Arról álmodozol, hogy folyékonyan és gyomorgörcs nélkül menjen az angol? Hogy bátran tudj válaszolni, ha egy turista kérdez tőled valamit? Akkor itt az ideje, hogy felvedd a kesztyűt!

Itt vannak a fagyok, egyre több embert látni jól beöltözve. Mégis, ha a nyelvtanulásról van szó, akkor kevesen vannak, akik fel merik venni a kesztyűt. Akik szembenéznek félelmeikkel és (újra) belevágnak az angolozásba.

Miért van ez és mi a megoldás? Hogyan törhet ki Magyarország a „nem merek megszólalni angolul” állapotból? Járjuk körbe egy kicsit ezt a témát:

Miért nem merünk megszólalni?

Nem véletlen, hogy a magyaroknak ekkora mumus a beszéd. Hiszen az iskolai oktatásból ez a rész teljesen kimarad. Nyelvtant tanulunk, szavakat magolunk és rengeteg feladatot töltünk ki a munkafüzetben. Olvasmányokat fordítunk, szótárazunk és leveleket írunk. De arra sokszor egyetlen perc sem jut az órán, hogy a beszédet gyakoroljuk.

Márpedig angolul beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni.

Így a beszédkészségünk soha nem fog fejlődni amíg csak elavult, tankönyvalapú módszerekben tudunk gondolkodni.

A helyzetet csak tovább rontja, hogy a közoktatás emberek tömegeibe neveli bele azt, hogy féljenek a hibázástól. Nem szabad megszólalni, amíg nem megy tökéletesen a nyelvtan, vagy amíg nem hibátlan a kiejtésünk.

De nézzük a helyzetet logikusan: mitől lenne tökéletes a kiejtésünk és a nyelvtanunk, ha SOHA nem gyakoroljuk a beszédet?

Nincsen semmi baj a hibázással. Része a tanulási folyamatnak.

Ezért nem merjük (újra) felvenni a kesztyűt

A fentiek azt eredményezik, hogy rengeteg ember van, aki már hosszú évek óta tanul angolul, de mégsem jut egyről a kettőre. Már attól görcsbe rándul a gyomrunk, hogyha csak elképzelik, hogy angolul kellene beszélniük.

Sokan kipróbálnak több fajta tanfolyamot, képzést, tanárt vagy akár online módszert, de mégsem érnek el sikereket. Sőt, inkább csak egyre több kudarcélménybe futnak bele. Így egy idő után magától a nyelvtanulástól is visszakozni kezdenek.

Elhiszik, hogy velük van a gond, és hogy nincs nyelvérzékük. Pedig a valódi gond az elavult, elméleti módszerrel szokott lenni, amivel tanulni próbáltak!

Végül aztán már bele sem mernek vágni többet. Nem merik újra felvenni a kesztyűt.

Mi lehet a megoldás egy újrakezdőnek?

De hogyan lehet ebből kitörni? – merül fel a kérdés. A megoldás 2 lépésből áll:

1) Muszáj felvenned a kesztyűt!

Tudom, hogy nehéz, de bátorságot kell gyűjtened és újra belevágni. Hiszen nyelvtudással egy új életre nyílik lehetőséged. Megannyi kaput kinyit előtted.

Illetve hinned is kell egy kicsit. El kell hinned, hogy a hiba nem benned van. És hogy léteznek működő módszerek, amikkel igenis képes vagy megtanulni angolul.

2) Változtatnod kell

Dolgozd fel, hogy a hagyományos nyelvoktatási módszerek egyszerűn nem elég hatékonyak. És lépj tovább!

Keress olyan módszert, ami kifejezetten a beszédre épít. Ahol nem tankönyvekkel, hanem emberekkel kommunikálsz. Ami modern és eredményes. Ahol nem kiégett pedagógusok, hanem lelkes tanárok várnak.

Ahol nem kudarcra, hanem sikerre vagy ítélve!

Ha érdekel a forradalmi 100% beszéd, 0% könyv módszer, akkor próbáld ki! Jelentkezz most az ingyenes szintfelmérőnkre és vedd fel a kesztyűt:

Jelentkezem

Piroska Dóri, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This