„Miért érdemes továbbiratkozni?” Sok diákom kérdezte ezt már tőlem miután megkapta a következő tanfolyama ajánlatát. Jogos a kérdés, hiszen a diákok sokszor gondolják azt, hogy a nyelvtanulás sprint.

Hogy gyorsan (már egy tanfolyam elvégzésével is) el lehet érni a kitűzött célt, legyen az akár a régen megkopott angoltudásuk felfrissítése, a felzárkózás a sokkal jobban beszélő barátokhoz, vagy akár a felkészülés a rettegett nyelvvizsgára.

„2 hónap alatt 6 nyelvet, csak Önnek, csak most”

Biztosan sokan közületek is találkoztak már olyan reklámokkal, amelyek azt ígérik, hogy „nálunk 2 hónap/hét/nap/másodperc alatt megtanulhatsz angolul!”.

Mivel az ember alapvetően lusta [akinek nem inge, ne vegye magára], mindig keresi azokat a lehetőségeket, ahol a legkevesebb energia befektetésével érhet el maximális eredményt.

Erről szól a gyorsétterem, a 4G, a rapidrandi és az instant tréningek 21. századi diadalmenete.

És ezért kattintgatnak lelkesen, és reménykednek sokan abban, hogy a „legújabb nyelvtanulási csodamódszer” náluk is beválik, és végre megtanulnak angolul.

Ez most lehet, hogy fájni fog

Sajnos el kell, hogy szomorítsalak téged.

Mint ahogyan az élet más területein is (diéta, munkahelyi előrelépés, párkapcsolat, sport, stb.), a nyelvtanulásban is csak akkor lehet valódi fejlődést megtapasztalni, ha az ember hajlandó keményen megdolgozni érte.

Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy ne dőljünk be a lehetetlenséget ígérő hirdetéseknek.

Logikusan gondolkodó emberekként tudjuk, hogy két hónap alatt nem tudunk 30 kilót lefogyni, újoncból cégigazgatóvá avanzsálni, megházasodni és családot alapítani azzal, akivel épphogy megismerkedtünk, vagy lefutni egy maratont, ha először vettünk fel futócipőt.

Miért gondolnánk tehát azt, hogy egy tanfolyam alatt a felszínre lehet hozni azt a szókincset, amit utoljára 10 éve használtunk és azóta a feledés homályába merült? Vagy utol tudjuk érni a gyerekünket, aki már 5 éve tanul heti 8 órában angolt?

Nálunk az első tanfolyam végén a diákok sokszor arról számolnak be, hogy rengeteget haladtak, sokkal bátrabban szólalnak meg angolul, a kommunikációs készségük is sokat fejlődött, és épp ezért kezdenek el tanakodni azon, hogy továbbiratkozzanak vagy sem, folytassák-e a tanulást vagy sem.

Hiszen a módszerünk hatékonyságának hála érzik, hogy sokkal többet és jobban tudnak, mint két hónappal korábban.

De a nézőpont itt is ugyanaz, mint egy kocsmában: egy sör nem sör, azaz egy tanfolyam nem tanfolyam.

Az egyéni célokhoz, tudásszinthez, időbeosztáshoz, motiváltsághoz mérten lehet csak megállapítani egy hozzáértő (tanár) segítségével, hogy kinek mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy képes legyen megtenni azt az angol nyelv segítségével, ami miatt belevágott a tanulásba.

Még nem volt olyan ember, akinek azt ajánlottuk volna, hogy egy tanfolyamot végezzen csak el, annyi elég lesz neki.

Az olyan lenne, mintha azt mondanánk egy sportolónak, hogy elég egyszer lefutnia 42 kilométert edzésként ahhoz, hogy részt vegyen egy maratonon. Vagy egy zenésznek elég egyszer megpengetnie a húrokat, hogy képzett gitárossá váljon.

Irreális, nem?

Egy nyelv tökéletes elsajátításához egy élet sem elég, a tanulás során megszerzett tudás és készségek megtartásához elengedhetetlen a nyelv napi használata.

Ez az igazság. Ehhez pedig nem elegendő egy 10 hete, vagy 2 hónapos tanfolyam.

Ehhez itt kell lenni minden órán, gyakorolni (szóban) a csoporttársakkal, megcsinálni a házikat, nyomkodni a Quizletet, levizsgázni, majd mindezt megismételni a következő szinten.

És az azt követőn.

Mi lesz veled 60 óra után?

Ha ezt nem teszitek, akkor mi garantálja azt, hogy a tanfolyam után magatoktól előveszitek az angolt? Vagy, hogy nemet tudtok mondani a munkára, családi programokra, randikra, és inkább az angolozást választjátok?

Ha eddig ez sikerült volna, most nem tanulnál nálunk, vagy nem olvasnád ezt a cikket.

Kell a segítség, a motiváció, és az útbaigazítás miközben haladsz az utadon a célod felé.

Ezért fontos a továbbiratkozás. És ezért kell elfelejtened azt, hogy 60 óra mindent megold.

Ha eldöntötted, hogy idén végre tényleg megtanulsz angolul beszélni, és komolyan állsz hozzá az angoltanuláshoz, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerű tanfolyamainkat. A Klapka 11-ben unalmas könyvek, fölösleges elméleti magyarázatok és gyomorgörcs nélkül tanítunk meg magabiztosan kommunikálni.

Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy megtudd, jelenleg hol tartasz az angollal, és honnan kell elindulnod a tanulásban:

button

Margitay Petra, szolgáltatási vezető
Speak! Nyelviskola

Share This