Hogyan lehet középfokú nyelvvizsgád a középiskola végére?

Mikor én kezdtem középiskolába járni, a nyelvtanáraim azt mondták, hogy a sima órákon is ha megfelelően figyelek és készülök, meg lesz a nyelvvizsgám a negyedik végén. Aztán utólag kiderült, hogy valószínűleg csak a saját hatékonyságukat akarták fényezni, hiszen még a nyelvi fakultációsok is nehezen abszolválták a vágyott vizsgát.

Volt már szó korábban is a hatékony nyelvtanulás módszereiről és feltételeiről, most nézzük meg, hogy milyen buktatói lehetnek a középiskolai nyelvtanulásnak!

A középiskolai nyelvtanulás gyenge láncszemei

A középiskolai tankönyvekről itt és most nem mondunk véleményt, Arról, hogy egy tankönyv mennyire (jól) használható, hosszan lehetne vitatkozni. Ha jó és lelkiismeretes a tanár, akkor úgyis fog tudni mindig annyi, olyan érdekes és vonzó kiegészítést adni az esetleg gyengébb tankönyv mellé, amelyek segítségével megtarthatod a megfelelő haladási tempót.

Az egyik leggyakoribb probléma a középiskolában, hogy az előírt tankönyvek gyakran változnak.

Ez főleg azért gond, mert a tanár számára is ismeretlen vagy szokatlan az anyag, amelyből dolgozik, nem látja át a szerkezetét, logikáját vagy éppen a tananyag felbontását. Ez elbizonytalaníthatja őt is, vagy előfordulhat, hogy egy valami többször kerül elő, míg más valami elsikkad.

Apropó tanár. Sajnos gyakori, hogy a középiskolai nyelvtanár nem elég motivált a gyerekek előrehaladását illetően, de teljesen érthető módon előfordulhat az is, hogy nem tud mindenkire egyformán figyelni.

Érdemes némi plusz agilitást belevinni a sulis nyelvtanulásba, ha vizsgázni akarsz a végén, hogy szem előtt légy és a tanárod is tisztában legyen a fejlődési vonaladdal.

Mindenesetre kérdezni sose légy bátortalan, kérj segítséget a tanárodtól. Ha pedig felsülsz ezzel a próbálkozással, keress sulin kívül valakit, akire tudsz támaszkodni a nyelvtanulásban!

Hiába mondhatod el, hogy x éve tanulsz egy nyelvet, ha a tanórák száma vagy gyakorisága rendkívül alacsony.

Iskolánként változó, hogy egy-egy tanult nyelvből hány órát tartanak hetente, de gondolom számodra sem újság az, hogy heti 1-2 órával nem fogsz eljutni a nyelvvizsgáig. Vagy esetleg úgy, ha mellette sokat és rendszeresen gyakorolsz.

A közoktatásban ráadásul ott vannak a nyári szünetek, amelyekben, ha nem ismétled a tanultakat vagy nem használod a nyelvet, nagyon sokat felejthetsz is.

Néhány tipp a gyenge láncszemek ellensúlyozására

Ha nem érzed magad otthon a tankönyveidben, érdemes beszerezni egy olyat, amelyik átfogó, és a felépítése, logikája jobban illeszkedik a tiédhez. Ahogy haladtok a suliban a tananyagban, meg tudod keresni az otthoni könyvben is a megfelelő részeket, és jobban átlátod hogyan haladtok.

Érdemes már az elejétől olyan olvasnivalókat keresned, amelyek érdekelnek.

Lapozgass képregényt, keresgélj a neten, a lényeg, hogy szokj hozzá ahhoz, hogy olvasva igyekszel megérteni a tanult idegen nyelvet.

Visszautalunk a Lomb Katóról írottakra, akinek meggyőződése volt, hogy egy nyelvet úgy a legkönnyebb elsajátítani, ha kitartóan olvasunk a használatával. Akkor is, ha nem értjük. Mert így egyszer csak kibomlik előttünk a nyelv logikája és szépen lassan megvilágosodik a szavak értelme is.

Keress lehetőséget arra, hogy beszélj!

A tanórák – bár amikor ott ülsz igen hosszúnak tűnhetnek – valójában 20 ember egyszerre oktatására nagyon is rövidek. Legalábbis a gyakorlási lehetőségek tekintetében.

Miért fontos, hogy sokat beszélj? mert angolul beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni.

Ezért a te dolgod az, hogy órán kívül keress gyakorlási lehetőségeket: beszélj, hallgass, olvass.

Ebből a legélvezetesebb, ha a nyaralás során igyekszel külföldiekkel megismerkedni, hiszen ebben az esetben az érzelmi motiváció is segít a nyelvi nehézségek leküzdésében.

Tölts sok időt rövid időszak alatt a nyelvvel.

Felmérések szerint 5-600 óra tanulás (időmértékben és nem tanóraszámban) szükséges ahhoz, hogy nulláról eljussunk a nyelvvizsgáig. Minél hamarabb tudod le, annál hamarabb lehetsz nyerő.

Persze az intenzitás sem elhanyagolható, vagyis húzz bele!

Talán az egyik legfontosabb a te saját motivációd.

Ne csak a vágyott papírt lásd magad előtt, élvezd az utat is ami hozzá vezet! Ha arra törekszel csak, hogy a tanár által elvárt minimumot teljesítsd, abból nem csak papír nem lesz, de használható nyelvtanulás sem.

Szeresd a tanult idegen nyelvet, élvezd és használd bátran, akkor semmilyen külső akadály nem állhat az utadba!

Jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, és ismerd meg 100% beszéd, 0% könyv módszert, amivel nyilvános szereplés és unalmas tankönyvek nélkül, folyamatosan beszélve tanítunk meg angolul:

banner_button

Share This