Így készül fel profin egy angol nyelvű üzleti tárgyalásra

Ha úgy döntünk vagy az élet úgy hozza, hogy a munkánk során alkalmaznunk kell az angoltudásunkat, számos alkalom adódhat arra, hogy szóban is meg kell nyilvánulnunk.

Az angol nyelvű üzleti tárgyalás egyik alaptípusa az angol állásinterjú, de felkérhetnek arra, hogy tartsunk egy előadást vagy prezentációt, esetleg lehet, hogy üzleti partnerekkel kell egy asztalhoz ülnünk.

Érdemes ezekhez az alkalmakhoz minden esetben egyedi módon hozzáállni, ne vegyük egy kalap alá őket „Business English” használata címszóval.

Miért? Mert az angol nyelvű üzleti tárgyalás sikere nem csak azon múlik, hogy tudjuk-e használni az adott szakmai területen használt szakszókincset, vagy hogy megértjük-e mit mondanak a tárgyalópartnereink.

Ahogy korábban már kitértünk erre, egy nyelv tanulása vagy alkalmazása nem kizárólag a nyelv szabályainak ismeretéről szól, hanem magában hordozza annak kultúráját és alkalmazását is.

Ennek a kultúrának van egy hagyományos, értékmegőrző része, és van egy trendszerű, dinamikusan változó egysége is. Ha profin akarunk tárgyalni, érezhetővé kell tennünk, hogy ezekkel is tisztában vagyunk.

Kezdjük az alapoktól

Lámpaláz

Ha idegen nyelven kell megnyilvánulnunk – nem csak üzleti jelleggel, de a magánéletben is – mindig vannak buktatók.

Az ember zavarban van, hogy mit szólnak mások ahhoz ahogy kiejti a szavakat, ahogy fogalmaz, izgul azon, hogy eszébe jutnak-e a szavak vagy hogy megérti-e a másik kiejtését.

Az idegen nyelv használatában eleve van egy olyan szűrő, hogy nem tudjuk magunka tökéletesen pontosan kifejezni (ahogy az anyanyelvünkön), hanem azt mondjuk, amihez a szavak eszünkbe jutnak.

Ha a megszólalásnak nagy tétje van, mert sok ember előtt kell beszélni, üzleti eredmény múlik rajta – az még nagyobb teherré válhat.

Igyekezzünk azzal felkészülni az ilyen alkalmakra, hogy pozitív irányban „tuningoljuk” magunkat lelkileg. Vagyis megengedünk magunknak egy bizonyos mértékű, teremtő feszültséget, de nem hagyunk negatív gondolatokat (pláne rosszul elsülő események képeit) eluralkodni magunkon. A gondolat teremtő erejű, sokkal jobban teszed, ha előzetesen a sikert képzeled el.

Az idegen nyelven való kommunikáció bizonyos értelemben kreatív tevékenység, a kreativitás pedig akkor szárnyal, ha van rajtunk valamennyi nyomás, de nem vagyunk elveszettek.

Jó tanács: gyakorolj sokat, de aztán ha ott vagy az éles helyzetben, bízz magadban, sőt próbáld élvezni!

Gyakorlás

Mivel a nyelvi megnyilvánulásokban nem csak a szavak a fontosak, hanem a hanglejtés és a gesztusok is, hidd el nagyon célra vezető otthon, egyedül a tükör előtt gyakorolni.

Ha van olyan munkatárs vagy barát, akivel komolyan és koncentráltan el tudjátok végezni a gyakorlás feladatát az lehet, hogy még jobb, hiszen nem kell magadat figyelni a tükörben, természetesebbek lesznek a gesztusaid és objektívebb lesz a megfigyelő.

Jó tanács: mondd el, amit akarsz, gondold végig a lehetséges reakciókat és az arra adható válaszokat. Ezzel együtt próbálj spontán beszélni, az egyes gyakorlási alkalmakkor válassz más és más megfogalmazásokat.

Tárgyalástechnika

A profi tárgyalás alapeleme a megfelelő tárgyalástechnika, amely a nyelvtanulástól független szakterület, bár vannak érintkezési pontok.

Más és más kultúrában eltérhetnek a tárgyalástechnika üdvözlési, tiszteletadási, meggyőzési, ellentmondási stb. elemei. Ezeknek mindenképp néz utána a tárgyalás előtt, hogy a nációban, ahonnan a partnereid érkeznek, hogy szokás. Azt is mérd fel, hogy ezeket hogyan tudod az angol nyelv használatával összeegyeztetni.

Jó tanács: érdemes olyan szélsőséges szituációk kezelésére is felkészülni, mint például ellentmondás, konfliktus, baleset, rosszullét, illetve arra is gondolni, hogy mit kell ilyen helyzetekben mondani (megnyugtatásból, hogy kívánja az illem stb.)

Hagyomány és aktualitások

Idegen nyelvű tárgyalás előtt természetes, hogy az ember felfrissíti a szakmai nyelvtudását. Ugyanakkor az is fontos, hogy képben legyen az aktuális nyelvhasználati szokásokról, többek között arról, hogy bizonyos témákban mely szinonimáját alkalmazzák egy szónak, milyen rövidítéseket, beceneveket és adott esetben szakmai zsargont alkalmaznak. Ezzel rugalmasabbá válik a nyelvtudása és azt a benyomást kelti, hogy otthonosan mozog az adott szakterületen.

Jó tanács: mindig dolgozz a szakmai szókincsed bővítésén, és a fontosabb tárgyalások előtt updételd magad a témában, amiről beszélni fogsz.

Ha még nem mersz belevágni egy angol megbeszélésbe, mert nem érzed elég stabilnak a tudásodat, de szeretnél magabiztosan és gördülékenyen kommunikálni, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerünket. Ezzel a módszerrel már 60 óra alatt feloldhatod a stresszt, és elindulhatsz az aktív, használható nyelvtudás felé vezető úton. Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy tudd honnan kell indulnod:

 

button

Share This