5 tipp a (szinte) tökéletes angol kiejtéshez

A profi kiejtés az a nyelvtudásban, ami az első benyomás az üzletkötésben: a siker alapfeltétele.

Ha pocsék angolsággal kommunikálsz, hiába van sziklaszilárd nyelvtani tudásod, vagy Shakespeare-t megszégyenítő szókincsed.

Nem fognak odafigyelni rád, mert „irritálni” fogod a beszélgetőpartneredet.

Azért, hogy elkerüld a kínos helyzeteket, és ne szaladjon föl a szemöldöke egy anyanyelvinek se attól, ahogy angolul beszélsz, mutatok 5 tippet, amivel (szinte) tökéletesre csiszolhatod az angol kiejtésedet.

Hogyan edzheted otthon a nyelvedet és a füledet, hogy szép legyen a kiejtésed?

A jó kiejtést nem lehet bemagolni. Nem szólnak róla fejezetek a legnépszerűbb angol tankönyvekben. Meghallgathatsz 8-10 előadást a témában, attól még nem fogsz szebben beszélni angolul.

A jó kiejtést kizárólag gyakorlás útján tudod elsajátítani. Ez viszont jó hír, mert ahogy a nyelvérzék is egy mítosz, úgy a tökéletes kiejtésre sem születni kell – csak meg kell dolgozni érte.

1. tipp: Hallgass magadra

Előfordult már, hogy meg voltál győződve arról, hogy valamit jól csinálsz, de amikor visszanézted magad mondjuk videón, leesett az állad, és azt kérdezted: „tényleg ennyire béna vagyok?”

Sokszor azért nem fejlődik egy ember kiejtése, mert nem hallja magát kívülről, és nem veszi észre, hogy milyen távol van még a tökéletestől az, ahogy beszél.

Ezért az 1. tippem, hogy válassz egy angol nyelvű szöveget, kezdd el hangosan felolvasni, és vedd fel az okostelefonod hangrögzítőjével.

Aztán hallgasd vissza magadat.

Három dolog fog történni veled ezután.

  • Fájni fog. Egy picit. De megéri vállalni a kellemetlenséget.
  • Kívülről fogod hallani magadat (végre), és „külső szemlélőként” meg tudod ítélni, hogy mennyire jó, vagy rossz a kiejtésed.
  • Azonnal ki fogod szúrni a tipikus hibákat, amiket a szavak formálása közben vétesz, és elkezdhetsz ezekre odafigyelni miközben angolul beszélsz.

lassits-kiejtes-speak-nyelviskola

2. tipp: Lassíts

Az emberek többsége gyakran tesz egyenlőségjelet a magabiztos nyelvtudás és a gyors beszéd között.

Ezzel szemben tény, hogy a túl gyors beszédtempót a másik fél idegességként és bizonytalanságként érzékeli.

Ráadásul a szünetmentes hadarás rögzítheti a rosszul megtanult hangsúlyokat, intonációt, amit utólag sokkal melósabb lesz kijavítani.

Vedd le a lábad a gázpedálról, vegyél a mondat közben is levegőt, gondold át, amit mondani szeretnél, és formáld meg egyenként az összes szót, amit kimondasz.

Ha már minden kiejtésbeli problémát kezeltél és a nyelvtudásod is biztos lábakon áll, a beszédtempód is be fog gyorsulni.

3. tipp: Rajzold meg a szót, mielőtt kimondod

Persze csak képzeletben 🙂

Képzeld el, ahogy ki fogod mondani.

Képzeld el milyen lesz a hangzása (vagyis inkább milyennek kellene lennie).

Képzeld el az arcod, a szád, a nyelved állását, ahogy megformálod a szót.

Aztán mondd ki, és ismételd addig, amíg az általad elképzelt ideális állapot be nem köszönt.

A jó kiejtésért szó szerint meg kell dolgoznod: az arcodnak, az ajkaidnak, és a nyelvednek is meg kell izmosodnia ahhoz, hogy ne Hunglish-t, hanem English-t beszélj.

Macerás? Egy kicsit.

De senki nem mondta, hogy a nyelvtanulás könnyű sport, a szép kiejtést pedig ingyen osztogatják.

4. tipp: Másold a profikat

Semmi sem übereli az anyanyelvi beszélők megfigyelését, és másolását. (Azt ugye tudod, hogy te is utánzással tanultad meg gyerekként a saját anyanyelvedet, akcentus nélkül beszélni?)

Ezért hallgass amerikai, vagy angol online rádiót, a reggeli készülődés közben kapcsold be a CNN-t, és amikor csak teheted nézz eredeti nyelven filmeket, sorozatokat.

(Ebben a cikkben konkrét tippeket adunk a „műsorválasztáshoz”, és ebből a korábbi bejegyzésünkből is inspirálódhatsz a meseszerű kiejtéshez használható eszközökből.)

sing-a-song-kiejtes-speak-nyelviskola

5. tipp: Énekelj angolul

Ha a színpad gondolatától is lámpalázra gyúlsz, otthon, a fürdőszobában, vagy a Youtube előtt is énekelhetsz angol nyelvű dalokat.

Az éneklés segít ellazulni, és a különböző szavak, kifejezések, ritmusára és hangzására koncentrálni.

Tökéletes intonáció-fejlesztő gyakorlat, ha magad elé veszed a dalszöveget (vagy eleve felirattal nézed a klipet), és újra, meg újra lejátszod a dalt.

A 4-6. lejátszás után már elég jól ismerni fogod a szöveget ahhoz, hogy oda tudj figyelni a hanglejtésre, a trükkösebb betűkapcsolatokra (pl. th, thr, ough stb.), és a csak autentikus beszélőktől megtanulható „dallamra”, ami ellenállhatatlanná teszi a kiejtésedet.

Nincs időd DIY (do it yourself) eszközökkel vacakolni, és szeretnél gyorsan anyanyelvieket meghazudtoló kiejtéssel angolul beszélni? Akkor gyere el ingyenes szintfelmérőnkre, és próbáld ki milyen felszabadító érzés, és őrülten hatékony folyamatosan beszélve, tankönyvek nélkül angolul tanulni. Mert, ha valamin, akkor a beszéden keresztül fejlődik a legtöbbet a kiejtésed.

 

És elárulok egy titkot: a diákjaink nem csak az órákon gyakorolják a „szép beszédet”, de minden hónapban ingyenesen részt vehetnek Értés- és kiejtésjavító szemináriumainkon is, ahol extra segítséget kapnak a tökéletes kiejtéshez. Neked is jól jönne ez a plusz segítség? Akkor jelentkezz még ma, és a következő alkalommal akár már te is ott lehetsz:

button

Share This