A magyar nyelv fontos részét képzik a beszédes közmondásaink. De az a legtöbbször eszünkbe sem jut, hogy az angol közmondások is pont ilyen szellemesek és érdekesek.

Ezért ma elhoztam neked kedvenc angol közmondásainkat és azok magyar fordítását. Szerintem szórakozva fogod megtanulni őket. Után pedig sokkal könnyebb lesz megérteni a filmekben és beszélgetésekben elejtett utalásokat.

Hogy egy kicsit szórakoztatóbb legyen a tanulás minden közmondást lefordítunk szó szerint. És persze megnézzük azt is, hogy melyik magyar közmondás a megfelelője.

Íme a 3 angol közmondás és magyar megfelelőik

1. A stitch in time saves nine

A magyar megfelelője: Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra

Szó szerinti fordításban nagyjából így hangzana: Egy időben elvégzett öltés kilenc (öltést) spórol meg. – Ez arra utal, hogyha megvarrsz valamit, mielőtt még teljesen kiszakadna sokkal egyszerűbb dolgod van és megspórolhatod, hogy a jövőben hosszasan javítgatnod kelljen.

Example: You better bring your car to the shop while it’s still running, beacuse a stitch in time saves nine.

2. Actions speak louder than words

A magyar megfelelője: A tettek fontosabbak szavaknál

Szó szerinti fordításban nagyjából így hangzana: A tettek hangosabban szólnak, mint a szavak. – Tehát igazi „hangos” hatása csak a cselekvéseinknek van, nem annak, amit mondunk.

ExampleA good leader does not tell his team how things should be done, he shows them. After all, actions speak louder than words.

3. Two heads are better than one

A magyar megfelelője: Több szem többet lát

Szó szerinti fordításban nagyjából így hangzana: Két fej jobb, mint egy. – Többre megyünk, ha „összedugjuk” a fejünket és egyesítjük erőinket.

ExampleMy sister and I discussed all the ideas. Two heads are better than one.

 

Remélem tetszettek ezek az érzékletes angol közmondások és van közülük, amit be is építesz a szókincsedbe. 🙂 De fontos hogy tudd, hogy az, hogy ehhez hasonló érdekességeket tanulsz kevés ahhoz, hogy jól menjen az angol! A szavak és mondatok szótárazása ugyanis kevés ahhoz, hogy megtanulj BESZÉLNI egy nyelvet.

A magabiztos angol beszédhez gyakorlásra van szükség. Erre épül a Speak! Nyelviskola 100% beszéd, 0% könyv módszere. Ismerd meg egy ingyenes szintfelmérésen a tanulás leghatékonyabb módját:

Jelentkezem

Piroska Dóri, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This