Kép forrása: canva – canva.com

A tavasz a megújulás időszaka, és ahogy a természetben zöldbe boruló növényeknek és a szirmaikat bontogató virágoknak, úgy nekünk is szükségünk van egy kis napsütésre, változatosságra ahhoz, hogy új lendületet szerezzünk. Ha a téli hónapokban úgy érezted, hogy elveszítetted a motivációdat az angoltanulás irányába, akkor itt az ideje, hogy beszippantsd a friss levegőt, és erőre kapj. Olyan programötleteket gyűjtöttem össze, amelyekbe szinte észrevétlenül beillesztheted az angoltanulást, sőt, bevonhatod a családot, vagy a barátokat is!

1. Készülj a jó időre

A hideg téli hónapok és nem túl meleg Húsvét után nagyon várjuk már a napos, jó idő megérkezését. Az emberi történelemben a tavasz a megújulás időszaka. Ilyenkor érdemes új dolgokba belevágni. Ha nyitott vagy rá, akkor vezess be néhány új szokást is az életedbe! Tanulj valami újat, például angolul!

2. Próbálj ki egy új receptet

Tavasszal már bőven válogathatunk a zsenge zöldségek közül, ennél jobb alkalmat keresve se találhatnál arra, hogy kipróbálj egy-két új receptet. Ha a nyelvtudásodat is fejlesztenéd közben, akkor próbálkozz meg egy angol recepttel, vagy éppen videóval! Így nem csupán a főzőtehetségedet, de az angolodat is próbára teheted.

3. Tudd le a tavaszi nagytakarítást

Megértjük, ha nem éppen ilyen programra vágysz, de hidd el, egy kis takarítás és rendrakás még abban is segíthet, hogy egy inspiráló, rendezett környezetet alakíts ki magad körül, ahol a tanulás is gördülékenyebben megy majd! Néha kell egy kis környezetváltozás ahhoz, hogy visszanyerd a motivációdat.

4. Látogass el egy botanikus kertbe

Most már minden zöldbe borult és virágzik, ráadásul az idő is tökéletes egy kellemes sétához. Keress fel egy arborétumot, vagy botanikus kertet, és merülj el a természet szépségében! Jegyezd fel a kedvenc növényeid nevét, és később keresd ki, hogyan nevezik őket angolul. Ha van kedved, elkészítheted a saját növényhatározódat is, ebbe még a család legkisebb tagjait is bevonhatod.

5. Kezdj bele egy új sorozatba

Az esős tavaszi napokra jól jöhet egy új sorozat, amit természetesen angol nyelven nézel! Így fejlesztheted a hallásértésed és a szókincsedet is, mindezt úgy, hogy közben remekül szórakozol. Ha nagyon nem megy, először próbálkozz angol nyelvvel és magyar felirattal. Ahogy egyre magabiztosabb lesz a tudásod, válts angol feliratra, ha pedig nagyon belejöttél, kapcsold ki a feliratot, és figyel csak az angol hangra! Ha nincs ötleted, mit nézz, olvasd el sorozatajánlónkat ide kattintva!

6. Irány a kert

Tavasszal rengeteg munka van a kertben, egy kis kertészkedéssel pedig nem csupán a napi testmozgást tudhatod le, de a friss levegőn új erőre kaphatsz, erre pedig szükséged lesz ahhoz, hogy belevesd magad az angolozásba! Persze ha nem kertes házban élsz, akkor is élhetsz a kertészkedés örömeivel: vegyél néhány szobanövényt, vagy ültesd át az otthoniakat, hiszen nekik is szükségük van egy kis gondoskodásra. Vagy tanulj meg új kifejezéseket a természettel kapcsolatban ide kattintva!

7. Olvass angolnyelvű verseket

Habár április 11-e volt a magyar költészet napja, ha van kedved, keresgélhetsz angolul íródott verseket is! Vagy ami még izgalmasabb, keresd meg a kedvenc magyar verseid angol fordítását! Érdekes lesz a két szöveget összevetni, ráadásul gyakorlásnak sem utolsó.

8. Menj moziba

Mikor voltál utoljára moziban? Itt az idő pótolni a lemaradást, és ha már ott vagy, maxold ki az élményt: üdítő, pattogatott kukorica, és ha lehet, válassz olyan filmet, amit eredeti nyelven vetítenek. Ha ezt még nem mered bevállalni, akkor a film után végezz egy kis kutatómunkát! Keress rá a rendezőre, olvass kritikákat a filmről, vagy nézz utána, milyen egyéb filmekben láthattad a színészeket. Persze mindezt angolul! Válassz filmet az ajánlásunk alapján, kattints ide.

9. Iktass be egy kis testmozgást

Nem baj, ha az újévi fogadalmaidat csak tavasszal kezded el betartani, sosem késő belevágni! Ez nemcsak az angoltanulásra igaz, hanem a testmozgásra is. Lehet, hogy meglepő, de a kettő összefügg: több kutatás is bizonyítja, hogy a rendszeres sport jó hatással van az agyunkra. Serkenti az agyi véráramlást, támogatja az egészséges agyműködést, és abban is segít, hogy új agysejtek termelődjenek. Ez pedig csupa hasznos dolog, ha angoltanulásról van szó!

10. Olvass a szabadban

Lassan elég meleg lesz az idő ahhoz, hogy egy padon ülve, vagy akár a fűben heverészve olvasgassunk a szabadban. Sétálj el a legközelebbi parkig, keress egy szép helyet, és élvezd a napsütést egy jó könyv társaságában! Csak ajánlani tudjuk, hogy angolnyelvű irománnyal próbálkozz, hiszen sokat fejlődhetsz, ha angolul olvasol. Nem kell rögtön egy vaskos regényt választanod, akár a kedvenc mesédet is elviheted magaddal. A lényeg, hogy azért legyen benne egy kis kihívás.

11. Pörögj rá egy új podcastre

Emlékszel még a közoktatásban a hallásértési gyakorlatokra? Engem a hideg kirázott tőlük. Nem elég, hogy alig lehetett érteni őket, még unalmasak is voltak. Sokkal inspirálóbb olyan témában gyakorolni, ami még érdekel is, erre pedig tökéletes alternatívát nyújtanak a podcastok! Biztosan te is fogsz találni kedvedre valót, az én kedvencem mostanában a true crime (valódi bűnügyi esetek) tematikájú műsorok, de a lehetőségek száma végtelen! Útközben, házimunka során, vagy akár a reggeli készülődés közben is hallgathatod őket.

12. Hangolódj az angoltanulásra YouTube-videókkal

Nézz videókat YouTube-on! Igazából bármilyen angolnyelvű tartalom segíthet abban, hogy fejleszd a nyelvtudásodat. De ha ennél fókuszáltabban vetnéd bele magad a tanulásba, akkor a Speak! Nyelviskola YouTube-csatornáján keresgélj! Minden héten új videóval készülünk, ahol választ kaphatsz az angollal kapcsolatos kérdéseidre. A videók végén feladatokat is találsz az otthoni gyakorláshoz.

13. Vágj bele az angolozásba a Speak!-ben

Ha igazán szeretnél a nyelvtudásod fejlesztésére koncentrálni, akkor mindenképpen csatlakozz a következő, szintednek megfelelő tanfolyamunkhoz! A Speak! Nyelviskola 100% beszéd, 0% könyv módszerével lehetőségünk van arra,  hogy a közoktatással ellentétben hatalmas hangsúlyt fektessünk a személyes fejlődésedre. A csoporttársaiddal megadott napokon és fix időpontokban találkozhatsz majd az online órákon, hogy egyenletes és folyamatos fejlődéssel érhesd el az angollal kapcsolatos céljaidat.

Lehet, hogy téged is már csak az ingyenes online angol szintfelmérőnk kitöltése választ el attól, hogy elindulj az úton a magabiztos angol beszéd felé. Ha megvan benned a kellő motiváció, mi tárt karokkal várunk téged a következő online angol nyelvtanfolyamon a Speak!-ben.

Gerenda Ingrid
szövegíró

Share This