Eszti óriási szorgalommal tanulja az angolt, és még a társait is motiválja sütivel. 🙂 Pozitív hozzáállása miatt őt választottuk a Hónap Diákjának 2019 májusában. Olvasd el interjúnkat:

Névjegy: Lajber Eszter projektkoordinátor, de elsősorban nem a munkája miatt vágott bele az angoltanulásba. Gyakran utazik külföldre, amit nagyon megkönnyít a nyelvtudás. Az így szerzett sikerélmények motiválják.

SpeakMan: Mesélj pár mondatot magadról kérlek. Mivel foglalkozol és mi a hobbid?

Eszter: Jelenleg egy nemzetközi cégnél projektkoordinátorként dolgozom. Elsősorban német nyelven dolgozom, de szükség van az angolra is a mindennapi munkám során.

Azonban elsősorban nem a munkámból adódóan kezdtem el angolul tanulni, hanem mert úgy vélem, hogy az angol, mint nemzetközi nyelv hihetetlen szabadságot ad a mindennapokban, például ha az ember filmet néz, vagy online szeretne valamit elintézni. Szabad időmben sokat utazom külföldre, ezért is elengedhetetlen számomra az angol nyelv ismerte.

Kezdetek

SpeakMan: Tanultál már régebben is angolul? Ha igen, akkor mik voltak a tapasztalataid?

Eszter: Az első idegen nyelv számomra a német volt, és már megtapasztaltam azt a szabadságot amit egy idegen nyelv adhat, viszont mivel nem ez az elsődleges nemzetközi nyelv ezért is éreztem szükségességét, hogy az angolt is elsajátítsam. Korábban tanultam már angolul, de mindig abbahagytam, mert úgy érzetem, hogy bizonyos szinten elakadtam és elvesztettem a motivációmat a sikertelen mindennapi szituációk után. Tavaly döntöttem úgy, hogy olyan nyelviskolát keresek, ahol az elsődleges cél a magabiztos kommunikáció kialakítása és fejlesztése, és nem pedig a tökéletes nyelvtani szerkezettel való beszéd. Hisz azt már rég tudom, hogy egy félig helyes mondat is több sikert jelent, mintha meg sem szólalnék egy adott helyzetben, mert bizonytalan vagyok, és aggódom a ki sem mondott mondatok nyelvtani hibái miatt.

Angol tanulási élmények

SpeakMan: Hogyan találtál rá a Speak! Nyelviskolára és mi volt az első benyomásod rólunk? Mióta tanulsz nálunk, és mennyit fejlődött a nyelvtudásod azóta? Milyen hatással van az életedre az angoltanulás?

Eszter: Az interneten sok nyelviskolának utána olvastam, különösen a tanulók szemszögéből: vélemények, órarend, pótóra lehetőség, rugalmasság stb. Ezek alapján a Speak! szimpatikusnak tűnt és azt kínálta, amit kerestem. Részt vettem egy bemutató órán, amely meggyőzött és úgy gondoltam, hogy adok egy esélyt a dolognak. Azóta eltelt 10 hónap, és már 5 tanfolyam szinten keresztül bővítettem a tudásom és növeltem a magabiztosságom. Azt hiszem, ez a szám mindent elmond…

Azóta tudatosabban is több angolt hallgatok és olvasok mivel van sikerélményem és akkor sem nem riadok meg ha angol nyelvű e-mail érkezik a postafiókomba. Ilyenkor kifejezetten élvezem, ha a tanult szerkezeteket vagy idiómákat tudom alkalmazni.

SpeakMan: Mesélj egy picit azokról, akikkel a legtöbb időt töltötted itt. Milyen a kapcsolatod a tanároddal/tanáraiddal és a csoporttársaiddal?

Eszter: A tanárunk, Petra nagyon kedves és segítőkész. Bármilyen kérdésünk van, mindenre válaszol, és az igényeinknek megfelelően gyakoroljuk a tanultakat. Különösen szeretem, ahogy elmagyarázza egy-egy idióma eredetét, így könnyebben megjegyezhető számomra. A csoportban nagyon jó a hangulat, nagyon jó kis társaság jött össze. A tanfolyam elején szoktam süteményt sütni a csoporttársaimnak, ezzel is lelkesítve őket az előttünk álló két hónapra.

Motiváció a tanuláshoz

SpeakMan: Mit tanácsolnál azoknak, akik most vágnak bele az angoltanulásba? Vagy mivel biztatnád azokat, akik nem mernek belevágni? Miből tudsz motiváció meríteni a tanuláshoz, és hogyan maradsz motivált?

Eszter: Alapvetően van egy szemléletem az életben, ha döntés vagy kihívás előtt állok: nincs veszteni valóm, miért is ne próbáljam meg?

Így voltam az angollal is. Sőt ezzel igazán csak nyerhet az ember. A munkám során szükséges az angol, így ez egy külső nyomás, de jó érzés hogy a mindennapokban mások segítsége nélkül tudok például repülőjegyet vagy koncertjegyet vásárolni vagy épp étteremben rendelni külföldön. Persze az időt rá kell szánni, és az embernek oda kell tennie magát, hogy elérje a kitűzött cél, de megéri!

Javaslom, fogalmazd meg magadnak a célod, határozd, meg hogy milyen lépések mentén mikorra akarod ezt elérni. Ez legyen a terved és ehhez viszonyítsd az előrehaladást. Ha a meghatározott lépések teljesülnek, akkor jó úton haladsz. Azaz ha tartod a terved sikeres vagy és ez bizony önmagában is egy jó motiváció a mindennapi sikerek mellett! Mint projektes szakember én is így kezdtem, és egyelőre tartom is az ütemtervem 🙂

Szóval hajrá, veszteni valód nincs! 🙂

U.i: Azt is tapasztalom a mindennapokban, hogy ha valaki egy kicsit is beszél bármilyen idegen nyelvet, különösen angolul sokkal segítőkészebbek és nyitottabbak az emberek!

 

congrats

 

Eszti, még egyszer gratulálunk a Hónap Diákja címhez! Köszönjük, hogy megosztottad velünk gondolataidat, igazán motiváló a hozzáállásod. 🙂

Neked is megkönnyítené az életed az angoltudás? Szeretnél Eszteréhez hasonló sikerélményeket a tanulásban? Akkor próbáld ki a Speak! Nyelviskola 100% beszéd, 0% könyv módszerét:

Jelentkezem
Share This