Kép forrása: wavebreakmedia – freepik.com

Tanulni sohasem késő, szokták mondani. Felgyorsult világunkban, amikor pár kattintással bármelyik külföldi televíziós csatorna, film vagy dal elérhető, az idegen nyelveket elsajátítani hatalmas segítséget jelent. Ezért jött létre a Speak! Nyelviskola, ahol segítünk megtanulni az angol nyelvet, hogy eredeti hanggal is élvezhetőek legyenek a filmek, illetve úgy hallgathasd a korszakos slágereket a legnagyobb együttesektől, hogy pontosan tudd, miről énekelnek.

Igyekeztünk összeszedni az általunk legnagyszerűbbnek vélt 10 együttest az ígéret földjéről. Természetesen a felsorolás erősen szubjektív, hiszen a zenetörténelem nagyjait nehéz egy ennyire szűk listára feltenni úgy, hogy ne hagyjunk ki olyat, akinek itt lenne a helye. Minden nehézség nélkül tudnánk akár százas listát is készíteni, azonban itt és most ennyire van lehetőség. Ahhoz, hogy ezeket az együtteseket és az általuk előadott slágereket a leginkább élvezni tudjuk, érdemes beiratkozni egy online angol nyelvtanfolyamra. Tegyük mindezt azért, mert a dalokban hallható virtuóz gitárszóló, az ütős dobjáték vagy a mindenki által ismert dallamok akkor lesznek tökéletes összhangban, ha a szöveget is értjük. Ezek után következzen, amire vártunk! Szerintünk ez a 10 legnagyszerűbb amerikai együttes!

Aerosmith

Ha sikeres zenekart szeretnénk, íme, a recept: vegyünk egy karizmatikus énekest, toljuk a frontvonalba, tegyünk mögé egy zseniális gitárost, a többi pedig már történelem. Ilyen egyszerű lenne? Aligha. És mégis úgy tűnik, hogy az Aerosmith-nek bejött. 1970-et írtunk, amikor a bostoni éjszakában Joe Perry, aki később az együttes szólógitárosaként vált híressé, a kezébe csapott bizonyos Steven Tyler énekesnek, hogy elindulhasson az azóta ikonikussá vált együttes a világhírnév felé. Először gimnáziumokban, kisebb lokálokban zenéltek. A zenei térképre 1975-ben kerültek fel végérvényesen, amikor megjelent a harmadik albumuk „Toys in the Attic” címmel, amelyet manapság is a hard rock alapművének tartanak. Ezen a lemezen található a Walk this Way című klasszikus is, amelyet bármikor szívesen meghallgatunk akár otthon, akár az autóban ülve. Sőt! Akár élőben is: ha nem jön közbe semmi, akkor 2022 júliusában Budapesten, a Puskás Arénában tartanak koncertet.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Aerosmith – Walk This Way

Metallica

A zenei irányzatokat kevésbé ismerők, ha azt hallják, hogy trash metal vagy heavy metal, egy zúzós, kemény rock and roll zenére számítanak, amelyeknek nincs helye a klubokban vagy a rádióban. Nos, erre cáfolt rá a Metallica. Az 1981-ben Los Angelesben alapított együttes az elmúlt negyven évben bebizonyította, hogy igenis van létjogosultsága ezeknek a zenéknek. Ehhez persze az kellett, hogy egy olyan határsávon mozogjanak a dalaik, hogy azokat a nagy tömegek is be tudják fogadni. A kőkemény rockzene ezért dallamosabb, epikusabb köntöst kapott, így a James Hetfield énekes és Lars Ulrich dobos fémjelezte együttes meghódította zenéjével a világot. A legnagyobb videómegosztó létrejöttével pedig azok is megszerették a dalaikat, akik korábban idegenkedtek tőle. Erre ékes bizonyíték, hogy a „Nothing Else Matters” című balladájuk bőven átlépte az egymilliárdos megtekintést.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Metallica – Nothing Else Matters

Nirvana

A rock and rollnál maradva nem hagyhatjuk ki a felsorolásból a tragikus sorsú Kurt Cobain együttesét. Az 1980-as évek végén a zenei irányzat átalakulóban volt, az ebben az időben megjelenő kereskedelmi, zenei tévécsatornák hatalmas lökést adtak a feltörekvő, rockzenébe új színt hozó zenekaroknak. Ezt a lehetőséget lovagolta meg a Nirvana, majd tett szert világhírnévre. Elsősorban a fiatal felnőttek, egyetemisták, főiskolások körében lett igazán népszerű az alternatív rockzenét játszó eredetileg washingtoni, de a komolyabb elismertséget már Seattle-ben elérő együttes. Legnagyobb sikerét, az 1991-ben megjelenő „Nevermind” album „Smells Like Teen Spirit” című dalát egyenesen egy generáció himnuszaként emlegették. Sajnos a sors úgy hozta, hogy Kurt Cobain nem bírt a démonaival és a hírnévvel. Valószínűleg az egyre inkább elhatalmasodó drogproblémái következményeként mindössze 27 évesen, 1994 áprilisában önkezével vetett véget az életének. Mennyi fantasztikus dalt adhatott volna ki még a Nirvana, ha másként történik? Ezt már sohasem tudjuk meg…

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Nirvana – Smells Like Teen Spirit

Guns N’ Roses

Térjünk vissza Los Angelesbe, próbálkozzunk meg újra az Aerosmith-nél bevált trükkel. Sikerülhet? Nem is akárhogyan! A karizmatikus frontember szerepében Axl Rose, vegyük hozzá a különc, de hihetetlenül tehetséges gitárvirtuóz Slash-t. Ekkor 1985 tavaszán járunk, még egy jó névválasztás, más nem is kell egy zenekarhoz. Illetve dehogynem: néhány fantasztikus dal. Ha minden összeáll, akkor születnek az olyan nagyszerű zenekarok, mint a Guns N’ Roses, amely alig több mint tíz év alatt letarolta a zeneipart. A létező összes díjra jelölték őket, teltházas koncerteket tartottak a világ számos pontján, míg 1996-ban össze nem vesztek, és Slash el nem hagyta a zenekart. Közel húsz évvel később visszatért, de a kezdeti sikereket már nem tudták megismételni. Az első tíz évükben viszont olyan dalokat hagytak az utókornak, amelyeket soha nem felejtünk. A teljesség igénye nélkül néhány kedvencünk: 1987-ből a „Paradise City” és a „Welcome to the Jungle”, vagy 1991-ből a „November Rain”.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Guns N’ Roses – November Rain

Kiss

Slash előtt az amerikai zeneipar legnagyobb különceit keresgélve nem mehetünk el szó nélkül a Kiss együttes mellett. Az egyedi arcfestésükről és fellépőruháikról az is megismeri őket, aki soha nem hallotta a zenéjüket. Az amerikaiak imádták a zenekart, méghozzá azért, mert igazi showműsorral szórakoztatták a nagyérdeműt. Gyakran pirotechnikai eszközöket vetettek be, tüzet fújtak, és a megjelenésük is hozzájárult az előadás sikerességéhez. Emellett persze zenélni is nagyon tudtak, így nem lehet kérdés, hogy felférnek-e a tízes listánkra. Európában ugyan nem futottak be hatalmas karriert, de Gene Simmons vagy Paul Stanley neve itt is ismerősen csenghet. Főleg úgy, hogy olyan dalokat köszönhetünk nekik, mint az például az „I Was Made for Lovin’ You”.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Kiss – I Was Made For Lovin’ You

The Doors

Kicsit távolabb kutakodva az időben 1965-ig kell visszamennünk, ha a kor egyik legnagyobb hatású amerikai együttesét akarjuk megtalálni. Szókimondó, költői szövegei és az énekes, Jim Morrison kiszámíthatatlan, sokszor botrányos színpadi jelenléte hamar népszerűvé tette a zenekart az éppen a hippikorszakban elalélt Egyesült Államokban. Ahogy később Cobaint, úgy a The Doors első emberét sem kerülték el a drogok: sajnos ő is 27 évesen mondott búcsút örökké a világnak. A hivatalos jelentés szerint a halálát kábítószer-túladagolás okozta. Ránk maradtak viszont olyan slágerek, mint a „Riders On the Storm” vagy a „Light My Fire”.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: The Doors – Light My Fire

The Jimmy Hendrix Experience

A harmadik. Már nem sorrend szerint. Jim Morrison és Kurt Cobain mellett ő az az istenadta tehetség, akinek csak néhány év jutott, hogy megmutassa kvalitásait. Mégis, több mint ötven év távlatából kihagyhatatlan az ilyen listákból. Természetesen Jimmy Hendrixről beszélünk, aki sokak szerint, a valaha volt legnagyobb hatású rockgitáros. Mindössze háromévnyi hírnév jutott neki, 1967-ben üstökösként robbant be a zeneiparba, majd sajnos már 1970-ben el kellett köszönnünk tőle. 27 évet élt. Emlékezzünk rá az „All Along the Watchtower” című szerzeményével.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: The Jimi Hendrix Experience – All Along The Watchtower

ZZ Top

A hatvanas évek végén született meg a blues és a rock koronázatlan királya, a ZZ Top. Az 1969-ben, Texasban alapított együttes a mai napig aktív, de a legnagyobb sikereit a hetvenes, nyolcvanas években érte el. Ismertetőjegyük, hogy Billy Gibbons énekes és Dusty Hill basszusgitáros külsőre tökéletes megtestesítője a világot járó motoros-rocker prototípusnak. Hosszú szakáll, napszemüveg, végtelen szabadságérzés – ez a dalaikban is visszaköszön. Ízelítőnek ajánljuk feltekert hangerő mellett a „Gimme All Your Lovin’” című dalukat.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: ZZ Top – Gimme All Your Lovin’

Red Hot Chili Peppers

Nem kevesebb, mint harmincnyolc év telt el a Red Hot Chili Peppers alapítása óta. 1983-ban a Los Angeles-i fiatalok, az énekes Anthony Kiedis és a basszussgitáros Michael Balzary, azaz Flea által létrehozott együttes töretlen lelkesedéssel ontja a dalokat azóta is. Népszerűsége szintén nem hanyatlik: aki egyszer megszerette a funky elemeit ötvöző rockzenéjüket, az kitartóan hallgatja évtizedek óta. Személyes kedvencünk az „Otherside”, de az igazán nagy sikert a „Californication” hozta meg nekik.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Red Hot Chili Peppers – Otherside

Backstreet Boys

A legnagyszerűbb amerikai együttesek listájáról nem maradhat le a legnépszerűbb fiúbanda. Való igaz, hogy a korábban felsoroltakkal nehéz egy kategóriában emlegetnünk ezt az öt srácot, de az 1993-ban életre hívott formáció mégis letarolta a kilencvenes évek végén a slágerlistákat. Valamit tehát nagyon tudtak. Talán a brutális PR-tevékenység vitte őket előre, de az is lehet, hogy Nick Carter angyali hangja. Elképesztően népszerűek voltak, nyilván elsősorban a fiatal lányok körében. Egy biztos: az „I Want It That Way” című dalt mindenki ismeri.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Backstreet Boys – I Want It That Way

Tetszett a lista? Szeretnéd megérteni, miről énekelnek az együttesek? Tanulj az online angol nyelvtanfolyamainkon, hogy a zene mellett a szövegre is tudj figyelni! Az első lépésed, hogy kitöltöd az ingyenes online angol szintfelmérőnket.

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This