Ütős szótanulási technikák kezdő nyelvtanulóknak

A nyelvtanulás első lépése a hatékony szótanulás.

Talán te is tapasztaltad, hogy az elején (akár tanfolyamról, akár az életről van szó), brutális mennyiségű új szóra van szükséged ahhoz, hogy a legegyszerűbb dolgokat is ki tudd fejezni.

Kellenek a családtagok, foglalkozások, legalább száz különböző tárgy a ház körül, tucatnyi melléknév  – de hogyan lehet a klasszikus (és nem túl hatékony) magoláson kívül tanulni?

Ha még csak most vágsz bele komolyabban az angoltanulásba, íme néhány gyakorlati tanács, amivel nem csak felgyorsíthatod, szórakoztatóvá is teheted az angol szavak tanulását.

Tanulj szavakat a környezetükkel együtt

Az önálló (izolált) szótanulás egyik legnagyobb hátránya, hogy ha nem szervezed meg jól a tanulást, akkor a szavakat vákuumban tanulod meg – ezek pedig szinte biztos elhalnak (és nem csak a levegőhiány miatt).

Fontos a csoportosítás, tehát tematikailag egy témába vágó szavak együtt többet érnek, mint külön-külön (pl. az autó alkatrészeit érdemes egybe tanulni.)

Kontextust másképp is kaphatunk. Egyszerűbb szavaknál (pl. tárgyak) segít, ha megtanulsz olyan mintákat, amiket gyakran használnunk.

Példa: Where is the washing machine? The washing machine is in the bathroom.

Így több szót tanulsz egyszerre és a fejedben is mindegyik a megfelelő helységbe kerül.

Ha már egy kicsit haladóbb vagy, akkor pl. rövid definíciók segítenek abban, hogy a szavak jobban megmaradjanak.

Példa: We put fruits and ice in the blender to make a smoothie.

Ilyen egyszerű definíciók segítségével szintén több szót tanulsz és segít abban, hogy a szókincs mellett a nyelvtani szerkezeteket is gyakorold, ezzel mélyítve a tudásodat.

Olvass könnyített olvasmányokat

A könnyített olvasmányok (szaknyelven graded reading) nagyon hasznosak, habár a diákok gyakran viseltetnek ellenszenvvel irántuk. Ennek legtöbbször azaz oka, hogy az adott diák célja, hogy angolul is úgy olvasson mint magyarul – ehhez képest a graded reading „csalásnak” tűnik. Pedig borzalmasan hasznos, főleg a kezdőbb szinteken.

A graded reading előnye, hogy minden szinten egy véges szókincsből dolgoznak és minden adott olvasmányban mások-mások az új szavak.

Ez egy csodálatos szófejlesztő módszer, ráadásul mivel ezeket a könyveket külföldi kiadók gyártják (Penguin, Oxford Bookworms sorozat), ezért garantáltan nem találsz benne magyar nyelvű mankókat.

Ha van a graded readingnek egy hátránya, az általában a sivár felhozatal. Pár évvel ezelőttig a nagy kiadók egyfajta kultúrmisszióként tekintettek a graded readingre, tehát szinte csak és kizárólag klasszikus (értsd: jogdíj nélkül használható) angol regények könnyített változatát lehetett olvasni.

Szerencsére manapság már szélesebb a választék, így ha nem szeretnéd az „Üvöltő szelek” gyerekekre hangszerelt változatát olvasni, vannak szakmaiabb hangvételű kötetek is (pl. cégek története, az internet története, sikeres emberek titkai, stb.)

Apropó internet: használd szótanulásra (is)

Az internet korában már nem fogadjuk el azt a kifogást, hogy nincs hol/mikor angoloznom.

A világháló tele van hatékony szótanulási módszerekkel, néhányról már mi is írtunk korábban, de egyszerűen muszáj elismételni hogy hányféle lehetőség van.

  • Online keresztrejtvények

Ha kezdő vagy, itt a szavak előre megadott hossza, illetve a keresztben átérő megoldások segíthetnek abban, hogy gyakorold a helyesírást, illetve olyan szavakat is megtanulj, amiket korábban nem ismertél.

  • Online játékok

Az olyan klasszikus szóképző és kereső játékok, mint a Scrabble vagy a Boggle nem hiába népszerűek – viszont ha otthon csak magyar verziód van, akkor keress online egy angol változatot.

Játssz egyedül vagy másokkal a világon, a profibb appok ráadásul azt is lehetővé teszik, hogy veled egy szinten álló emberekkel sorsolnak össze, így nem csak tanulhatsz, hanem akár nyerhetsz is 🙂

  • Állítsd össze saját szótárad

Az online appok (például az általunk is használt Quizlet) legnagyobb előnye, hogy te magad állíthatod össze a szótáradat, így számszerűsíthetővé válik a haladásod, a beépített játékoknak köszönhetően pedig szórakozva tanulhatsz.

A Quizlet mellett számtalan más applikáció is van, amiről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

+ 1 Használd azonnal a szavaid

A legfontosabbat a végére hagytuk: ha már megvan a szó, használd.

Ehhez nyilván nem árt, ha van olyan környezet, ahol használhatod a nyelvet (a Speak! klubot említettük már? 🙂 ), de amíg nem használod a szavakat, addig szinte olyan, mintha meg se tanultad volna őket.

Minél tovább hagyod parlagon heverni az újonnan megszerzett tudást, annál valószínűbb hogy előbb passzív szókinccsé válik, aztán pedig nyomtalanul eltűnik, hogy pár hónap múlva új szóként tanulhatod újra. Na ezt próbáljuk elkerülni. 🙂

Ha nem tankönyvízű nyelvtudásra vágysz, hanem az élő, beszélt angolt szeretnéd megtanulni, akkor próbáld ki tankönyvmentes tanfolyamainkat, mert a 17 tudásszintből álló képzési programunkban 60 óránként átlagosan 350-400 új szót fogsz megtanulni.

 

Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre itt és most (+azonnali ajándék a jelentkezésért):

banner_button

Share This