Hogyan csevegj profin angolul? (az angol tanfolyam óráin kívül is)

Van egy tanítványom. Nevezzük Kornélnak. Kornél a munkája miatt gyakran kerül olyan helyzetbe, ahol kényelmetlenül érzi magát, mert üzleti vacsorákon kell cégvezetőkkel beszélnie.

De nem komoly, szakmai témákról, mivel a tárgyalások a nap folyamán lemennek, hanem „csak úgy”. Vagyis csevegnie kell(ene), beszélni(e) a semmiről – de arról jó sokat.

Az angoloknak erre külön szavuk van: small talk.

Ez az angolszász kultúrkörben külön művészet, és én anno (az angol tanfolyam közben) Kornélnak összeállítottam egy listát olyan szavakból, kifejezésekből, amelyek segítségével bárkivel szóba elegyedhet.

Most veletek is megosztom ezt a listát.

A jégtörés művészévé kell válnod

Az angolban ICEBREAKER (jégtörő) a szakszó azokra a nyitókérdésekre, amik tulajdonképpen semmiről se szólnak, de beindítják a beszélgetést.

cseveges-angol-tanfolyam-2

Ez az én „titkos” top 10-es listám

 

1) So how do you like the weather? / Hogy tetszik az időjárás?

Angliában mindenki az időjárással kezdi a beszélgetést. Ezt most viccnek gondolod, pedig nem az. (A Speak!-ben az angol tanfolyamok képzési anyagának is szerves része a téma).

Ezt a jégtörőt elsősorban angol beszélgetőpartnernél ajánlom, illetve olyanokkal, akik teljesen más éghajlati viszonyok közül jönnek (oroszok, arabok).

Másnál is kipróbálhatod, de egy szlovák, vagy román partnertől ne várj egetrengető választ.

2) So how was your trip? / Milyen volt az utad?

Ez az angolok második kedvence. Miután kitárgyalták az időjárást, a lehető legapróbb részletekig elmondják az utukat, egészen a célállomásig.

Igen, az eltereléseket és a sztrádák sorszámát is. Ők már csak ilyenek, úgyhogy Angliában nyugodtan vesd be ezt a mondatot – illetve akkor is, ha a vendéged messziről jött. (Talán egy picit izgalmasabb lesz, mint az elterelés az A29-es út, harmadik körforgalmánál.)

3-4) Do you like it here? What have you seen so far? / Tetszik itt? Mit láttál eddig?

Hacsaknem egyből hozzád igyekeztek, akkor valószínűleg a külföldi vendégek már láttak pár dolgot az országból.

Üzleti környezetben ezek általában szervezett programok, de vannak olyanok, akik önszorgalomból is bejárják a várost.

Légy jó házigazda, kérdezd meg mit látott eddig, és hevesen bólogass.

5-7) How do you like the meal / coffee / dessert? / Hogy ízlik az étel / kávé / desszert?

Nyilván ez csak éttermi környezetben működik, de ott nagyon.

Szinte minden fogáshoz, sütihez, italhoz, borhoz fel lehet tenni – egy új fogás a legdöglöttebb beszélgetést is beindítja miután kiürültek a tányérok.

Viszont egy dologra figyelj oda: ezt a kérdést elsősorban az európai kultúrkörből érkező vendégeknek ajánlom. Bizonyos kultúrákban ezek illetlen kérdéseknek számítanak, és senkit se akarunk megsérteni.

cseveges-angol-tanfolyam-1

8-9) Have you been here before? Would you like to come back again? / Voltál már itt korábban? Szeretnél még visszajönni?

Egy picit személyesebb vízekre evezünk – egy kérdés a múltról, egy kérdés a jövőről. Egy picit mentő mellény jellege van, de különsen az első alkalmas arra, hogy partnerünk egy hosszabb beszámolóba kezdjen, ezekre könnyebb reagálni. Ha jobban szeretsz bólogatni, néha közbevetni valamit, akkor ez a te kérdésed. A másodikhoz kell egy aktívabb szemlélet – ha ugyanis igen a válasz, akkor ajánlhatsz neki dolgokat amiket érdemes megnézni.

10) I love your accent. Is it from… / Imádom az akcentusod. (és itt harapd el a mondanivalód, hogy a másik válaszolhasson)

Figyelem! Ezt a kérdést csak amerikai és brit (esetleg kanadai, ausztrál, stb.) vendégnek tedd fel.

Aki tanulta az angolt, az sértésnek veheti, ha az akcentusát emlegeted. Ha azonban brit vagy amerikai… akkor ez a kérdés felhívás arra, hogy meséljen a szülőhelyéről.

Az akcentusokkal kapcsolatban írtuk korábban, hogy ez nekik az életük, a személyiségük része, és a magyar nyelv alapján fel sem tudjuk nagyon mérni a kérdés jelentőségét.

Nagyon hatásos szer, csak azért hagytam a végére mivel tényleg csak anyanyelvűekkel próbáld ki. Velük viszont bátran!

Ha pedig nem csak csevegni, hanem összefüggően beszélni, kommunikálni is profin szeretnél angolul, jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre, és próbáld ki milyen hatékony egy olyan angol tanfolyam óráira járni, ahol 100%-ban beszélünk, és nem használunk tankönyveket a tanuláshoz. [Megsúgom: nagyon 🙂]

banner_button

hubai_gergely_angol_nyelviskola
Hubai Gergely, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This