Folytatjuk zenei barangolásunkat Nagy-Britanniában: az angol együttesek, illetve a skót előadók után ezúttal az írek között néztünk szét. Mutatunk neked öt világsztárt, plusz egy ráadást, akiket biztosan ismersz – a felsorolásban zenekarok és szólóénekesek egyaránt helyet kaptak, ezúttal is az ábécé sorrendjében.

Enya

Ha az angyalok énekelnek a mennyben, az ahhoz hasonló lehet, mint amikor Enya áll a mikrofon mögé. Nem túlzás ez, hiszen az Eithne Pádraigín Ní Bhraonáin néven született ír énekesnő többször énekelt már mesebeli teremtésekről, például A Gyűrűk Ura trilógiában a tündékről. Érdekesség, hogy a zenéket nem a filmhez készítették, már korábban is szerepeltek Enya repertoárjában J. R. R. Tolkien regényének alapján – ezeket emelte be a filmbe Peter Jackson rendező. A 60 esztendős, gweedore-i születésű előadó zenészcsalád sarja, nem volt tehát meglepetés, hogy ezen a pályán kötött ki. Családi bandájuk is van: a Clannad 1970 óta létezik, rövid ideig Enya is tagja volt. A művészneve egyébként 1984-ben jelent meg először, méghozzá a Francia Romeó című film stáblistáján, innen jutott el a világhírig. Az áttörés 1988-ban jött el karrierjében, ide köthető első listavezető slágere, az Orinoco Flow. Egyedi stílusával sokak kedvencévé vált, még akkor is, ha nem klasszikus világsztár, hiszen nem szerepel sokat, illetve a magánéletét sem tárja a sajtó elé. Érdekesség, hogy az angol mellett szívesen használja az ír gael és a latin nyelvet, de énekelt kymriül, spanyolul, franciául, japánul, illetve természetesen a Tolkien által kitalált sindarin és quenya nyelveken is.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Enya – May It Be

The Cranberries

A The Cranberries egy ír rockzenekar. Limerickben alapultak 1989-ben, a nevük pedig nemes egyszerűséggel áfonyákat jelent. A legelső formációban öten kaptak helyet: egy testvérpár, Noel és Mike Hogan, előbbi gitáros, utóbbi basszusgitáros, mellettük Fergal Lawler dobos, Dolores O’Riordan énekes, vokalista, háttérgitáros, valamint Niall Quinn vokalista, gitáros. Utóbbi csak egy esztendőt töltött a bandában, a többiek viszont végig együtt maradtak. Előbb 1989-től 2003-ig játszottak együtt, majd 2009-től 2019-ig folytatták. A hírnevet egyértelműen a Zombie című szám hozta el számukra 1994-ben – ezt az angliai Warringtonban, az IRA által elkövetett bombamerénylet után adták ki, amelyben két gyermek is életét vesztette. A dalt O’Riordan egyedül írta a történtek hatására, két koncert között. Később ez határozta meg a zenekar karrierjét, amelynek végét a 46 éves O’Riordan váratlan, 2018-as halála hozta el. Ezt követően csak egyetlen albumot adtak ki nélküle, ez stílusosan az In the End címet kapta.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: The Cranberries – Zombie

U2

Minden idők legjobb ír zenekara az alternatív rockot játszó U2, de akkor sem állítunk valótlant, amikor azt mondjuk, világszinten is minden idők legnépszerűbb formációi közé tartoznak. A húzónév egyértelműen Paul Hewsoné, ám ha elsőre nem lenne ismerős, ne okold magad – mindenki a Bono művésznevén ismeri az énekest. Az 1976-os, dublini alapításnál mellette David Evans, művésznevén The Edge gitáros, Adam Clayton basszusgitáros és Larry Mullen Jr. dobos hozta létre a zenekart. 45 év telt el azóta, de a zenekar összetétele mit sem változott – az évtizedes közös útjuk során viszont olyan slágereket alkottak meg, mint a One, az I Still Haven’t Found What I’m Looking For, a Beautiful Day, a With Or Without You, a Where The Streets Have No Name vagy a Sunday Bloody Sunday. Átlépték a 170 millió eladott lemezt, illetve a 20 Grammy-díjat, ám a zenekar sikerét nem ezek a statisztikai adatok, hanem a rockzenére gyakorolt hatásuk mutatja meg igazán. Bono előadásában csodálatos dalszövegek kelnek életre – ha szeretnéd ezeket mélységükben megérteni, megéri részt venned egy online angol nyelvtanfolyamon.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: U2 – Beautiful Day

Van Morrison

A belfasti születésű George Ivan Morrison, illetve ahogy jobban ismerjük, Van Morrison 75 esztendős, ebből 62 évet a zenei életben töltött el. Döbbenetes leírni, hogy karrierjét 1958-ban kezdte – akkorra véglegesen beleszeretett a zenébe édesapja legendás lemezgyűjteményének köszönhetően. Munkásságát tekintve énekes, dalszerző, költő, de hangszerek sokaságán. többek között gitáron, szájharmonikán, szaxofonon és billentyűsökön is játszik. Nehéz lenne őt műfaji korlátok közé szorítani, alkotott a blues, a rhythm and blues, a folk, a soul, a rock and roll, a jazz fusion és a country vonalán is. Szinte példátlan pályája során több tucatnyi albumot adott ki, az eddigi utolsót idén, Latest Record Project, Volume 1 címen, de egészen emlékezetes élő koncertek is fűződnek a nevéhez. Az It’s Too Late to Stop Now című koncertlemeze a kritikusok szerint a zenetörténet legjobb élő felvételei közé tartozik, míg mások transzcendentális élményként jellemezték a sikereinek csúcsán adott koncertjeit.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Van Morrison – Brown Eyed Girl

Westlife

Egy popzenekar ritkán tölt el évtizedeket a pályán, ám a Westlife kivétel ez alól. Az 1998-ban alapított ötös útja persze nem volt zökkenőmentes, hiszen előbb Brian McFadden vált ki az eredeti formációból 2004-ben, majd 2012-ben teljesen feloszlottak – a 2018-as újraegyesülést követően azonban ismét koncerteznek. Shane Filan, Markus Feehily, Nicky Byrne és Kian Egan alkotja a négyest. 50 millió eladott lemez felett járnak, és az egyetlen olyan csapatnak számítanak, amelynek az első évében hét száma is vezette a slágerlistákat. Népszerűségükről rengeteget elmond, hogy az Egyesült Királyságban több listavezető szerzeményük volt, mint Elvisnek vagy a Beatlesnek. A történetük egyébként a mindössze 20 ezer fős kikötővárosból, Sligóból indult, ám ekkor Filan, Feehily és Egan még egy másik formáció, a hatfős IOYOU tagja volt. A bandát Louis Walsh menedzser tehetségesnek találta, csak éppen nem ebben a felállásban, így végrehajtotta azokat a személycseréket, amelyek később a sikerhez vezettek. Érdekesség, hogy a banda eredetileg a Westside névre pályázott, ám az foglalt volt, így lettek Westlife. A kezdetben 18 és 20 év közötti srácok két évtizeddel később 40 felett járnak, ám nem csak az egykori slágerekkel lépnek fel, újakat is szereznek – eddigi utolsó, sorrendben a tizenegyedik albumuk, a Spectrum 2019-ben jelent meg.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Westlife – Beautiful in White

+1: Ed Sheeran

A popzene nemzetközi állócsillagának számít évek óta a 30 esztendős Ed Sheeran, aki ugyan angol, mégis felvettük a listánkra. Miért? Mert az apai nagyszülei írek, büszke erre a vonalra, a slágereiben is sűrűn emlegeti az íreket. Egyik legismertebb dala, a Galway Girl egy az ír Galway városában zajló történetet mutat be, amely így kezdődik: „She played the fiddle in an Irish band, but she fell in love with an English man.” A zenész éppen attól népszerű, hogy nem csinál semmi különöset: kiáll egy hatalmas színpad közepére a gitárjával, penget, közben énekel. Sem gitártehetségével, sem énekhangjával nem emelkedik ki a legjobbak közül, a megjelenése átlagos, a koncertjein a dizájn, a látvány egyáltalán nem hangsúlyos. Mégis olyan dalokat, leginkább olyan dalszövegeket ír, amelyekbe beleszeretnek az emberek, amelyeket dúdolnak a buszon, a munkahelyen, a zuhany alatt. A tehetségére 20 évesen Elton John figyelt fel, innen csak néhány év kellett, hogy a popzene első számú arcává váljon vörös fürtjeivel. Stúdióalbumainak elnevezése igazán egyedi: a +, az ×, a ÷, illetve a No.6 Collaborations Project után idén érkezik a –, 2022-ben pedig az = című. Népszerűségének a filmvásznon is hasznát veszi, rövid szerepekben feltűnt már többek között a Bridget Jones babát vár című moziban, a Trónok harca egyik epizódjában, szinkronhangként A Simpson családban, a Yesterday című, Beatles-témájú filmben, illetve a Star Wars: Skywalker korában.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Ed Sheeran – Shape of You

A zenék kapcsán kedvet kaptál az online angol tanuláshoz? Ha igen, akkor az első lépésed az ingyenes online angol szintfelmérőnk kitöltése.

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This