Kis magyar nyelvvizsga határozó (4. rész)

Öt részes, nyelvvizsgákat bemutató cikksorozatunkban eddig az Origó és az Euro, a BME és az ECL, és a TELC és a TOEFL nyelvvizsga titkaiba avattunk be téged.

A mai részben a Cambridge egyetem két nagyágyújával, az FCE és a CAE nemzetközi akkreditáciájú nyelvvizsgáival folytatjuk a sort, amit nem csak a külföldi felsőoktatási intézmények, hanem a diákok is nagyon szeretnek, mert néha a bukásért is jár a vigaszdíj.

Az FCE és CAE nyelvvizsga

A nemzetközi nyelvvizsgák közül a Cambridge egyetem vizsgái a legnépszerűbbek közé tartoznak. Az FCE (First Cambridge Exam) nagyjából a mi középfokú nyelvvizsgánknak felel meg, a CAE (Cambridge Advanced Exam) pedig a mi felsőfokunknak.

Hogy miért beszélünk róluk egyszerre, az mindjárt kiderül…

A vizsgák minden szinten ugyanazokból a feladatokból állnak, csak persze nehezebbek. Az írásbelin négy nyelvismereti és három szövegértési feladatot kell megoldani.

A nyelvismereti feladatok közül a legtöbb ismerős lehet (pontozott vonalra válaszd ki a négy közül a megfelelő szót), a mondatátalakítás azonban keményebb dió. Itt úgy kell átalakítani egy teljes mondatot, hogy egy megadott szó szerepeljen benne. (Pl. I cancelled the party. Legyen benne az off szó. I called off the party.) Általában ez a feladat okozza a legtöbb bonyodalmat, ugyanis elsősorban „nyelvi kuriózumokra” és igekötős igékre épít.

A szóbelin egy másik vizsgázóval együtt kell vizsgáznod.

Az első feladat könnyebb beszélgetés a szokásos témákból (család, emberi kapcsolatok, munka stb.). A második feladat képleírás, vagyis összehasonlítás. Az FCE-n kettő képről beszélni, a CAE-n háromból kettőt kell összehasonlítani (pl. itt van három esküvő, hasonlíts össze kettőt, miben különböznek, stb.)

Itt még egyedül dolgozol, azonban a képhez tartozik egy plusz kérdés, amire a társad reagál, te pedig a társad által kapott képekhez kapsz egy kérdést.

Az utolsó feladatban egy táblát kaptok, amin egy kérdés szerepel, körülötte öt válaszlehetősséggel. (Pl. Ki a jó szülő? Aki szigorú, aki tanít, aki elkényeztet, stb.) és ezekről kell beszélgetni a társaddal.

A CAE-n nyilván kicsit elvontabbak a kérdések.

És a lényeg: miért beszélünk egyszerre erről a két vizsgáról?

Ha a CAE-n egy kicsit elmaradsz a megkövetelt ponthatártól, attól még megkapod az FCE nyelvvizsgát, és ugyanígy, ha az FCE-n alulteljesítesz, még kaphatsz egy alapfokúnak megfelelő vizsgát.

Kinek ajánljuk?

Ha külföldön szeretnél tovább tanulni, akkor nagy valószínűséggel szükséged lesz a FCE, vagy még inkább a CAE vizsgára.

Nem árt felkészülni rá lélekben, hogy ez egy igazi prémiumtermék: az FCE és CAE vizsgák nagyjából kétszer annyiba kerülnek, mint a magyar nyelvvizsgák, szóval érdemes felkészülten érkezni és spórolni az újra-próbálkozásokkal.

Ha szeretnél biztosra menni a nyelvvizsgával, akkor próbáld ki a Speak! intenzív és beszédcentrikus nyelvvizsga felkészítő kurzusait. A tankönyvmentes és kommunikatív felkészítés mellé vizsgagaranciát, ingyenes próbanyelvvizsgát, kidolgozott szóbeli tételeket, és extra online gyakorlási lehetőséget is kapsz. Klikk a részletekért:

banner_button

Share This