Te is imádtál legózni gyerekkorodban? Vagy talán még ma is imádsz? 🙂

Bizonyított, hogy a Lego fejleszti a kreativitást, és állítólag a stressz feldolgozását is nagyban segíti. De mégis mi köze lehet a nyelvtanuláshoz?

Hiszen ahhoz, hogy valaki jól beszéljen angolra nincs nagy szükség a kreativitásra. Mondjuk az jól jön, ha nem stresszelsz rá, de a Lego nem emiatt kerül a képbe.

A módszert kell ellesned a nyelvtanuláshoz

A legózás „módszere” az, ami segíthet neked az angoltanulásban. Elsőre meredeknek tűnik? Megmagyarázom.

Amikor Legóból építünk, akkor hamar megtanuljuk, hogy fontos, hogy az elemeket jó sorrendben tegyük le.

És ha bármi komolyabb, nagyobb dolgot szeretnénk elkészíteni, akkor nélkülözhetetlen, hogy stabil alapokat építsünk, különben felborulhat.

Így kell az angolnál is

Legózásnál ez egyértelműnek tűnik, de a nyelvtanulásnál mégis hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy milyen fontos a stabil alapok lefektetése és az, hogy utána erre a megfelelő sorrendben és módszerrel építkezzünk.

Rengeteg tanuló van, aki az iskolában össze vissza ugrált az anyagban és a tudásszintek között. Sok tanárral, sok különböző könyvből tanult és teljes összevisszaság van a fejében az anyaggal kapcsolatban.

Hiányoznak a biztos alapok és nem jó sorrendben kerültek rá a későbbiek sem.

Ezért aztán nem merünk megszólalni

Így szerintem kicsit sem meglepő, hogy ennyien vannak, akik nem akarnak és nem is mernek megszólalni angolul. A beszéd tűnik a legijesztőbb mumusnak, és ha mégis megszólalunk, akkor rettegünk, hogy nem rontottunk-e el valamit.

Ezzel csak az a gond, hogy az angoltanulás valódi célja pont a magabiztos kommunikáció lenne. Ez pedig beszéd nélkül lehetetlen.

Vágj bele újra és most „legózz is”

Ezért azt javaslom, hogyha újra belevágnál az angolba, akkor használd azt, amit a legózás megtanított neked: figyelj arra, hogy stabil alapokra építkezz.

Ehhez a legfontosabb, hogy jól ismerd a tudásszintedet.

Elszomorító, hogy mennyi tanuló van, akinek nem helyesen mérték fel a szintjét és emiatt szenved a tanulással. Így ugyanis nem lehet tanulni, ez pont olyan mintha a legózásnál egymás mellé pakolnád a különböző darabokat és nem építenéd össze őket. A tudásoddal is ez fog történni, ha nem a megfelelő szinten tanulsz: nem fog tudni összeállni a fejedben.

A szintfelmérő a LEGFONTOSABB

A fentiek miatt hangoztatjuk sokat, hogy a szintfelmérő milyen fontos. Csak akkor fogsz tudni könnyedén haladni, ha a tudásszintednek megfelelő tanfolyamot vagy képzést választod.

Ne bízz az olyan felmérőkben, ahol a felsorolt válaszok közül kell bekarikáznod a helyes megoldást. Ezekben túl nagy szerepet kap a szerencse.

Lehet, hogy nem tudsz valamit, de mégis sikerül pont a jó választ bekarikáznod. Valamint az is előfordul, hogy magadtól nem tudnád a választ, de a felsoroltak közül már könnyen felismered.

Ezzel az a gond, hogy a valóságban egy párbeszédnél magadtól kell majd válaszolnod és nem a felsorolt lehetőségek közül választani.

Mi emiatt használunk olyan szintfelmérőt, ahol egész mondatokat kell lefordítanod angolról magyarra, vagy épp magyarról angolra.

Szóval azt tanácsolom, hogy egy lézerpontos szintfelmérővel kezdj neki az angolozásnak. Aztán pedig olyan módszerrel folytasd, ami figyel arra, hogy az anyagok tényleg egymásra épüljenek, mert így lesz stabil a nyelvtudásod.

Tedd meg az első lépést, tölts ki egy ingyenes szintfelmérőt, hogy megkapd a hozzátartozó szakszerű kiértékelést (szintén díjmentesen). Ha kedved kaptál, akkor kattints ide:

banner_button

Share This