Nyelvtanulóként biztosan találkoztál már azzal, hogy mekkora különbségek lehetnek a brit és az amerikai angol kiejtés között. De vajon neked melyiket érdemes megtanulnod?

Egyáltalán fontos, hogy rágyúrj az egyikre? Vagy tökéletesen megfelel, hogyha össze-vissza kevered kiejtésben a kettőt?

Rengeteg nyelvtanuló felváltva használ brit és amerikai kiejtést, attól függően, hogy melyik szót hogyan jegyezte meg. És ezzel szerintünk nincs semmi baj. Mondom is miért:

Fontosabb az, hogy megértsd mindkettőt

Mielőtt rágörcsölnél arra, hogy az angol királynőhöz hasonló, tökéletesen elegáns kiejtésed legyen, állj meg egy pillanatra. A kiejtésednél sokkal fontosabb lépés, hogy képes legyél alapszinten megérteni mind az angolokat, mind az amerikaiakat!

Hidd el, ők meg fognak érteni akkor is, ha nem ejted tökéletesen a szavakat. Így inkább foglalkozz azzal, hogy te biztosan megértsd őket.

Ebben rengeteget segíthet az is, ha sokat filmezel angolul. Különösen, ha követed azokat a jótanácsokat, amiket ebben a régebbi cikkünkben írtunk erről.

Hogyan tovább?

Ha te már egész jól megérted mint a briteket, mind a jenkiket, akkor sem biztos, hogy fontos, hogy a tökéletes kiejtéseden dolgozz. Persze szuper, ha mindent tökéletes angolsággal, gyönyörűen tudsz elmondani.

De ennél sokkal sokkal fontosabb, hogy MERJ beszélni!

Akár néha kifejezetten hibás kiejtéssel is, de beszélned kell. Tulajdonképpen ennek kéne a nyelvtanulás legelső lépésének lennie. Hiszen a nyelv lényege az, hogy képessé válj a kommunikációra segítségével. Ez pedig beszéd nélkül nehezen teljesül.

Emiatt mi mindig azt szoktuk javasolni, hogy ne azon görcsölj hibásan mondasz-e valamit, beszélj és gyakorolj akkor is, amikor még nem megy tökéletesen.

Hiszen csak így érheted el, hogy majd tökéletesen menjen! Beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni… 🙂

Az utolsó a kiejtés

Szóval összefoglalva: a kiejtéseden akkor érdemes óriási energiákkal dolgozni, amikor már:

  1. Mersz beszélni angolul.
  2. Másokat is könnyedén megértesz.

Ahogy ezen az első két lépésen dolgozol úgyis észrevétlenül fejlődik majd az akcentusod is.

Szeretnél kipróbálni egy beszédközpontú módszert, amivel elérhető a magabiztos és folyékony beszéd? És aminek keretein belül lehetőséged van a kiejtésed fejlesztésére is? Akkor próbáld ki a 100% beszéd, 0% könyv módszert egy ingyenes szintfelmérőn!

Jelentkezem

Piroska Dóri, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This