Hoztam neked egy brutálisan motiváló történetet a leláncolt elefántokról.

Ahogy először olvastam ledöbbentem, mert rájöttem, hogy a legtöbb nyelvtanuló pont úgy viselkedik, mint ezek a cuki és nagyon erős állatok. Ez pedig nagyban hozzájárul ahhoz, hogy nem mernek megszólalni angolul hosszú évek után sem.

Azt javaslom olvasd el, hátha magadra ismersz a történetükben.

Az elefántok esete

Az eredeti, angol történetet itt találod. Ha inkább magyarul olvasnád el, akkor engedd meg, hogy szabad fordításban összefoglaljam neked:

Egy férfi éppen elefántok mellett sétált el, amikor hirtelen megállt, mert annyira elképesztette, amit lát. Ezeket az óriási teremtményeket mindössze egy apró kötél tartotta fogva, amit hanyagul a lábukra kötöttek. Semmilyen lánc, vagy ketrec nem fogta vissza őket.

Egyértelműen látszott, hogy az elefántok egy pillanat alatt el tudnák szakítani kötelüket, hogy elszökjenek. De valamilyen okból kifolyólag mégsem tették meg.

A férfi meglátott egy idomárt a közelben és megkérdezte, hogy az állatok miért nem próbálnak kitörni. Az idomár azt válaszolta, hogy amikor az elefántok még fiatalok és sokkal kisebbek voltak ugyanezzel a kötéllel kötötték ki őket. Akkoriban ez elég volt ahhoz, hogy valóban visszatartsa őket. Hiába próbálkoztak, a kiselefántok nem tudtak elszabadulni. Így feladták.

Ugyan közben hatalmasra nőttek, de továbbra is azt gondolták, hogy a kötél erősebb náluk. Ezért meg sem próbálták elszakítani.

Sokszor mi emberek is így vagyunk ezzel. Úgy éljük le az életünket, hogy kitartunk amellett az elképzelés mellett, hogy bizonyos dolgokat képtelenek vagyunk megcsinálni, hiszen a múltban már megpróbáltuk és kudarcot vallottunk.

Valójában a kudarc a tanulás része. Soha nem szabadna feladni miatta.

Hát ennyi lenne a történet. Számodra is tanulságos volt? Vannak az elefántéhoz hasonló köteleid, amit visszatartanak?

A múltbéli kudarc miatt adjuk fel az angoltanulást

Rengeteg emberrel találkozom, aki biztos benne, hogy képtelen megtanulni angolul beszélni. Hiszen már megpróbálta, de kudarcot vallott.

Pont mint az elefánt és a kötél este.

Nem szabadna a kudarcok miatt feladni álmainkat. A múltban történt sikertelen próbálkozásokból inkább tanulnunk kellene.

Gondold végig mi okozhatta, hogy nem sikerült:

Tanulj belőle és menj tovább

Akármi is állt a múlt béli rossz tapasztalataid háttérben, tovább kell menned a siker érdekében.

Azt javaslom, hogy gyere el hozzánk egy ingyenes szintfelmérőre.

Itt amellett, hogy lézerpontosan megállapítjuk a tudásszintedet segítünk a célkitűzésben is, hogy legyen miből motivációt merítened. Átbeszéljük azt is, hogy pontosan mennyi időt kellene a tanulásba fektetned ahhoz, hogy célba érj. Emellett pedig megismered gyakorlatias, működő módszerünket, aminek lényege, hogy tanfolyamaink 100% beszédből és 0% könyvből állnak:

banner_button

Piroska Dóra, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This