Kép forrása: jigsawstocker – freepik.com

„Elkezdeni a legnehezebb!” Sokszor, sok mindenre mondjuk ezt az életben, tulajdonképpen közhelynek számít, ezért is igaz ez a megállapítás. Az angolnyelv-tanulásnál is ez a helyzet, látjuk ezt a Speak! Nyelviskola diákjainál, akik az elején olykor döcögősen vágnak bele a 100 % beszéd 0 % könyv módszerünkbe, hogy aztán alkalomról alkalomra jobban élvezzék azt. Az angol  nyelvtanfolyam elkezdéséhez érdemes előzetesen motivációt gyűjteni, illetve fejben is felkészülni a feladatra. Ebben igyekszünk segíteni: összefoglaltuk a hét legfontosabb szabályt, amelyre szükséged lehet a magabiztos kezdéshez. Nézzük!

1. Már az első perctől merj megszólalni!

Sajnos hazánkban még mindig elterjedt a nézet, miszerint az angoltanulás úgy működik, hogy valaki hónapokig, évekig bújja a tankönyveket, szavakat magol, nyelvtant ismétel, majd ha elér egy szintre, elkezdhet végre beszélni is. Ez a megközelítés alapjaiban rossz! A Speak! Nyelviskolánál nem azért hiszünk a 100 % beszéd 0 % könyv módszerünkben, mert akartunk egy hangzatos szlogent, hanem azért, mert a leggyorsabban és leghatékonyabban beszéd közben lehet megtanulni angolul. Ezt eredményekkel tudjuk alátámasztani, hisz közelítünk az ötezredik angolul beszélő diákunkhoz – ez bizonyítja, hogy a tanulási technika nagyszerűen működik. Egy korábbi blogunkban már írtunk róla, hogy a siralmas magyar helyzet, miszerint bántóan kevesen beszélnek angolul az európai átlaghoz képest, elsősorban a tankönyvek, pontosabban az iskolákban alkalmazott, könyvalapú oktatás hibája. Nem azért, mert rosszak a könyvek, hanem azért, mert az egész kiindulási pont téves. Könyvekből ugyanis el lehet sajátítani az angol nyelvet, de nem lehet megtanulni magabiztosan angolul beszélni. Ezért fordulhat elő, hogy egy angolból ötös gimnazista képtelen válaszolni, ha valaki odaszól neki az utcán, hogy „Where is the train station?”. Megijed, megdöbben, leblokkol. Hiába érti a kérdést, hiába tudja a választ, nem képes kibökni azt a kedves idegennek. Ha pedig olyan tudás van a birtokunkban, amelyet nem tudunk a gyakorlatban alkalmazni, akkor az haszontalan. Éppen ezért javasoljuk, hogy az angoltanulás során már a legelején kezdj el beszélni. Akkor is, ha nem vagy biztos magadban. Akkor is, ha sokat hibázol. De legalább fejlődsz! Ha segítség kell, próbáld ki a beszédre épülő online angol tanfolyamunkat.

2. Legyen kedvtelés, hobbi az angol!

„Válassz olyan munkát, amit szeretsz csinálni, és soha életedben nem kell dolgoznod” – mondta bölcsen Kína legjelentősebb filozófusainak egyike, Konfuciusz 2500 évvel ezelőtt, és azóta is igaza van. Bár az angoltanulás nem munka, ugyanez a megállapítás érvényes rá: ha hobbiként, kedvtelésként fogod fel, sokkal könnyebben veszed a nehézségeket, ráadásul az eredmények is hamarabb megérkeznek majd. Az élet minden területére igaz, hogy jobban érzi magát az ember, ha olyat csinálhat, amiben örömét leli. Ez az angol esetében elhatározás kérdése! Az esetek többségében az megy el egy online angol nyelvtanfolyamra, aki valóban szeretne tanulni. Ez nem az általános iskola, nincs ráerőltetve az emberre a kényszer, viszont az életben könnyebben lehet boldogulni a megszerezhető tudással. Ráadásul még fizet is érte az ember, hogy tanítsák, aminek szintén motivációt kell jelentenie. Nem lesz könnyű így sem a sok új kifejezés, az olykor kacifántos nyelvtan, de jobban esik majd az érzés, amikor sikerül valami újat megjegyezni. Az angoltanulás sikere jelentős részben az elhatározáson múlik, ez a legfontosabb a kitartás, az akaraterő mellett. Ha kedvtelésnek fogod fel, illetve ha kitűzöl magadnak elérhető részcélokat, ezáltal sikerélményt is szerzel, ragad majd rád a nyelv. Szóval lehet, hogy az angoltanulás fontos célt szolgál, szükséged van rá a munkahelyeden, vagy az életedben, de ilyenkor is gondolj úgy egy tanfolyamra: „just for fun”.

3. Mérd fel, hol tartasz, és tudd, hová szeretnél eljutni!

A nyelvtanulás elkezdésénél kritikus kérdés, hogy egy diák belássa, hol tart, de azt is tudja, hová akar eljutni. Ami az első pontot illeti, sokan hiszik jobbnak magukat az angol nyelv ismeretében, mint valójában kellene, de legalább ugyanennyi tanuló alábecsüli magát, csak azért, mert beszéd közben elrontja a nyelvtani finomságokat. Az elmúlt 20 évben szerzett tapasztalatunk alapján egyértelmű, hogy a nyelvtanulással kapcsolatos kudarcok 80 százalékának hátterében a rossz szintmeghatározás áll. Az objektív kép megismeréséhez ajánljuk ingyenes online angol szintfelmérőnket, amely pontos képet mutat a jelenlegi tudásszintedről. A tanulás csak úgy lehet hatékony, ha a tudásodhoz igazodó anyagokból tanulsz, ezt érdemes belátni a kezdésnél. Ha valaki túl magabiztos, ezért alapszintű ismeretekkel benevez egy haladó tanfolyamra, kellemetlenül érzi majd magát, képtelen lesz felvenni a tempót. A Speak! Nyelviskola online szintfelmérőjének különlegessége, hogy kifejezetten a mondatalkotási képességeket nézi, így a hagyományos felmérőknél pontosabban méri fel a tudásszintedet. A felmérőd eredménye alapján ráadásul egy ingyenes nyelvtanulási tanácsadást is kapsz tőlünk – ezen meghatározható, hogyan juthatsz el arra a szinte, amit elvársz magadtól.

4. Állíts fel fontossági sorrendet!

Az előbb említettük, mennyire fontos, hogy tudd, hová szeretnél eljutni egy tanfolyammal, illetve magával a nyelvtanulással. Ilyenkor az is hasznos, ha kialakítasz egy fontossági sorrendet. Az alapokkal tisztában kell lenned, ez nem kérdés, azok nélkül elbuksz az életben, ha az angolt kell használnod. Amikor azonban ez megvan, nyugodtan kiválaszthatod azt a területet, ami igazán érdekel. Szeretnél a karrieredben szintet lépni? Mindenképp tanulj az adott szakmában használatos kifejezéseket, ismerd meg a szakterület hasznos szókincsét. Vedd előbbre azokat a területeket, amelyekre nagyobb szükséged van az életedben, a mindennapjaidban, priorizáld a tudásanyagot.

5. A gamifikáció a barátod!

Ismered a gamifikáció kifejezést? Nem? Pedig jó lenne, hiszen az angoltanuláshoz is hasznos lehet, ha eszerint kezdesz neki a folyamatnak. A gamifikáció az angol „game”, azaz játék szóból ered, az egyik legismertebb meghatározás (Deterding, Dixon, Khaled, Nacke, 2011) szerint pedig a fogalom a „koncepcionális játékelemek felhasználását jelenti nem játék kontextusban”. Érthetőbben: a gamifikáció egyfajta ösztönző, motiváló rendszer kialakítását foglalja magában. A játszva tanulás egy ismert szófordulat, sokszor alkalmazzuk más területeken is, így értelemszerűen az angolozás során ugyancsak beemelhető a gyakorlatba. Olyan módszereket kell alkalmaznod, amiket szeretsz a játékok során. Az oktatási és fejlesztési célú gamifikációs vizsgálatoknál Hakulinen, Auvinen és Korhonen többnyire megnövekedett motivációs és elköteleződési szintet talált, ugyanakkor hátrányként említették a fokozódó versengést. Ennek ellenére, ha ez kedvedre való, versenyezhetsz másokkal az interneten, de a legjobb magadat legyőzni, ha meg akarod dönteni valamelyik egyéni csúcsodat. A tesztekre, vizsgákra nem kell kötelező rosszként gondolni: ezek inkább lehetőséget jelentenek, hogy teszteld a tudásodat. Ha látod majd magadon a fejlődést, megérkezik a sikerélmény is, ami a tanulás egyik legfontosabb motivációs eleme.

6. Felejtsd el a magolást!

Kicsit a fenti ponthoz kapcsolódik, de talán még annál is fontosabb a következő: ne magolj! Képtelen leszel ugyanis a nyelvtanulás során sikert elérni akkor, ha nem érted, mi miért történik az angol nyelvben. Ezt egy lengyel kutató, Piotr Wozniak írta le a leghatározottabban a 20 alapvető tanulási szabály egyikeként, amit a nyelvtanulásra is érvényesíthetünk. Wozniak úgy fogalmazott, hogy ne memorizálj semmit azelőtt, hogy megértenéd azt, de egyszerűbben mondhatjuk azt, hogy egy életre felejtsd el a magolást, mint tanulási metódust. Ez már az iskolában is csak részsikerekhez volt elég: lehet, hogy az aznapi dolgozat még jól sikerült, de később ez nem számított értékes tudásnak, kezdhetted elölről az egészet. Az angol nyelvnél ugyanez a helyzet. Meg kell értened, hogyan működik egy-egy nyelvtani szerkezet, csakis így tudod majd a gyakorlatban eredményesen használni azt. A magolás amúgy sem nevezhető kedvtelésnek, játéknak, inkább kín és szenvedés, hosszú távú eredmény nélkül. Ne erőltesd…

7. Amikor csak teheted, tanulj angolul!

Ha beiratkozol a Speak! Nyelviskola online angol nyelvtanfolyamára, az egy tökéletes kezdés. Megtettél egy nagy lépést – de nem az egyetlen lépést. Fontos ugyanis, hogy gyakorolj pluszban is, amikor csak teheted. Olvass angol nyelvű cikkeket, nézz meg angol nyelven és angol felirattal filmeket, értelmezd a kedvenc amerikai popsztárod slágerének sorait. Beszélj angolul a barátaiddal. A legjobb, ha van angol anyanyelvű ismerősöd, biztosan segít majd neked a fejlődésben. Mivel már a kommunikáció nagy része eltolódott a közösségi médiához köthető chatfelületekre, azokat is beveheted az angolos perceid közé. Állítsd át a Messenger nyelvét angolra, így segít majd a program, ha egy szót rosszul pötyögnél be. Ha ezt a felületet használod, a szlengszótárad is egyre gyarapszik majd. Ha elég bátor vagy, írj blogot, vezess naplót angol nyelven. Nem kellenek hosszú bejegyzések, elég összefoglalnod a napodat néhány mondatban, azzal is fejlődsz. Ahogy egyre jobb leszel, úgy válik majd választékosabbá a megfogalmazás. A látható fejlődés pedig újabb motivációt adhat számodra a folytatáshoz, a további fejlődéshez.

Kedvet kaptál a nyelvtanulás elkezdéséhez? Belevágnál? Várunk a Speak! Nyelviskolánál! Az első lépésed az ingyenes online angol szintfelmérőnk kitöltése.

Gyúrós István
ATP Szövegírás, alapító

Share This