fordítási motor növeli a pontosságot.

A technikai fejlődés lehetővé teszi, hogy hogy soha többé ne kelljen angolul (vagy más idegen nyelven) tanulnunk?

Rövidtávon biztosan nem. Amíg ezek a technikai eszközök nem terjednek el tömegesen világszerte, és nem válnak megbízható kütyüvé, addig a saját tudásunkra kell támaszkodnunk,

Picit olyan lenne ráütni a fordítóprogramoka a „jövő nyelvtanulási eszköze” címkét, mint amikor anno az elektronikus könyvekről megjövendölték a klasszikus könyvek halálát.

És láss csodát, az e-book megjelenése sem vetett véget a hagyományos könyvkiadásnak, sőt, ami világosan jelzi, hogy a homo sapiens sapienst nem csak a „mit”, hanem a „hogyan” is erősen befolyásolja a döntéseiben.

A technológia átalakíthatja a tanulási szokásainkat, megsokszorozhatja az ismeretszerzés hatékonyságát, de a tudásszerzés iránti vágy kiolthatatlan az emberekben.

A nyelvtudás pedig továbbra is ott lesz azok között a dolgok között, amelyekre legalább olyan büszkék lehetünk, mint az első milliónkra, a kisportolt testünkre, vagy a közgázos diplománkra.

2) Tovább nő, vagy kipukkad az online (nyelvtanulási) lufi?

Kezdjük a számokkal: 2012-ben, világszerte 6,7 millió ember végzett el legalább egy online kurzust. Az online tanfolyamokra, szemináriumokra jelentkezők száma pedig több mint 9%-os növekedést mutat évről évre.

Ez azt jelenti, hogy globális szinten, az online tanulást választók aránya gyorsabban növekszik, mint a felsőfoktatásba jelentkező hallgatók száma.

Miért választják az emberek az online tanulást?

Mert kényelmes. Az online platformok bármikor elérhetőek, bárhol is legyél éppen. Ezzel ellentétben a tantermet nem viheted magaddal a zsebedben.

A másik előnye, hogy megfizethető és nem válogat. Az interneten rengeteg multimédiás tartalom, ingyenes vagy olcsó tanagyag érhető el, ami olyan diákoknak is lehetőséget adhat a nyelvtanulásra, akik nem engedhetnek meg maguknak egy hagyományos tanfolyamot.

Arról nem is beszélve, hogy az online kurzusok lehetőséget adnak arra, hogy a saját érdeklődési körödön kívül is ismereteket, információkat szerezhess.

Milyen online tanulási eszközök érhetők el?

Egy teljes lista a végtelenbe és tovább nyúlna, de összegyűjtöttük a leggyakrabban használt online nyelvtanulási formákat:

 • Online nyelvtanulási rendszerek (moduláris, teljes hozzáférést adó, vagy előfizetős modellek)
 • Szótanuló alkalmazások (pl. Quizlet)
 • Közösségi hálózatok (pl. Facebook-os tanulócsoportok)
 • Blogok
 • Vlogok (videóblogok), Youtube-videók
 • Fórumok
 • Képmegosztó oldalak (pl. Pinterest)
 • Közösségi ismeretségi oldalak, chatek, nyelvcsere közösségek

A paletta tehát nagyon színes, és szinte minden hagyományos oktatási tevékenységnek van online megfelelője.

Felmerül a kérdés: ha ennyire cool az online nyelvtanulás, akkor miért nem tanul mindenki így?

Mert vannak bajok vele.

Az online nyelvtanulás sötét oldala

Nem kevés árnyoldala lehet annak, ha online szeretnél nyelveket tanulni.

Ellenőrizetlen információk sorával találkozhatsz, amelyeknek háttere és forrása bizonytalan. Ami a közösségi oldalak és az internet előnye, egyúttal az egyik legnagyobb veszélyforrás is lehet.

A világhálóra feltöltött tartalmakat nem, vagy nem kizárólag szakemberek (nyelvtanárok, tanulástechnikai trénerek, nyelvészek stb.) állítják elő, hanem segíteni akaró, jószándékú laikusok.

Az oktatás/tanítás nagy felelősség, amit az online nyelvtanulási formák egy részénél (ingyenes anyagok, fórumok, videók, cikkek stb.) a felhasználónak kell felvállalniuk. Hiszen az információ nem minden esetben ellenőrzött, vagy szakmailag alátámasztott, viszont a tartalom jellegéből fakadóan ezt nincs is kin számon kérni.

Miért fontos, hogy valaki felügyelje a tanulási folyamatokat?

Az online tanulásnál a legnagyobb probléma a motiváció (hiánya).

Legalábbis erről árulkodik az EdX saját felmérése, ami szerint az online kurzusokra beiratkozó tanulók 95%-a abbahagyja a tanfolyamot, mielőtt bizonyítványt/oklevelet szerzett volna.

Ez nem csak a nyelvtanulásra, hanem szinte minden online tanulási formára igaz. A Redditen jelent meg az a hír, hogy egy online jógasorozat 6,2 millió (!) nézőt vonzott az első óra anyagával, viszont a második adásra a közönség megfeleződött, és minden adással tovább és tovább zsugorodott.

Az Eduline írja, hogy a Vocativ felmérése szerint egy 30 napos Youtube-kurzust az emberek többsége 1 hétig sem követ. Egy gitároktatást például 5 100 felhasználó kezdett el – legalábbis ennyi volt az első rész nézőszáma -, a végére azonban mindössze 444-en maradtak.

Vagyis a statisztikák szerint az emberek hajlamosak nagy lendülettel belevetni magukat egy online tanfolyamba, de villámgyorsan el is unják, és keresnek maguknak más szórakozást. Ami a gitározásnál, vagy jógázásnál talán nem, az a nyelvtanulásnál egészen biztosan végzetes lehet.

Mi fog történni idén az online angol világában?

2018-ban valószínűleg tovább nő az online tanulási formákban (így az online nyelvtanulásban) résztvevők száma, néhány éven belül viszont arra számítunk, hogy ennek a felívelésnek vége lesz, mint a dotcom, vagy a Bitcoin-aranykornak.

Az emberek egy idő után „be fogják árazni” az online nyelvtanulást, és elkezdik arra használni, amire való. Mert tény, hogy az online hasznos kiegészítő eszköze lehet pl. az immerzión, vagy kommunikáción alapuló nyelvtanulásnak, de a hangsúly itt a jelzőn van.

Ezért használjuk mi is a Quizletet a beszédközpontú órákon átvett szókincs extra gyakorlására, ezért osztunk meg rendszeresen nyelvtanulós tartalmakat a közösségi oldalakon, és ezért tervezzük az offline mellett, az online tanulási eszköztárunk bővítését is.

3) 2018-ban megszűnnek a nyelviskolák

Megszűnés helyett szerencsésebb lenne a klasszikus nyelviskolák átalakulásáról beszélni, de ilyen unalmas alcím láttán valószínűleg gondolkodás nélkül görgettél volna tovább.

A bevezetőben már említettük, hogy szerencsére egyre keményebb verseny zajlik Magyarországon is a nyelvoktatási piacon.

Budapesten is majd’ minden sarkon van egy nyelviskola, pörögnek az online tanulási rendszerek, egyre több tréning, szeminárium érhető el, és több ezer szabadúszó magántanár is részesedést követel a „tortából”.

Egy olyan kompetitív piacon, amilyen a miénk, a szolgáltatók három dologra vannak rákényszerítve, ha nem akarják lehúzni a rolót néhány éven belül:

 • folyamatos fejlesztésre (a termékek, szolgáltatások és infrastruktúra területén egyaránt)
 • professzionális kommunikációra
 • közösségépítésre

’93-ban lehet, hogy elég volt kilógatni a körúti kislakás ablakából egy kézzel írt, „Angoltanítást vállalok! Tel: 0612345678” plakátot, ma már ennél picit (sokkal) többre van szükség a boldogsághoz.

2018-ban folyamatos termékfejlesztés, szolgáltatásbővítés, átgondolt márkaépítés és marketingkommunikáció nélkül hamarabb víz alá kerülhetnek nyelvtanításban utazó cégek, mint a jéghegynek vágódó Titanic gépházai.

Az emberek teljes joggal várják azt, hogy a pénzükért a legtöbb értéket, a lehető legjobb szolgáltatást, odafigyelést, törődést, és főleg élményt kapjanak.

Ezért azok a klasszikus nyelvoktatók és nyelviskolák, akik és amelyek nem képesek „360 fokban” kiszolgálni az ügyfeleiket, és támogató közeget, közösséget teremteni a tanulóik köré, idén (vagy legkésőbb 2019-ben) új állás után nézhetnek.

4) Kidobhatod a nyelvvizsgádat?

Mennyit fog érni egy nyelvvizsga bizonyítvány 2018-ban, illetve mennyire játszik szerepet a munkáltatóknál, hogy van papírod a nyelvtudásodról?

A Speak!-be alapvetően dolgozó emberek járnak, és a szintfelmérőtől a sokadik tanfolyamuk végéig sokat beszélgetünk velük. Ezekhez a beszélgetésekhez folyamatos témát szolgáltatnak a munkahelyi tapasztalataik, később pedig a munkájukban megtapasztalt angolos sikerélményeik.

Egyre többen számolnak be – különösen a nemzetközi hátterű, multinacionális vállalatoknál dolgozó diákok – arról is, hogy interjúhelyzetben, vagy az előléptetésnél már sokszor szóba sem kerül a papír.

A diploma természetesen a legtöbb ilyen típusú állásnál továbbra is alapfeltétel, amihez továbbra is kötelező megszerezni egy államilag elismert, C típusú, komplex, középfokú nyelvvizsgát.

Ám az is tény, hogy 2018-ban egy céget sokkal inkább érdekli az, hogy a munkatárs-jelölt, hogyan képes megoldani egy problémát, mennyire tartja a lépést a környezetével, képes-e a kreatív gondolkodásra, és hogyan kommunikál a kollégáival, főnökeivel.

Akár a saját anyanyelvén, akár angolul kell ezt megtennie a munkatársaival. (Erre az utolsó pontban még visszatérünk.)

A kiváló diploma, a pecsétes nyelvvizsga bizonyítvány, vagy a kitűnő osztályzatok nem feltétlenül járnak együtt valós, alkalmazható – mondjuk ki: a munkaadók szempontjából pénzre váltható – tudással, így 2018-ban arra is számítunk, hogy a papír tovább veszít az értékéből.

Az állam máshogy gondolja: ingyenes nyelvvizsga vs oktatás minőségének fejlesztése

Ezért furcsa és egyúttal elszomorító, hogy az oktatási kormányzat továbbra is a papír megszerzését favorizálja, szemben pl. a nyelvi kompetencia fejlesztésével.

A 2020-tól életbe lépő nyelvvizsgarendelet, és a tavaly bejelentett „első ingyenes nyelvvizsga”-kezdeményezés legalábbis ebbe a szerintünk aggasztó, és korszerűtlen irányba mutat.

A munkaerőpiaci elvárásokkal szemben, a használható, alkalmazható tudásátadás eszközeinek bővítése és az iskolai nyelvtanítás feltételrendszerének (tanárok továbbképzése, módszertani megújulás stb.) javítása helyett újraépül a papírkultusz.

Nem is beszélve arról a jó érzésű embereket felháborító tényről, hogy az ingyenes nyelvvizsga megszerzéséhez vezető úton fizetendő költségeket (magántanár, nyelvvizsga felkészítő tanfolyam stb.) nem mindenki engedheti meg magának.

2018 és 2020 között több ezer tehetséges, elsősorban falusi, kisvárosban élő, nehéz sorsú gyereket zár ki a rendszer a felsőoktatásból, roncsolva a vidéki Magyarország gazdasági, társadalmi és kulturális állapotát, és az ország versenyképességét.

2018-ban is a kommunikáció a király

Technológiai trendek ide, online nyelvtanulás oda, ha nem beszéled jól az angolt, akkor:

 • nem téged fognak előléptetni, hiába vagy kvalifikáltabb, vagy jobb munkaerő, mint a pályakezdő kollégád, aki pofátlan magabiztossággal tolja a present perfect-et;
 • külföldi tanulás, vagy munka szóba sem jöhet;
 • továbbra is stresszelni fogsz a családi nyaraláson és mindig tolnod kell magad előtt valakit, ha kérdésed van az idegenvezetőhöz, venni akarsz valamit a szuvenírboltban, vagy rendelni szeretnél egy étteremben;
 • várhatsz a végtelenségig a kedvenc sorozatod következő (szinkronos) részére;
 • fél szemmel továbbra is az EXIT táblát nézed, ha megszólít egy turista a Starbucksban;
 • 2018-ban sem pályázol meg olyan melókat, ahol a stabil angoltudás elvárás;
 • némán és égővörös füllel ülöd végig a barátod/barátnőd barátainak baráti beszélgetését.

Van, ami nem változik. A kommunikációt idén sem úszod meg.

Mi pedig 2018-ban is abban fogunk neked segíteni, hogy meglegyen a bátorságod és a tudásod az angol beszédhez.

És ha adsz 30 napot, akkor bebizonyítjuk, hogy nyelvtanulásra születtél:

 

Share This