Kép forrása: canva – canva.com

Hawaii az USA 50. tagállama, de mindössze 1959. augusztus 21. óta tartozik az Egyesült Államokhoz. A Csendes-óceán közepén fekvő szigetcsoport mintegy 3200 kilométerre, dél-nyugatra található Kalifornia partjaitól. A több száz kisebb-nagyobb szigetből álló angol nyelvű állam közül mindössze nyolc lakott, teljes területe pedig a 30 ezer négyzetkilométert sem éri el, amely nagyjából akkora, mint a Dunántúl – Vas és Zala megye nélkül. A népsűrűség is elmarad az átlagostól, a lakosság száma egy közép-európai nagyváros létszámát sem éri el, alig 1,4 millióan élnek Hawaii földjén. A legnagyobb szigeten például csak nagyjából szegednyi ember: a „The Big Island” területén találhatóak a méltán híres Mauna Kea és a Mauna Loa vulkánok, amelyek több, mint négy kilométerrel magasodnak a Csendes-óceán hullámai fölé.

A népesség legnagyobb része a picike Oahun él. Az alig fél Heves megye méretű szigeten található a főváros, Honolulu. A hivatalos nyelv a magyar fülnek meglehetősen érdekes hawaii mellett természetesen az angol, így könnyen megértethetjük magunkat, ha a Hawaii-szigetekre vágyunk. Ha nem beszélünk angolul sem, akkor a könnyebb boldogulásunk érdekében beiratkozhatunk a Speak! Nyelviskola valamelyik online angol nyelvtanfolyamára. A nyelvtanulásban pedig sokat segíthet a zene, az angol nyelvű dalok hallgatása, ami pedig a Hawaii kultúra szerves része is. Kedvcsinálónak az alábbiakban megpróbáltuk összeszedni, hogy kik azok az általunk is ismert hírességek, akik ezen a csodálatos szigeten látták meg a napvilágot, és mély nyomott hagytak, hagynak a zenetörténelemben.  

Israel Kamakawiwo’ole

A világ talán leghíresebb tisztán hawaii bennszülött származású embere. Az egyetlen ok, hogy néhány jelzőt használnunk kell, és nem ő az állam egyértelműen legnevesebbje, az bizonyos Barack Obama „hibája”, aki elég sokra vitte a politika színpadán. Amellett, hogy hősünket ismerik a világ minden pontján, a nevét valószínűleg annál kevesebben tudják felidézni. Talán azt sem tudják sokan, hogy testvérével Makaha Sons of Ni’ihau néven zenekart alapított egészen fiatalon, de bátyja korai halála meghiúsította, hogy nagyobb karriert fussanak be együtt. Ezután szólóéneklésbe kezdett, amelyet számtalan nemzetközi díjjal jutalmazott a szakma. Ha még mindig nem tudja valaki, hogy kiről beszélünk, annak jusson eszébe egy mindig mosolygós zenész, aki hatalmas termete ellenére egy aprócska pengetős hangszerrel a kezében énekelt zseniális dalokat: az ukulele műveinek elengedhetetlen eleme. A leghíresebb szerzeménye számtalan reklám és mozifilm zenéjévé vált. A több, mint három mázsát nyomó zenész sajnos egészségügyi problémái miatt alig 38 évesen távozott közülünk, de itt maradt nekünk a dal, amelyet mindenki ismer: Somewhere Over The Rainbow.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Israel Kamakawiwoʻole – Somewhere Over The Rainbow

Bette Midler

Számunkra nem elsősorban a zenei világból lehet ismerős a már hetvenhetedik életévét taposó hölgy, de a tengerentúlon először zenészként ismerték meg a nevét a honolului születésű színésznőnek. A hawaii egyetem dráma szakát be sem fejezve hamar az amerikai kontinensen találta magát, előbb Los Angelesben, majd New Yorkban kétes hírű bárokban lépett fel, főleg, mint táncos, míg 23 évesen ki nem nyílt előtte a Broadway kapuja. Közben énekesi karrierjét is építgette, emellett pedig próbált a filmiparba is betörni. Eleinte csak kisebb költségvetésű filmekben szerepelt, ezzel párhuzamosan viszont 26 éves korában megjelent első szólóalbuma, amely platinalemez lett. Talán ennek is köszönhető, hogy egyre komolyabb filmszerepeket is kapott, végül az áttörést az 1979-ben bemutatott A rózsa című alkotás főszerepe hozta el neki. Ekkor 34 éves volt. Szinte az összes nívós díjra jelölték: Oscar-, Grammy-, Golden Globe-, Emmi-gála sokszor elképzelhetetlen volt nélküle. Számtalan filmsiker főszerepét eljátszhatta, nálunk talán az Elvált nők klubja lett a legkedveltebb, amelyben Goldie Hawn és Diane Keaton partnereként nyújt felejthetetlen alakítást. Filmjei mellett természetesen a csodálatosan elénekelt balladái is megmaradnak az utókornak, ezek közül talán a legismertebb a The Rose.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Bette Midler – The Rose

Jack Johnson

1975-ben született Oahu sziget North Shore-nak nevezett részén. Fiatalon kiváló szörfös volt, végül mégis a zenei pályát választotta. Első albuma elég későn, 26 éves korában jelent meg, amelyet azóta további hat követett. A zene minden szegmensében magas szinten tevékenykedik: zenész, zenei producer, zeneszerző és gitáros, no és persze az ukulele sem ismeretlen hangszer előtte. Hamar az amerikai kontinens kedvence lett, évről évre körbeturnézza az Egyesült Államokat az Atlanti-óceántól a Csendesig, sőt Kanadában is telt házas koncertekkel várják. Európában is megfordul, bár az igazi sztárság és a vele járó előnyök a tengerentúlon illetik meg. Ha még nem jöttél rá, hogy honnan ismerheted, akkor segítünk! Kisgyerekesek előnyben: hozzá köthető a népszerű animációs sorozat filmváltozatának zenéje. Ez nem más, mint a Curious George, vagyis a Bajkeverő Majom. A dal pedig, amelyet minden szülő hallott már, az az Upside Down.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Jack Johnson – Upside Down

Nicole Scherzinger

Honolulu szülötte, akit minden zeneszerető ember ismer. Az egzotikus szépség filippínó és ukrán szülők gyermeke. A nők a csodás hangját ismerik el, a férfiak először is a 2003 és 2010 között létező Pussycat Dolls formáció miatt emlékezhetnek rá, amelynek legnagyobb sztárja volt. Majd évekig a Forma–1-es világbajnok Lewis Hamilton barátnőjeként szurkolt párjáért a csapat paddockjában. Utóbbi idején már a nem kevésbé eredményes szólókarrierjét építgette, bár elsősorban Európában lett önállóan sikeres, az amerikai kontinenst nem tudta igazán meghódítani. Ezért közel 10 évvel az együttes feloszlása után úgy döntöttek, hogy újra összeállnak és nagyszabású koncertturnét szerveztek, hatalmas sikerrel. Ismételten hallgathatók élőben olyan remek dalok, mint a Don’t Cha vagy a Buttons.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Nicole Scherzinger – Right There ft. 50 Cent

Bruno Mars

Peter Gene Hernandez fülöp-szigeteki anya és Puerto Ricó-i apa gyermekeként született Honoluluban. Gyakran hangoztatja, hogy rendkívül büszke rá, hogy a Hawaii-szigeteken nőtt fel, ott ívódott bele a zene szeretete. Arra ugyanakkor nem vennénk mérget, hogy zenei pályafutása alatt jól megérdemelt keresetéből vásárolt Los Angeles-i villájának akváriumában megtalálható Hawaii állam hala. A mindenki által kedvelt díszhalat hawaii nyelven a könnyen megjegyezhető humuhumunukunukuapua’a néven illetik. No persze a kis Peter nem erről lett híres, 2010-körül vette fel a Bruno Mars művésznevet, nagyjából akkor, amikor berobbant a zenei életbe. Ekkor jelent meg a Grenade vagy a The Lazy Song című dala, amely azonnal a slágerlisták elejére repítette. Később a Treasure vagy az Uptown Funk rátett egy lapáttal, amivel azóta is a világ legjobb zenészei közt tartják számon. Az utóbbi időben kevesebbet hallat magáról, bár 2021-ben is jelent meg egy-egy dala, azonban zeneszerzőként és producerként továbbra is aktív.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Mark Ronson – Uptown Funk ft. Bruno Mars

Ha tetszett a lista és szeretnéd megismerni, hogy miről énekelnek a Hawaii-szigeteki sztárok, esetleg szeretnél eredeti weboldalakon utánajárni Hawaii történelmének vagy látnivalóinak, de nem beszélsz angolul, akkor bátran iratkozz be a Speak! Nyelviskola egyik tanfolyamára, melyhez az első lépésed az ingyenes online angol szintfelmérő kitöltése.

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This