Kép forrása: www.freepik.com

A héten új lakótársam lett egy törpehörcsög személyében. De ahogy figyeltem, amint az apró mókuskerekében szalad rádöbbentem, hogy a legtöbb angoltanuló is pontosan így viselkedik – ez pedig komoly probléma.

A hörcsög nagyon aranyos állat, de a viselkedése nem sokban hasonlít az emberekére. Mégis a kétségbeesett angoltanulók jutnak eszembe arról, ahogy a mókuskerekét hajtja gőzerővel. Ha már hosszú évek óta tanulsz angolul, de azt érzed, hogy egy helyben toporogsz, akkor ez a sztori számodra is tanulságos lehet.

Mit csinál a hörcsög?

Energiával telve megindul a ketrecében teljes sebességgel, bemászik azonnal a mókuskerékbe, amit aztán elkezd gyorsan tekerni. Majd pár perc után rájön, hogy nem halad előre. Ekkor elveszíti a motivációját és kimászik a kerekéből – csak hogy aztán rövidesen újra visszamásszon, a rossz élményet elfeledve. És ez így megy újra és újra.

Ugyanezt az utat járja be egy csomó angoltanuló is

Teljes sebességgel és lelkesen belevág az angoltanulásba. Beiratkozik egy angoltanfolyamra; nyelvkönyveket vesz; letölti a Duolingo-t; vagy épp szerez egy jó hírű magántanárt. Aztán mindent beleadva nekiindul a tanulásnak, belefekteti az időt és a pénzt, de nem jut egyről a kettőre. Továbbra is összezavarja a nyelvtan és továbbra sem mer megszólalni angolul. Így egy idő után elveszíti a motivációját és feladja. De aztán eltelik 1-2 év és rájön, hogy tényleg jó lenne megtanulni angolul. Ekkor aztán szépen visszamászik a „mókuskerékbe” és kezdi elölről a céltalan hajtást.

Vannak akik ezt a folyamatot akár 10 éven keresztül ismételgetik és mégsem tanulnak meg magabiztosan beszélni angolul. 🙁 Ez pedig sokszor nem is a tanulók hibája….

Így szállhatsz ki a mókuskerékből

A problémát az okozza, ha mindig ugyanazt csinálod és mégis más eredményt vársz. Ha a hagyományos módszerekkel nem sikerült eredményt elérned, akkor itt az ideje, hogy kipróbálj más módszereket.

Képes voltál megtanulni anyanyelvedet és hosszú évek sem kellettek hozzá. Így szerintem nem a nyelvérzékeddel van baj, hanem inkább azzal, hogy az angolt egy teljesen más módszerrel próbálod megtanulni, mint ami egyszer már bevált:

Anyanyelvedet a beszéd által sajátítottad el és 4 éves korodra már valószínűleg folyékonyan beszélted. Egy beszédközpontú módszerrel és felnőtt fejjel az angoltanulás még gyorsabban fog menni. Szóval szállj ki a mókuskerékből és inkább ismerd meg a Speak! Nyelviskola 100% beszéd, 0% könyv módszert:

Jelentkezem
Share This