Kép forrása: canva – canva.com

Az emberek szeretnek versengeni egymással. Amióta pedig le tudják írni a rekordokat, azóta mindig meg is akarják dönteni őket. A csúcsteljesítmények azonban nem csak a sportolók között jelentősek, amit jól felismert a Guinness, amely 1955 óta évről évre frissülő kiadásaival adózik a legnagyobb rekordok előtt. A listára minden esztendőben sokan szeretnének felkerülni az angolok között is, sokszor a leghihetetlenebb rekordkísérletekkel, de olyanok is helyet kapnak rajta, akiket elsősorban nem a Guinness Rekordok Könyve motivál. És persze olyan világrekordot is tartanak angolok, amelyeket a Guinness ugyan nem jegyez, de a sporttörténelem annál inkább.

Az alábbiakban összegyűjtöttünk tíz angolt, akinek a teljesítménye páratlan a maga nemében, így valamilyen világcsúcsot tudhatnak maguknak. Ha többet is meg szeretnénk tudni róluk, akkor érdemes az angol nyelvű oldalakon keresgélni, hogy megismerhessük rekordjaikkal, és az életútjukkal kapcsolatos érdekességeket. Ha nehezen megy az angol, akkor keresd fel előtte a Speak! Nyelviskolát, ahol megtanulhatod a nyelvet az online nyelvtanfolyamok egyikén. Az alábbiakban pedig következzen tíz érdekes világrekord, amelyet angolok tartanak!

1. Adam Peaty – 50 és 100 méteres mellúszás

Kezdjük a listát egy kiemelkedő sportteljesítménnyel. Az angolok olimpiai-, világ- és Európa-bajnoka az első úszó, aki mellúszásban 26 másodpercen belül meg tudott tenni egy teljes hosszt az ötvenméteres medencében. Nem mellesleg a 100 méteres világcsúcs is az ő neve mellett szerepel. Tekintve, hogy még mindig csak huszonhét éves, ezért a rövid távokon évekig csúcsteljesítményre lehet képes. Ha Anglia és rekordok, akkor mindenképpen helye van a listán.

2. Jonathan Edwards – hármasugrás

Az atlétikában kevés olyan világcsúcs van, amely évtizedek óta megdönthetetlen. Az londoni születésű sportoló azonban szinte repült az 1995-ös göteborgi világbajnokságon, és 18 méter 29 centiméteres teljesítményével azóta is megközelíthetetlen rekordot tudhat magáénak. Később olimpiát és Eb-t is nyert hármasugró érdekes módon távolugrásban az ő szintjén középszerű volt, számottevő eredmények nélkül, ebből is látszik, hogy ugyan hasonlónak tűnik, mégis mennyire más az atlétikának ez a két ága.

3. Roger Bannister – az első, aki négy percen belül futott le egy mérföldet

A fizikai korlátok legyőzésének bizonyítéka az órával való versengés. Ha valaki először jut el egy megdönthetetlennek hitt álomhatárhoz, annak a neve örökre beíródik a históriás könyvekbe. A legtöbb rekorder szeretne úgy csúcsot dönteni, hogy azt senki ne tudja túlszárnyalni, Roger Bannister pedig el is érte, ami addig lehetetlennek tűnt: 1954-ben először teljesítette négy percen belül az egy mérföldes távot. A 3:59.4-es idejét azóta persze a sport fejlődésének köszönhetően többen is megjavították, azonban a maga idejében hősünk páratlan teljesítményt tudott felmutatni.

4. Thomas Lloyd King – legtávolabbról lőtt gól labdarúgópályán

Maradjunk a sportpályákon, de foglalkozzunk egy olyan rekorddal, amelyet úgy állított fel az angol sportoló, hogy szinte biztosan nem jutott eszébe, hogy az aktuális meccse után be fog kerülni a Guinness Rekordok Könyvébe. 2021 januárjában ugyanis az angol negyedosztályú Newport County a Cheltenham bajnoki meccse olyan különlegességet tartogatott, amely miatt a találkozó örökre emlékezetes marad. Történt ugyanis, hogy a 12. percben a newporti kapus kirúgáshoz készülődött, indítása pedig olyan jól sikerült, hogy a labda egy pattanás után az ellenfél kapusát átugorva került a hálóba. 96 méter és egyetlen centi: ez a találat lett minden idők legtávolabbról szerzett gólja a labdarúgás történetében.

5. Edward Lumley – leggyorsabb maraton, zöldségnek öltözve

A rekordok megdöntéséhez tehetségre, kitartásra, szorgalomra van szükség, és sokszor egy jó ötletre. Amikor a világcsúcstól jócskán elmaradó, de megsüvegelendő teljesítményre képes angol futó, Edward Lumley rájött, hogy a három óra körüli idejével nem veheti fel a versenyt a legnagyobbakkal, eldöntötte, hogy ő márpedig rekordot fog dönteni. Az ötletét befogadta a Guinness, így a 2012-es londoni maratoni óta új csúcstartóval kell számolnunk: a répajelmezbe bújt Edward ugyanis 2 óra 59 perc 33 másodperces idejével a leggyorsabb, aki zöldségnek öltözve teljesítette a távot.

6. Andy Green – szárazföldi sebességrekord

Az Brit Légierő nyugalmazott tisztje elmondhatja magáról, hogy ő vezethette a leggyorsabb járművet, amely a kerekein gurulva szeli a kilométereket. A szárazföldi sebességrekord felállításához persze a mérnökök összehangolt, precíz munkája is kellett, hogy egy olyan gépet tudjanak építeni, amely képes akár a hangsebesség átlépésére is. Ugyanis ez történt: 1997-ben, a Black Rock sivatagban kialakított, nagyjából 22 kilométeres pályán, Andy Green elérhetetlennek tűnő rekordot produkált. Az általa vezetett jármű végül 1227,985 kilométer/órára gyorsult fel, így az övé a szuperszonikus szárazföldi sebességrekord.

7. Jaden „Wolfiez” Ashman – a legfiatalabb e-sport játékos, aki egymillió dollárt nyert

Az e-sportok egyre nagyobb teret kapnak a világban, így nem csoda, hogy évről évre többen játszanak valamelyik számítógépes játékkal. Emiatt az sem csoda, hogy a szponzorok is látnak benne fantáziát, így a pénzdíjak is növekednek versenyről versenyre. Az egyik legkedveltebb játék, ahol megmérettethetik magukat a legjobbak, a Fortnite. 2018 őszén pedig a világkupa második helyén végzett a „duo” kategóriában Wolfiez, azaz Jaden Ashman, aki mivel 2003 decemberében látta meg a napvilágot, ezért még tizenhatodik születésnapja előtt elmondhatta magáról, hogy milliomos lett a Fornite-nak köszönhetően. Vajon a szülei neki is mondák, hogy játsszon inkább a friss levegőn, ahelyett, hogy a billentyűzetet püföli? Nem tudjuk, az viszont biztos, hogy a nyereménye egy részéből házat vett az édesanyjának.

8. Rod Stewart – minden idők legnagyobb élőzenekaros koncertje

Az angol világsztár 1994-ben írta be magát a Guinness Rekordok Könyvébe, amikor Brazíliában koncerttel búcsúztatta az óévet. A helyszín természetesen Rió és a Copacabana, a létszám pedig óvatos becslések szerint is három és fél millió résztvevő. Ezt tekinthetjük a világ legnagyobb ingyenes koncertjének is. Bár a rossz nyelvek szerint a hatalmas tömeg egy része az előadás utáni tűzijáték miatt kereste fel a partot, a hangulat ettől függetlenül felejthetetlen lehetett.

9. Jane Goodall – a vadon élő főemlősök leghosszabb ideig tartó vizsgálata

A kimagasló teljesítmény nem csak kivételes fizikai adottságokkal vagy egy hihetetlen ötlettel érhető el, hanem kitartással is. A londoni születésű Valerie Jane Goodall azzal tette le a névjegyét, hogy több mint hatvan éve a helyszínen tanulmányozza a Tanzániában élő főemlősök életét. Az etológus munkájának hála megismerhettük ezeknek az állatoknak a viselkedését, amelyet a Guinness Rekordok Könyve is elismert a címben jelzett kategória létrehozásával 2020-ban.  

10. David Attenborough – a leghosszabb tévés műsorvezetői pályafutás

1953. szeptember 2-án láthatták a nézők először a tévé képernyőjén az akkor 27 éves fiatalembert, és valószínűleg senki sem gondolta, hogy 2021 januárjában azzal írja be magát a Guinness Rekordok Könyvébe, hogy hosszabb megszakítás nélkül hatvanhét éven keresztül figyelhettük az általa készített műsorokat. A nálunk is rendkívül népszerű természettudós ugyanis még kilencvenöt évesen is aktív, így nem kétséges, hogy a számtalan díja mellett a rekorderek között is helye van.

Egyesek egy életen át dolgoznak, hogy egy rekordra és az ezzel járó hírnévre tegyenek szert, mások egy jó ötlettel érik el ugyanezt. A rekordok ugyanakkor arra valók, hogy felállítsuk őket, hogy aztán legyen valaki, aki ezeket megpróbálja túlszárnyalni. Számtalan világcsúcs nem kerülhetett fel a listánkra, ha ezeknek utána szeretnénk nézni, akkor az angol nyelvű oldalakon érdemes keresgélnünk. Ha az angol nyelvtudásod ehhez még fejleszteni kell, akkor a Speak! Nyelviskola online angol nyelvtanfolyamai segíthetnek, ahol megtanulhatsz magabiztosan beszélni angolul. A tanulás első lépése pedig az ingyenes online angol szintfelmérő kitöltése.

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This