Ha Tinder, akkor szex – gondoltam én, aztán az applikáció „szigorúan tudományos tényfeltárás szándékából elkövetett” letöltését követően rájöttem, hogy ez az alkalmazás lehet az egyik leghasznosabb és legformabontóbb nyelvtanulási segédeszköz.

Mutatom, hogyan maxold ki a benne rejlő összes potenciált.

Nem csak a pasikat / csajokat dobálhatod jobbra balra

A Tinder közvetlen előképének tekinthető Grindr nevű applikáció 2009-ben indult, és futótűzként terjedt a meleg közösség körében, hiszen a pároknak (szinte) azonnali és biztonságos egymásra találást ígért.

2012-ben aztán a Tinder jött, látott és tarolt: ma a több mint 50 millió regisztrált felhasználóból minden ötödik ember napi szinten használja az alkalmazást. Ezen a napon is kb. 1,6 milliárd tetszik/nem tetszik döntés (swipe) születetett, és már 20 milliárd alkalomnál jár a sikeresen összekötött párok száma, ami hetente 1,5 millió „offline randihoz” vezet.

Az alkalmazás nagyon egyszerű alapelvre épül.

A feltöltött profilképek és bemutatkozások alapján eldöntheted, hogy ki jön be és ki nem. Aki tetszik – értsd elég jól néz ki ahhoz, hogy időt szánj rá – azt jobbra húzod, amivel felkerülsz a lájkoltjai listájára, aki meg nem, azt balra és ezzel örökre letiltod.

A fotóin és az intro szövegen kívül csak az derül ki az emberünkről, hogy van-e közös ismerősötök, érdeklődési körötök, és mindkettőtök által kedvelt és követett oldal a Facebook-on.

A 444 tökéletesen rátapintott arra, hogy mi a Tinder sikerének alapját jelentő két faékegyszerűségű, de nagyszerű ötlet:

  • a beépített geolokalizációnak (vagyis földrajzi helyzetmeghatározásnak) köszönhetően az app pontosan tudja, hogy éppen hol jársz, és meghatározott távolságon belül ajánlja fel a lehetséges partnereket;
  • nem ad lehetőséget a zaklatásra, hiszen ahhoz, hogy kapcsolatba tudj lépni valakivel (vagy veled kapcsolatba tudjanak lépni) az is kell, hogy ő is jobbra húzzon téged (vagy te is jobbra húzd őt), és ha megvan a „match”, csak akkor kezdődhet a buli.

A Tinder a millenniumi, vagyis Y-generáció körében a legnépszerűbb, ezért talán nem is akkora meglepetés, hogy a meghitt randiszervező-vonal mellett kapcsolatépítő eszközként is egyre többen használják.

Innen pedig már csak egy lépés, hogy az alkalmazást a nyelvtanulásod szolgálatába állítsd.

Hogyan használd a Tindert nyelvtanulási eszközként?

6 lépésben megmutatom, hogyan használhatod az eredeti céljához képest lényegesen másra, vagyis angoltanulásra ezt az applikációt.

1. lépés: Töltsd le az alkalmazást

Ha korábban még nem használtad a Tindert, a folyamat elég egyszerű: csak töltsd le az App Store-ból, vagy a Google Play-en keresztül az applikációt.

A letöltést követően létre kell hoznod egy felhasználói fiókot, de ehhez szükséged lesz egy működő Facebook profilra is, hiszen a Tinder innen gyűjti be rólad a szükséges információkat.

Ezután végezd el a fiók beállításait, válaszd ki a profilképedet, és írj egy rövid bemutatkozó szöveget magadról angolul. (Az átlagos bemutatkozások 100-500 karakter között mozognak.)

Ez két dolog miatt is fontos:

  • gyakorlod vele az írást;
  • sokkal nagyobb valószínűséggel húznak jobbra a pasik/csajok, ha időt szánsz a „bio” kitöltésére.

Nincs ötleted mit írhatnál magadról? Egy példa:

„Hungarian living in Budapest. Bookworm. English language-learner. Loves dogs.”

Ennél írhatsz többet, vagy kevesebbet is – ez tőled és a habitusodtól függ. A lényeg, hogy hiteles és igaz legyen.

2. lépés: Regisztrálj be Tinder Plusra

Ez az első fizetős lépés, viszont kihagyhatatlan, ha nyelvtanulási célból használod az appot.

A Tinder Plus bejelentkezéssel megváltoztathatod (egész pontosan kiterjesztheted) a kereséseid földrajzi hatósugarát.

Miért fontos ez? Mert könnyen lehet, hogy Budapesten sok hozzád hasonló könyvmoly él, aki szereti a kutyákat, viszont nem beszél jól angolul.

Tinder Plus nélkül órákat tölthetsz el az applikációban anélkül, hogy olyan embert találnál, aki beszéli, vagy hozzád hasonlóan tanulja az angolt. Viszont az upgrade segítségével gyorsan leszűkítheted a keresést pl. Londonra, így az alkalmazás a kutyák és könyvek iránti szenvedélyed alapján hozza össze neked a „randit”.

Nem kötelező meglépned ezt a fizetős lépcsőfokot, viszont rengeteg időt, energiát és fölösleges beszélgetést spórolhatsz meg vele.

3. lépés: Válaszd ki a földrajzi kiindulópontot

Ha a Tinder Plus mellett döntesz, akkor következő lépésben válaszd ki, hogy milyen területen (ország, város) keresgélsz (beszélgető)partnereket.

Ez különösen akkor lehet fontos, ha olyan országban élsz, ahol valószínűleg csak néhány ember beszél a célnyelven. Ha például izlandiul, flamandul, vagy fársziul tanulnál, akkor nincs túl nagy választék, és tűpontosan be kell céloznod az adott területet.

Az angollal viszonylag könnyebb dolgod van, hiszen nagyjából 1,5 milliárd ember beszéli világszerte, de ha biztosra akarsz menni, akkor nézz ki magadnak egy amerikai, brit, vagy ausztrál lokációt, és vágj bele.

Nem számít, hogy elsőre milyen földrajzi kiindulópontot választasz, hiszen később bármikor „újraindíthatod a GPS-t”.

4. lépés: Kezdj el jobbra balra „dobálózni”

Kezdődjön a játék! Az app elkezdi majd dobálni neked az embereket, te pedig kezdd el jobbra vagy balra húzni a képernyőn őket.

Szánj időt a bemutatkozás elolvasására mielőtt döntést hozol. Pár perc alatt rengeteg hasznos információt kapsz az adott emberről, nem mellesleg pedig gyakorlod vele az olvasott szövegértést is.

Nézd meg milyen hangszeren játszik, mit olvasott utoljára, mik a hobbijai, van-e kisállata, vagy esetleg beszél-e más nyelven. Minél részletesebb, vagy viccesebb a bemutatkozó szövege valakinek, annál valószínűbb, hogy szórakoztató beszélgetőtársra találsz a személyében.

Ezután sokkal könnyebben hozhatod meg a „jobbra vagy balra”-döntést.

Ökölszabály: csak olyan embert húzz jobbra, aki tényleg szimpatikus.

A nyelvtanulás bizalomjáték is, hiszen a kommunikáció létrehozásához is meg kell nyílnod valaki előtt, főleg, ha még viszonylag kezdő nyelvtanuló vagy. Ezért gondolkodás nélkül tiltsd le az antipatikus figurákat, mert angoltanulóként milliós merítésből szemezgethetsz.

5. lépés: Nagy levegő és merülj alá

Ha már van pár matched, akkor ideje elkezdeni beszélgetni. Már az elején tedd teljesen világossá a Tinder-pajtásod számára, hogy miért használod az alkalmazást.

Az appot sokan sokféle célra használják: unaloműzésre, instant szexuális partnerkeresésre, kapcsolatteremtésre éppúgy mint, barátkozásra, vagy párkeresésre. Te pedig azért használod (majd) a Tindert, hogy angolul tanulj – nem azért, hogy szíveket törj össze.

Szóval ne hitegesd a beszélgetőtársadat semmivel, amit nem gondolsz komolyan, mert abból idővel rossz szájízű végkifejlet lesz, nem pedig aktív nyelvtudásfejlesztés.

Egy gyors köszönés után vázold neki a szitut, és kérdezd meg tőle, hogy szeretne-e neked segíteni abban, hogy fejleszd az angoltudásodat. Cserében te is tanítgathatod magyarra (vagy pl. németre, franciára, spanyolra, ha abban erős és profi vagy), szóval ez egy klasszikus win-win szituáció.

Ha elutasítanak, ne sértődj meg, menj tovább. Ha igent mondanak, akkor pedig jöhet az igazi tanulás.

6. lépés: Nyomás Skype-ra, vagy Messengerre

Az utolsó lépés már 100%-ig rajtad múlik. Te döntöd el, hogy meddig kommunikáltok a Tinderen, és mikortól fér bele egy kicsit személyesebb platform használata. Fontos, hogy maximálisan biztonságban kell érezned magad a valódi neved, vagy a Skype azonosítód megadása előtt.

A Skype és a Messenger nagy előnye az, hogy a szöveges üzenetváltáson túl valós idejű beszélgetést tudtok folytatni videochat segítségével.

Ha a Tinderen maradsz az is teljesen oké. A szövegértésed és az íráskészséged így is rengeteget fog fejlődni az anyanyelvi, vagy fluent English beszélővel való kommunikáció során.

És ha esetleg olyan területekre téved (értsd oda tereli) a beszélgetést, ahol nem érzed kényelmesen magad, akkor szállj ki és használd könyörtelenül a tiltás gombot.

Milyen konkrét előnyökkel jár, ha a Tindert is használod nyelvtanulásra?

A „practice makes perfect”, vagyis a tudáshoz az alkalmazáshoz, gyakorláson keresztül vezet az út a nyelvtanulás egyik vastörvénye.

Ahhoz, hogy folyékonyan, ösztönösen használd az angolt minden rendelkezésre álló eszközt és a lehető legtöbb szabad percet meg kell ragadnod a nyelvhasználatra.

Az online applikációk (Quizlet, Duolingo), a Spotify, és a videojátékok éppúgy beletartoznak ebbe a „mindenbe”, mint a YouTube-videók, a közösségi médiafelületek, eredeti nyelven nézett sorozatok, vagy éppen a Tinder.

Utóbbi egy újabb lehetőség arra, hogy a tanulás kreatív, izgalmas és igazán élvezetes legyen.

Olyan emberekkel hozhat össze, akik megtanítanak a valódi, hétköznapi, beszélt nyelvre, vagyis olyan szavakra, szófordulatokra, kifejezésekre is, amik a tankönyvekből biztosan kimaradtak.

Felejtsd el, hogy angolul kizárólag az iskolapadban, vagy egy gyűrött Headwayből lehet tanulni.

És még egy érv a Tinder mellett: soha nem tudhatod, hogy véletlenül nem egy ilyen beszélgetés során botlasz bele életed szerelmébe 🙂

 

Ha pedig a nyelvtani alapok elsajátításához kell egy kis segítség, vagy felszednél magadra egy alapszókincset mielőtt belevágsz a Tinderezésbe, akkor próbáld beszédközpontú tanfolyamainkat, ahol tankönyvek nélkül tanítunk meg magabiztosan kommunikálni angolul. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőre itt, hogy megtudd honnan kell elkezdened a tanulást.

Share This