Otthoni vagy tantermi nyelvtanulás: melyiket válaszd?

Sokat beszéltünk már eddig is arról, hogy vajon érdemes-e nyelviskolába járni vagy otthon is meg tudunk-e tanulni mindent, esetleg elég az internet segítségével kapcsolatba lépni a tanárral a gördülékeny előrehaladáshoz.

A másik véglet, ha beiratkozunk egy tanfolyamra, és elvárjuk, hogy ott tölcsérrel töltsék a tudást a fejünkbe, és emellett eszünk ágában sincs otthoni munkával hozzájárulni az előrehaladáshoz.

Talán egyetérthetünk abban, hogy mindkét eset végletes, sőt az említett példák is azok, hiszen órai munkával is sokat tehetünk hozzá az eddigi tudásunkhoz és otthoni magolással is üthetjük el fölöslegesen az időt.

Mégis jól illusztrálja a nyelvtanulók gyakori dilemmáját arról, hogy mely helyszínekre vagy éppen módszerekre érdemes a hangsúlyt fektetni a nyelvtanulás során.

Az otthoni nyelvtanulás előnyei

Az otthoni körülmények nagy előnye lehet, hogy félre tudunk vonulni, csendet és nyugalmat teremtve magunk körül, majd saját észjárásunk tempója és iránya szerint értelmezhetjük a bonyolultabb nyelvtani szerkezeteket, az összetettebb mondatokat vagy más egyebet, amihez nagy odafigyelés szükséges.

Ha egyedül tanulunk otthon, bátran beszélhetünk magunkban anélkül, hogy „defektesnek” néznének, és hidd el ez nagy előny. Hiszen a hangosan kimondott szavak sokkal inkább megragadnak az elmében, mint azok, amelyeket csak magunkban ismételgetünk, vagy többször hangtalanul elolvasunk. (Ezért is beszél sokat és hangosan az a közel 700 diákunk is az órákon, akik tanfolyamra járnak hozzánk.)

Az otthoni tanulás során nem zavar be (akaszt vagy éppen sodor el a mienkénél gyorsabban) a többi nyelvtanuló tempója, nem fordul elő az, hogy helyettünk megmondják egy feladat megoldását, mielőtt lenne időnk végiggondolni a kérdést.

Otthon, ha kell ezerszer elismételhetünk valamit, rongyosra hallgathatunk egy lefordítandó hanganyagot vagy filmet, senki sem fog türelmetlenkedni, morogni a tempónk miatt.

Otthonra valók a gyakorlási céllal megnézhető egész estés filmek, és otthon nyugodtan elbíbelődhetünk angol nyelvű regények vagy újságok olvasgatásával is.

A (nyelv)iskolai tanulás előnyei

Egy-két évtizeddel ezelőtt az alapelképzelés az volt, hogy az órai munka (akár gimnáziumban, akár nyelvtanfolyamon) csak arra való, hogy a tanár elmondja, elmagyarázza az új anyagot és lehet tőle kérdezni.

Egy két példaértékű megoldás még belefér, de az óra szűkös ideje többre nem elég.

Azóta nagyot fordult a világ, változtak a módszerek és újak jöttek létre, így arra is bizton számíthatunk, hogy egy-egy nyelvórán ennél már sokkal többet kaphatunk.

Az iskolai óra nagy előnye ugyanis, hogy többen vagyunk, és ezt mindenképpen érdemes is kihasználni. Az egymással folytatott dialógusok, a közös fordítási munkák, egymás dolgozatainak kijavítása, vagy éppen a nyelvtani anyag egymás számára történő elmagyarázása olyan tapasztalatokra vezethet rá, amelyeket más úton nem szerezhetnénk meg.

A hatékony órai munkának alapvető előfeltétele az átgondoltság, főleg a tanár részéről, hogy olyan feladatokkal és elfoglaltságokkal töltse meg, amelyek csak ott és akkor fontosak, célra vezetőek.

Ugyanakkor a diákok részéről is alapvető hozzájárulás az óra sikeréhez, hogy a lehető legjobban felkészülnek rá.

A feladott szavak elsajátítása, a korábban vett nyelvtani anyag megértése és gyakorlása nélkülözhetetlen előzménye annak, hogy az órán meg tudjunk/merjünk szólalni, illetve hogy ne magyarázással és a korábbi órák anyagának felelevenítésével menjen el az idő és az energia.

Miért van szükség mindkettőre?

Sokan vannak, akik kizárólag otthoni, egyedül végzett tanulással sajátítottak el nyelvet, és még többen léteznek olyanok, akik anyanyelvi közegben, csakis hallás utáni tanulással tették ugyanezt.

Mondhatjuk, hogy semmi sem lehetetlen, de ha hatékonyságra törekszünk, érdemes annak megfelelő módszereket választanunk.

A fentiek alapján, ha a nyelvtanuláshoz tartozó különféle feladatokat elosztjuk az otthonunk és a nyelvóra helye-ideje között, akkor haladhatunk a leggyorsabban a kitűzött célunk felé.

Mindezek mellett azt se felejtsük el, hogy nyelvet tanulni nem csak meghatározott helyeken és időkorlátok között lehet.

A nyelvtanulás nem egy jövőbeli időpontra kitűzött cél, hanem egy élvezetes folyamat, amelyet bármikor elővehetünk.

Utazás, várakozás, vásárlás, nézelődés közben is alkalmazhatjuk az ezen a blogon is bemutatott szótanulási és órán kívüli tanulási módszereket és trükköket, próbálhatunk szóba elegyedni idegen anyanyelvű embertársainkkal.

Ha eddig hiába kerestél, nem találtál olyan helyet, ahol nem csak elméletileg tanítanak meg angolul, hanem valóban képessé tesznek arra, hogy megszólalj angolul, akkor van egy jó hírem számodra.

 

Tankönyvmentes tanfolyamainkon pontosan ezt csináljuk.

 

Klikk és nézd meg hogyan (vagy jelentkezz be azonnal ingyenes szintfelmérőnkre, ha tudod, hogy te is 100% beszédre szomjazol):

banner_button

Share This