Kép forrása: canva – canva.com

Milyen sorozatok nézésébe érdemes belekezdeni? Milyen szempontok alapján válasszunk a számtalan lehetőség közül? Sokan nehezen szánják rá magukat, hogy belekezdjenek egy-egy új szériába, időről időre előveszik a megszokott klasszikusokat: sokadszorra nézik a megunhatatlan Jóbarátokat, ámulva nézik a Született feleségek kalandjait, vagy együtt izgulnak újra és újra a Winchester-fiúkkal az Odaát rég nem látott epizódjaiban. A régi kedvencek mellett azonban nyugodtan szemezgethetünk az újabb sorozatok közül, a nagy gyártók folyamatosan ontják magukból minden műfajban a jobbnál jobb lehetőségeket.  

Ha nincs még tervünk az unalmas téli estékre, vagy az esős nyári hétvégékre, de szeretnénk valami érdekes, izgalmas időtöltést magunknak, akkor az alábbi, erősen szubjektív sorozatlista nyújthat segítséget. Ezeket nézhetjük szinkronizált formában, vagy az igazi hatás eléréséhez megpróbálhatjuk eredeti angol nyelven. Ha az utóbbi nehézséget okoz, akkor segítséget nyújthat a Speak! Nyelviskola online angol nyelvű képzéseinek egyike, a sorozatmaraton közben pedig gyakorolhatjuk és fejleszthetjük a megszerzett tudásunkat is. Az alábbiakban megpróbáltuk összeszedni, hogy milyen sorozatokra érdemes időt szakítani a 2022-es évben.

És egyszer csak…

…visszatér a Szex és New York. Hat évad és két mozifilm után újra izgulhatunk, hogy a főszereplő hölgyek legtöbbször viharos kapcsolatai hogyan alakulnak a továbbiakban. Legalábbis a háromnegyedüké, mivel a korábbi évek négyes fogatából csak három, immáron az ötvenes éveikben járó barátnő maradt meg. Samantha karaktere nem tér vissza, be kell érnünk azzal, hogy Carrie, Miranda és Charlotte életét követjük nyomon. Az más kérdés, hogy közel 25 évvel az eredeti sorozat premiere és bő tíz évvel a filmek happy endje után szükségünk volt-e arra, hogy újra belepillanthassunk a történetükbe? A választ mindenki magának adja meg, miután megnézte az új szériát. Szerintünk, aki a korábbi években rajongó volt, az nem fog csalódni, a Szex és New York-szüzeknek viszont először az 1998-as első évadot javasoljuk megtekintésre.

Stranger Things

Három év szünet után végre érkezik a közkedvelt sci-fi sorozat negyedik évada a Netflix gondozásában. A nyolcvanas években játszódó történetben újra meg kell küzdeniük a korábban megismert gyerekeknek a természetfölötti erőkkel. Emellett érdekes lesz látnunk, hogy a három év kihagyás után az egyes karakterek hogyan nőttek fel és lettek fiatal felnőttek. A többszörös Golden Globe-díj jelölést is bezsebelő sorozatban olyan nevek bukkannak fel, mint az Oscar-díjra jelölt Winona Ryder. Aki a misztikus sorozatokat kedveli, az megtalálta, amit keresett.

A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi

J. R. R. Tolkien fantasztikus könyvei után a filmadaptáció kicsit megosztotta a közvéleményt, általánosságban viszont jó fogadtatást kapott. Így nem csoda, hogy a sikert meglovagolva A Hobbit rövid időn belül a mozikba került, igaz, az már lényegesen kevesebb pozitív jelzőt kapott. Az Amazon azonban lát fantáziát Középfölde világában, ezért, ha lehet hinni a készítőknek, akkor a tervek szerint minden idők legdrágább költségvetésű sorozatának első részei megjelenésére számíthatunk 2022 őszén. A történet évezredekkel az „egy gyűrű” megsemmisítése előtt játszódik majd, azonban a hírek szerint így is rengeteg már megismert szereplővel találkozhatunk, természetesen sok új arc mellett. Kíváncsian várjuk a premiert.

The Witcher – Vaják

Ha valakit érdekel, hogy Superman hogyan vadássza le a rettegett szörnyeket, miközben nagyhatalmú varázslónők és gyönyörű hercegnők próbálják megnehezíteni vagy éppen megkönnyíteni a dolgát, akkor a Vaják az ő sorozata. Ráadásul egyes jeleneteket Magyarországon vettek fel, így számtalan ismerős hellyel találkozhatunk, valamint néhány epizódszereplő is ismerős lehet: Trokán Nóra, Árpa Attila vagy éppen Kembe Sorel is elcsíptek egy kisebb szerepet. A „fővaják” szerepében pedig a DC mozisztárja, Henry Cavill (igen, innen a supermanes hasonlat), aki megpróbál rendet tenni ebben a fantasyvilágban. 2022-ben a második évad fut, mi pedig a fentiek miatt megtekintésre érdemesnek találtuk.

Killing Eve – Megszállottak viadala

Adott egy hírügynökségnél dolgozó nyomozónő és egy pszichopata bérgyilkosnő. Kettőjük kergetőzése immár a negyedik évadot éri meg, közben rengeteg dráma, akció és még több fekete humor biztosítja a szórakozásunkat. A karakterfejlődés mindkét főszereplőnél folyamatos, ezért azon kapjuk magunkat, hogy kicsit mindkettőjüknek szurkolunk a történet megtekintése közben. A Grace klinika világából megismert Sandra Oh képviseli a jó, míg a kevésbé ismert, de a szakma által máris rengeteg díjra jelölt Jodie Comer a sötét oldalt. Az utóbbi évek egyik legzseniálisabb sorozata, nyugodt szívvel ajánljuk.

A 81-es számú archívum

A Netflix új sorozata egy remek ötletet mutat be. Adott egy videószalagokat helyreállító levéltáros, aki az egyik kazettán egy lány felvételeit találja, aki hátborzongató dolgokat rögzített rajta. Amellett, hogy igyekszik a jelenben rekonstruálni a lány által felvett jeleneteket, a történet a felvétel eredeti időpontjában is játszódik. Ízig-vérig horror, több meglepő csavarral. Érdeklődve várjuk, hogy a készítők hogyan fogják tudni megoldani, hogy a két idősíkban játszódó történet szálai összefonódjanak. Határozottan megér egy próbát, ha szeretjük a rémisztő sorozatokat.

Snowpiercer – Túlélők viadala

2013-as azonos című film után 2020-ban jelent meg a Netflix gondozásában a hasonló című sorozat első évada, amelyet 2022-ben már a harmadik követ. A történet ugyanaz: a Földre jégkorszak köszönt, az összes túlélő egy hatalmas vonaton élve kering körbe a bolygón. Az emberi ellentétek, az osztályok közötti feszültség és harc azonban megmarad. A készítők úgy tűnik meg tudták oldani, hogy ne a filmben látott történetet nézzük újra, egy elnyújtott, vontatott kiadásban. A siker elsősorban az Oscar-díjas Jennifer Connelly, majd Sean Bean remek játékának köszönhető. Kíváncsian várjuk a folytatást.

Ezen a listán csak néhány sorozatot tudtunk felsorolni, amelyet mi érdekesnek találunk a 2022-es évre, évben. Ezeken kívül is számtalan lehetőségből választhatunk, mindenki megtalálhatja a kedvenc műfajának megfelelő szériát, vagy követheti a kedvelt sorozatszínészét új karakterek bőrébe bújva. Bárhogy is döntünk, próbáljuk meg angol nyelven nézni, mivel ezzel sokat fejleszthetjük az angoltudásunkat. Ha nehezen megy, akkor segíthetnek a Speak! Nyelviskola online angol képzései. Ha tanulnál, akkor első lépésként töltsd ki ingyenes online angol szintfelmérőnket.

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This