Kép forrása: canva – canva.com

Egy-egy baráti beszélgetés alkalmával sokan feltették már a kérdést, hogy milyen szuperképességekkel rendelkeznénk, ha lenne rá lehetőségünk? Van, aki mindenkinél gyorsabb szeretne lenni, van, aki erősebb. Van, aki legjobban szeretne beszélni angolul. Olyan is akad, aki okosabb lenne bárkinél, de az sem kizárt, hogy valaki repülni vágyik, esetleg sérthetetlenné válna, ha tehetné, vagy nemes egyszerűséggel halhatatlan akar lenni. Emiatt könnyen tudunk azonosulni a számtalan szuperhőssel, amelyekkel nap, mint nap találkozunk a képregényekben és a televízióban. Elsősorban a két legnagyobb amerikai képregénykiadó, a DC-nek és Marvel Comicsnak hála mindannyian megtalálhatjuk azt a szuperhőst, akivel azonosulni tudunk.

Mindkét nagy cég a harmincas évek óta ontja magából a különleges képességekkel megáldott, kitalált karaktereit, akik szép lassan az egész világot meghódították. Ebben hatalmas szerepe volt a mozinak. Az első filmek már az ötvenes években megjelentek, bár a „Superman és a vakondemberek”, illetve a hasonló próbálkozások nem hozták igazán lázba a nagyérdeműt. Később ez alaposan megváltozott, de erről majd később. Az alábbiakban ugyanis megpróbáltuk összeszedni a nyolc legnépszerűbb szuperhőst, amelyek az eredeti, angol nevükön kerültek be a magyarok kedvencei közé. Ha többet szeretnénk megtudni róluk, akkor érdemes az angol nyelvű oldalakon böngésznünk. Amennyiben ez nehézséget okoz az angol nem megfelelő ismeretének hiánya miatt, akkor előtte kérhetünk segítséget a Speak! Nyelviskola online nyelvtanfolyamainak egyikén. Nézzük hát, kik a legnépszerűbb szuperhősök!

Superman

Elsők között hódította meg mind a képregényolvasók, mind a mozirajongók szívét. Clark Kent bőrébe bújó földönkívüli jövevény emberfeletti képességeit a bolygó lakóinak szolgálatába állította, ezzel védve az embereket minden rájuk leselkedő veszélytől. Kell ennél több a sikerhez? Aligha. 1938-ban jelent meg először papíron, a kezdeti sikereket az 1978-ban bemutatott Superman mozi pedig alaposan fel tudta turbózni. A tragikus sorsú Christopher Reeve által megformázott szuperhős kalandjainak négy részében szurkolhatunk. Manapság a DC által jegyzett Az acélember és Az Igazság Ligája filmekben Henry Cavill próbálja elkerülni a kriptonitot, az ikonikus repülés azonban örökre megmarad.

Batman

A DC másik nagy karaktere a denevérember. 1939 óta szoríthatunk a különc milliárdos, Bruce Wayne titkos személyazonosságáért, hogy rendet tegyen Gotham City utcáin. Szuperképessége ugyan nincs, de ezt számtalan találmánnyal ellensúlyozza. Minden képregényrajongó saját Batmobilra vágyik, minden gyermek áhítattal figyeli a hőst, aki minden alkalommal megmenti a várost a gonoszok ármánykodásától. A filmvásznon is hódít, számos tehetséges, világhírű színész megformálta az évek során Batman karakterét. Az első két sikeres mozi Michael Keaton nevéhez fűződik, majd Val Kilmer és George Clooney is denevérjelmezbe bújhatott. Később Christian Bale és Ben Affleck öltözött feketébe, a legújabb kasszasikerben pedig Robert Pattinsonért szoríthatunk.

Flash

Maradjunk továbbra is a DC univerzumánál. A lista korábbi két szereplőjénél kevesebbet tudhatunk róla, de az Egyesült Államokban az egyik legnépszerűbb karakter a szupergyors Flash. Nálunk mostanában kezd ismerté válni, ennek pedig két oka van. Egyrészt a már említett Az Igazság Ligája filmek, amelyekben Flash az egyik központi figura. Másrészt az Agymenők sorozatban számtalan alkalommal a középpontba került, ráadásul sokszor viselték a szereplők a piros pólót, amelynek közepén fehér körben villám látható, amely Flash logójának tekinthető. Úgy tűnik, a DC-nél megpróbálják meglovagolni a népszerűség hullámait, 2023-ra várható ugyanis az első egész estés film, Ezra Millerrel a címszerepben.

Wonder Woman

A szintén DC Comics által megkreált figura 1941-ben jelent meg először a képregényekben. Magyarországon sokáig Csodanőként emlegették, de a 2015 óta bemutatott néhány film, amelyben az izraeli származású színésznő, Gal Gadot bújt a szerepbe, végérvényesen eldöntötte a kérdést, hogy érdemes-e magyarosítani egy szuperhős nevét. Azt gondoljuk, hogy nem, vannak olyan esetek, amikor sokkal jobban hangzik, és kifejezőbb az eredeti, akár angol névválasztás. Ami viszont biztos, hogy nem érdemes kihagyni sem a 2017-es Wonder Womant, sem a 2020-as folytatást, a Wonder Woman 1984-et. A földi halandók által csak Diana Prince-ként ismert karakter természetesen tagja az Igazság Ligájának is, így a róluk szóló filmekben is csodálhatjuk Gadot remek játékát, mint Wonder Woman.

Aquaman

Még egy szuperhős a DC égisze alatt, és mondanunk sem kell, ő is az Igazság Ligájának oszlopos tagja. Szuperképessége, hogy tud lélegezni a víz alatt és rendkívüli ereje van. Ami miatt pedig menő a hősök között, hogy telepatikusan tudja irányítani a tengerben elő lényeket. 1941-es első megjelenése óta kissé háttérbe szorult, azonban a 2018-ban mozikba kerülő azonos című film sokat dobott a megítélésén. Ezen sokat segített a főszereplő, a Csillagkapu: Atlantisz Ronon Dexeként és a Trónok harca Khal Drogojaként híressé vált Jason Momoa. A rajongóknak jó hír, hogy Artur Curry, vagyis Aquaman előreláthatólag jövő tavasszal új mozival jelentkezik.

Hulk

Nézzük a másik oldalt, a Marvel Comics kedvenceit. Náluk kicsit bajba kerültünk, mivel a legtöbb esetben megszokottak a magyar elnevezéseik. Vasember, Amerika Kapitány, Marvel Kapitány, Pókember vagy éppen a Fekete Özvegy mind-mind jobban hangzik számunkra, mint az eredeti, angol megnevezés. Nem úgy Hulk esetében, akit egy-egy alkalommal Mokány néven próbáltak meghonosítani az erre szakosodott emberek, szerencsére ez nem sikerült nekik. Bruce Banner, a különc tudós saját kísérletének eredményeként változik át egy pusztító zöld szörnyeteggé, aki eleinte antihősként szerepelt a képregényekben. A Marvel moziverzum áldásos tevékenységének és Mark Ruffalo zseniális játékának hála ma már sokkal inkább a szerethető szuperhős kategóriába sorolhatjuk.

Thor

A germán mitológiából átvett istenség a Marvel Comics egyik központi figurájává vált. Először 1962-ben találkozhatott vele a nagyérdemű. A kiadó atyja, Stan Lee szerint olyan hőst kerestek, aki gyorsabb és erősebb a leggyorsabb és legerősebb embernél. Ezért esett a választás egy istenre. Az egyik legnépszerűbb szuperhős, köszönhetően a tökéletesen felépített mozis univerzumnak, és annak, hogy olyan, a szerepre tökéletesen illő színészt találtak Thor megszemélyesítőjének, mint Chris Hemsworth. 2022-ben már a negyedik epizódját láthatjuk önálló filmként, de természetesen, majd minden filmben felbukkan, ahol a Bosszúállók megjelennek.

Loki

A manipuláció és az átverés istene a mitológiában, így tökéletesen illik a képregények világába. Mindig szükség van egy olyan karakterre, akitől nem tudjuk, hogy mit várhatunk. Vajon melyik oldalon áll, vajon helyesen cselekszik-e? A legtöbb esetben, legalábbis a Marvel mozis adaptációiban, végül mindig a jó oldalra kerül. Emiatt minden addigi bűnét megbocsátja a néző, és könnyen tud vele azonosulni. Thor mostohatestvéreként és olykor ellenségeként ismertük meg, mára a filmeknek hála az egyik legnépszerűbb szuperhősként tekinthetünk rá. Tom Hiddleston színészi játéka persze nagyon kellett hozzá, és az sem véletlen, hogy saját tévésorozatot kapott a karakter.

Bosszúállók vagy Igazság Ligája? Hulk vagy Superman? Válasszon mindenki kedvencet a képregény gyártója, szimpátia, vagy éppen szuperképesség szerint. Mindenki tud azonosulni valakivel ezek alapján. Mi személy szerint a Bosszúállók: Végjátékban felbukkanó Thort jelölnénk meg kedvencnek, de nem lőjük le a poént, mindenki nézze meg a filmet, sőt ha teheti, olvasson képregényt. A legjobb, ha az angolul íródott kiadványokat lapozgatjuk. Ha azonban ezt nem tudjuk, mert az angolunk még nem elég jó hozzá, akkor iratkozzunk be a Speak! Nyelviskola valamelyik nyelvtanfolyamára.

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This