Tudod miért van az, hogy sokan hiába tanulnak angolul évekig, mégsem mernek megszólalni? Miért marad a nyelvtanulás örökös kudarc a számukra?

Ma a három leggyakoribb okot fogjuk végigvenni, ami a kudarcokhoz vezet. Könnyen lehet, hogy magadra ismersz majd. A harmadik pontot a Speak!-ben tanuló diákoknak sem győzzük eléggé hangsúlyozni.

Fontos, hogy időben észrevedd, ha ezekbe a hibákba esel, hiszen mindegyik orvosolható.

Emiatt a 3 dolog miatt bukik el a legtöbb nyelvtanuló

Na akkor vegyük sorban őket:

1. Rossz módszer

Erről már sokat írtunk, de nem véletlen, hogy most is vezeti a listát. A hagyományos módszerrel ugyanis szenvedés a nyelvtanulás. Sőt, sokak számára egyenesen letehetetlen. Az elavult, könyvalapú, nyelvtan-magolós módszer nem tanít meg beszélni. Viszont nagyon sok korlátot húz fel. Eléri, hogy azt gondold nem szabad megszólalni, amíg nem beszélsz tökéletesen angolul. És beléd neveli, hogy a legapróbb hibáért is ostorozd magad.

Nem csoda, hogy ennyien belebuknak.

Egy nyelv használatához nélkülözhetetlen a beszéd. Elméleti módszerrel pedig szinte teljesen reménytelen megtanulni beszélni. Vagy legalábbis pont olyan irreális, mintha valakitől azt várnánk, hogy egy könyvből tanuljon meg bukfencezni. Sokkal egyszerűbb, ha nekiáll és addig gyakorolja, amíg nem megy. Ezért érdemes modern, beszédközpontú módszert választanod. A legjobb, ha csoportos tanfolyamba vágsz bele, hiszen úgy a csapat húzóereje is motiválni fog.

2. Időbefektetés

Szintén nagyon gyakori, hogy valaki azt várja, hogy 2 hónap tanulás után már folyékonyan beszéljen. Addig a 2 hónapig beletesz minden energiát, de amikor rájön, hogy ennyi idő alatt nem lehet eljutni a magabiztos angolig, akkor feladja.

Pedig a nyelvtanulás időigényes. Mi nem fogunk neked hazudni, 2 hónap (vagy 1 tanfolyam alatt) nem fogod megtanulni a nyelvet. Hacsak nem felsőfokról indulsz…

Tudjuk, hogy nehéz, de muszáj beletenned az időt. Hidd el, hosszútávon megtérül majd, hiszen az angoltudás óriási előnyökhöz juttat.

Ezért kérdezzük meg már a szintfelmérőn, hogy mi a célod a tanulással (például nyelvvizsga, vagy az, hogy folyékonyan beszélhess a külföldi ügyfelekkel). Segítünk meghatározni, hogy ehhez milyen szintre kell eljutnod, majd megnézzük, hogy pontosan hol tartasz most. Aztán őszintén megmondjuk mennyi tanulást, időt kell beletenned, hogy elérd a célod.

Ezen bukik el az átlagos nyelvtanuló

3. Nem ér véget (Ez az a pont, amire a Speak! diákjainak is fontos figyelnie!)

Az angoltanulás nem ér véget az iskolában, vagy tanfolyamon. A fájdalmas igazság az, hogyha tényleg használható és biztos tudást szeretnél akkor muszáj otthon is gyakorolnod. Minden egyes nap.

Ne ijedj meg, nem arra gondolok, hogy órákig görnyedj a tananyag felett. Csak arra, hogy valamilyen módon foglalkozz vele. Ez jelentheti akár azt is, hogy megnézel egy angol filmet, vagy épp elolvasol egy novellát.

Az első és a második pont okozta kudarcokat kikerülheted azzal, ha a megfelelő nyelviskolát választod. Ahol működő módszerrel tanítanak és előre felkészítenek arra, hogy mennyi időt fog igényelni a céljaidnak megfelelő nyelvtudás megszerzése.

Ez a pont azonban kikerülhetetlen! NEM létezik olyan csoda módszer, ami eredményes és mégis elhagyható mellette az otthoni gyakorlás.

Ez volt a rossz hír. De van egy jó hírünk is.

Rengeteg segítséget kaphatsz az otthoni felkészüléshez. Mi ezt is megpróbáltuk könnyebbé tenni, azzal hogy a tantervbe van építve, hogy mikor milyen gyakorolnivalót kapsz otthonra. Ha a tanárod azt látja, hogy valamilyen rész nehezebben megy, akkor segíteni fog. Ez jelenthet extra házit, de akár azt is, hogy filmeket vagy hanganyagokat ajánl neked, amik az adott anyag begyakorlását könnyítik.

Emellett fogunk neked ajánlani olvasni valókat, videókat és akár még nyelvtanulós mobilalkalmazásokat is. Ha pedig nyelvvizsgára készülsz, akkor a vizsgatípusnak megfelelő plusz feladatokat, gyakorlatokat kapsz. Hidd el, nagyon sokat jelent majd, hogy nem magadnak kell ezeket összeállítanod.

Végig fogjuk a kezed és motiválunk, hogy ne veszítsd el a lendületed. Ott lesznek a csoporttársaid is, akik szintén lelket öntenek beléd, ha mélypontra jutnál. Valamint azt is biztosítják, hogy az órák jó hangulatban teljenek. Szóval minden adott.

De az időt NEKED KELL beletenned. Foglalkozz az angollal minden nap!

Ha eldöntötted, hogy belevágsz a tanulásba, akkor első lépésként gyere el ingyenes szintfelmérőnre:

Jelentkezem

Piroska Dóra, marketinges
Speak! Nyelviskola

Share This