Kizárólag könyvekből nem fogsz megtanulni angolul.

És ezt egyáltalán nem a képességeid miatt mondom, hanem azért, mert szürreális elvárás, hogy meg tudj szólalni egy olyan nyelven, amelyen eddig java részt csak olvastál. Most adok egy tippet, amivel egyszerre tanulhatsz és szórakozhatsz (ha közben eleget gyakorlod a beszédet is).

Miért érdemes szitkomokból nyelvet tanulni?

A szitkom, vagy magyarul szituációs komédia (helyzetkomédia), ahogyan arra a nevéből is következtethetsz, különböző szituációkat használ fel humorforrásként.

Ez pedig komoly előny a nyelvtanulók számára, hiszen olyan szófordulatokat és kifejezéseket tanulhatsz, amelyek valóban hasznosak lesznek a mindennapok során.

Gyakorlatilag nincs ennél jobb mód arra, hogy a saját bőrödön tapasztald meg a valós beszédhelyzeteket – kivéve persze azt, hogy valóban kiköltözöl egy angol városba.

Mindeközben ráadásul remekül fogsz szórakozni. Sőt, ha az általam összeállított listát veszed alapul, nemcsak a helyzeteknek megfelelő kommunikációs fogásokat tanulhatod meg, de némi extra szókincsre is szert tehetsz, amely segítségével gyakorlatilag tényleg minden témában meg tudsz majd szólalni angolul.

1. Friends (Jóbarátok)

Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a szitkomok királya a Friends, vagy magyar címén a Jóbarátok.

Nem hiszem, hogy van olyan TV-néző Magyarországon, aki ne ismerné ezt a sorozatot. És nem lehet kifogás az sem, hogy már számtalanszor láttad a legtöbb epizódot, mert ezt a klasszikust nem lehet megunni.

Az egymástól különböző karakterek ráadásul segítenek abban, hogy az angolt a lehető legtöbb aspektusában is megismerhesd. Rosstól a hétköznapi kommunikációs fogások mellett tudományos szavakat is tanulhatsz, Pheobe a spirituális szókincsedet fejleszti, Monica a gasztronómiai szakszavakra taníthat meg, Joey a színészvilág nyelvezetére tanít meg, Racheltől a vendéglátóipar zsargonjait lesheted el, Chandler pedig a humor, valamint a családi traumák szófordulatainak nagymestere.

2. Big Bang Theory (Agymenők)

Ha fontos számodra, hogy a mindennapi kommunikációs helyzetek mellett olyan témákban is meg merj szólalni, amelyek elképesztően érdekes és hosszadalmas beszélgetéseket eredményeznek, a Big Bang Theory-t, vagy ahogyan itthon ismerjük, az Agymenőket egyszerűen nem hagyhatod ki.

A sorozat főszereplői fizikusok, biológusok és mérnökök, akiktől az elméleti fizika, az űrutazás, a biológia és számos egyéb tudományág szakzsargonjait eltanulhatod.  

3. Desperate Housewives (Született feleségek)

A Desperate Housewives (magyarul: Született feleségek) a dráma és a vígjáték kellemes elegye. A cselekmény egy kertváros lakóinak mindennapjait mutatja be, és különböző személyiségtípussal rendelkező női főszereplők szemüvegén át ismerheted meg a világot.

Nyelvtanulás szempontjából talán ez a legjobb sorozat, mert a párbeszédei elképesztően természetesek és könnyedek.

Nincs erőltetett beszédszituáció, nincsenek feleslegesen túlírt dialógusok, kizárólag életszerű, mindennapi társalgások és kifejezések, amelyeket magad is nagy százalékban hasznosíthatsz, ha angol nyelvi környezetben kell érvényesülnöd.

4. Sex and the City (Szex és New York)

A sorozat négy New York-i szingli nő, Carrie, Miranda, Charlotte és Samantha életét mutatja be. A magyarul Szex és New Yorkra keresztelt szitkom világsikerre tett szert, ráadásul nők és férfiak egyaránt örömüket lelték a sorozat epizódjaiban.

A Sex and the City egy nagyon könnyed és szórakoztató szitkom, amely megértése nem igényel annyi figyelmet és erőfeszítést, mint például a Big Bang Theory-é.

A nyelvezete egyszerű, és olyan vonzatos igéket tanulhatsz belőle, amelyek nagy hasznodra lesznek a mindennapok során.

És még egy tipp a végére

Ha valóban szeretnél nyelvet tanulni, miközben szórakozol, egyértelműen eredeti nyelven kell megnézned ezeket a sorozatokat.

Ez azonban önmagában még nem elég, a legnagyobb hatást akkor érheted el, ha közben nem a magyar, hanem az angol feliratot kapcsolod be, így ugyanis a szavak kiejtését és írásmódját is megtanulhatod.

Mielőtt elkezdenél szórakozva angolt tanulni, ezt a cikket is érdemes elolvasnod, hasznos infókat találsz benne. Ha pedig az otthoni nyelvtanulás mellett egy olyan környezetben erősítenéd az angolod, amelyben a beszédkészség fejlesztése a cél, várunk az ingyenes szintfelmérőnkön:

banner_button

 

Share This