„Nem megy. Ez lehetetlen. Képtelen vagyok megtanulni angolul.Kegyetlen szavak, különösen akkor, ha magadnak mondogatod és folyamatosan ismétlődik a fejedben.

A fenti mondatok nem csak rossz érzést keltenek benned, de szabotálják is azt, hogy elérd a nyelvtanulási céljaidat. Sőt, megakadályozzák azt is, hogy élvezettel ugorj bele a tanulásba. 🙁

Egy kis önbizalomhiány még teljesen normális, de ha kicsúszik a kontroll alól, akkor a negatív gondolatok lelassítják a tanulási folyamatot. Vagy ami még tragikusabb, teljesen meg is állíthatnak és az lehet a vége, hogy feladod.  

De az igazság az, hogy bármennyire úgy érzed, hogy képtelen vagy elsajátítani egy nyelvet, ilyenkor csak az önbizalmad vezet félre. Mert bárki képes megtanulni angolul! Ma ebben szeretnék segíteni.

Ha úgy érzed nem tudsz belevágni, akkor erős az esélye annak, hogy szimplán egy jéghegybe ütköztél, mintsem egy lerombolhatatlan, megugorhatatlan akadályba. A helyes technikákkal azonban felolvaszthatod a jéghegyet és bármennyi akadályt átléphetsz.  

Összegyűjtöttem neked az 5 leggyakoribb problémát, amivel a nyelvtanulók szembesülnek és hozzá megoldásokat, amik segítenek túllendíteni a holtponton.  

Pár hónap és azt fogod kérdezni magadtól, hogy: „Azta, hogy lettem ennyire profi nyelvtanuló?” 

De ehhez első lépésként azonosítanod kell, hogy mi az az akadály, ami előtted van. Hogy mi az, ami meggátol, és demotivál. Miután ez sikerül, nem fogod magad többet rosszul érezni. Sőt, ehelyett rájössz, hogy az ég világon semmi probléma nincs veled, csak a nyelvtanulási módszereiddel. Jól hangzik, ugye? 🙂

Az 5 leggyakoribb akadály és a megoldásuk

 

1. Nem úgy tanulsz, hogy szórakoztató legyen 

Emlékszel a kötelező olvasmányokra kisiskolás korodból? Nekem, ha azt mondták, hogy olvassam el a nyári szünetben ezt és ezt a könyvet, mindig fintorogtam. Mert kötelező volt. Közben Harry Pottert és több száz másik könyvet olvastam, de az Egri csillagok ott porosodott a polcon.  

Senki sem szeret unatkozni. Nyilván Te sem. Szerencsére számos megoldás van, hogy szórakoztatóbb legyen a nyelvtanulási folyamat. Csoportokat kell keresni, minden héten újabb kihívásokat felállítani, teleragasztani cetlikkel a lakást, felirattal sorozatot nézni, zenét és podcasteket hallgatni, vagy akár Tinderen angolul ismerkedni külföldi emberekkel.

De ne olyan módszerrel tanulj, ami csak száraz tankönyvekből és unalmas kitöltögetős feladatokból áll! Ezzel ugyanis garantáltan kinyírod a lelkesedésedet.

2. Megragadtál egy szinten 

A nyelvi szintek nagyon is valóságosak, és sokszor ijesztőek is.  

A nyelvtanulás korai szakaszában a diákok gyorsabban tanulnak.  Minden új, izgalmas és rengeteg értékes információ áll a rendelkezésedre. De miután egy ideig tanultál – általában a középszinten – a tanulás megáll és stagnál. Már ismered az összes lényeges kifejezést, nyelvtani szabályt, így az előrehaladás trükkösnek tűnhet. Lehet, hogy úgy érzed emiatt, hogy jó voltál a nyelvtanulásban, de hirtelen valami meghibásodott.  

A megoldás: vedd fel a kapcsolatot anyanyelvi beszélőkkel. Hiszen akkor látod, hogy hogyan is megy ez a való életben, tanulhatsz tőlük is, és te is újra motivált leszel.

Nagyon nehéz, amikor ott van a fejedben mit szeretnél elmondani, de nem tudod jól átadni átadni. És jó lenne megérteni azt is, amit mondanak neked, de nem megy. Ezért fontos, hogy gyakorolj és gyakorolj minél több beszélgetéssel.

3. Nincs motivációd 

A motiváció az élet minden területén nagyon fontos, de amikor a nyelvtanulásról van szó, akkor hatalmas különbség tehet. Ez különbözteti meg azokat, akik folyékonyan beszélnek egy nyelvet azoktól, akik csak egy helyeben toporognak.

A motiváció a nyelvtanuláshoz hozzájáruló területek legtöbbjét befolyásolja. Például a motiváció vezetheti a tanulókat ahhoz, hogy jobban kommunikáljanak az anyanyelvi beszélőkkel, és tanulási stratégiákat használjanak

Szóval, ha szenvedsz egy nyelv elsajátításával, akkor talán érdemes még egyszer átnézni és leírni magadnak, hogy miért csinálod, mik a céljaid.

4. Félsz 

A nyelvtanulásánál a szorongás nagyon is gyakori, és veszélyeztetheti az eredmények elérését.

Nem mersz megszólalni, mert félsz, hogy hibásan mondod. De amíg nem gyakorlod a beszédet nem fogod tudni begyakorolni a hibátlanságot sem. Ördögi kör…

Megoldás: Légy tudatában a saját érzéseidnek, és dolgozz az önbizalom megteremtéséért. És persze tanulj olyan módszerrel, ahol segítenek leküzdeni félelmeidet és sokat gyakorolhatod a beszédet egy segítő közegben.

5. Nem használod eleget 

Ha széles körben tanulmányoztad a nyelvet, de még soha nem használtad azt éles beszédhelyzetekben, akkor amikor végül megpróbálod, úgy érezheted, hogy minden tanulás felesleges volt.

Nos, ez valószínűleg nem igaz… valószínűleg csak túlzásba vitted az elméletet. Nem elég bemagolni a nyelvtani szabályokat, és szavakat. Mondani és használni is kell. Gyakorlatban, nem csak elméletben.

Megoldás: Merülj el benne és használd gyakorlatban, amit megtanultál!!!

Ne add fel

Bármennyire is nehéznek tűnhet, és félsz, szorongsz, mindenre van megoldás és ott van benned. Mi azért vagyunk, hogy segítsünk kihozni belőled a megoldásokat és a maximumot. Segítünk megszabadulni a láncoktól, amik a negatív érzéseket táplálják benned. Segítünk, hogy használd a nyelvet, jól érezd magad miközben használod, és csoportban, sorstársakkal együtt menetelhess a céljaid felé.

A 100% beszéd, 0% könyv módszert azért raktuk össze, hogy segítsen használható nyelvtudást szerezni. Hogy bátran és könnyedén társaloghass angolul. Ha szeretnéd kipróbálni, akkor gyere el hozzánk egy ingyenes szintfelmérőre:

banner_button

 

Share This