Még mielőtt megijednél, nem szeretnék angol nyelvű szótárakat és könyveket rakatni veled a párnád alá, hogy majd így könnyebben memorizálhasd az angol szavakat.

Van viszont öt lefekvés előtti rituálé, amelyekkel megduplázhatod a szókincsed.

1. Tanulj szavakat lefekvés előtt

Elsőre talán nem tűnik annyira különleges tanácsnak, viszont fontos kiemelnem, hogy ténylegesen az elalvás előtti időszakra gondoltam.

Egyes kutatások ugyanis azt bizonyították, hogy a közvetlenül az elalvás előtt megtanult szavak nagyobb arányban rögzülnek, mint mondjuk azok, amelyeket nap elején tanultunk meg.

2. Nézz angol nyelvű filmeket, sorozatokat

Lefekvés előtt kitűnő program filmeket és sorozatokat nézni. És ha mindezt angolul teszed, még fejlődhetsz is. Eleinte megfelelő lehet, ha magyar felirattal nézed a filmeket és sorozatokat, később azonban érdemes angol feliratra váltanod, majd végleg elhagyhatod a feliratokat.

Milyen sorozatokat nézz? Olvasd el kétrészes ajánlónkat itt és itt.

3. Olvass angol nyelvű könyveket

Az olvasás alapvetően remek kikapcsolódás. Fejleszti a képzelőerőt és emellett a nyelvi készségeket is. Ha lefekvés előtt angol nyelvű könyveket olvasol, az adott szavakat szövegkörnyezetükben ismerheted meg, ami jelentősen megnöveli a tanulás eredményességét. Azt javaslom továbbá, hogy ne rohanj azonnal szótárért, ha valamit nem értesz, inkább próbáld meg a szövegkörnyezetből kikövetkeztetni az adott szó jelentését. (Ha nagyon nem megy, akkor persze érdemes a szótárban utánanézni, vagy ezeket a fordítóprogramokat segétségül hívni.)

Nem tudod milyen olvasmányokkal kezdd? Olvasd el két tanárunk, Timi és Peti könyvajánlóját.

4. Készíts tanulókártyákat

A lefekvés előtti szótanuláshoz hasonlóan az is hatékony szókincsbővítő eszköz, ha lefekvés előtt átnézel néhány tanulókártyát, melyeken olyan kifejezések és szófordulatok szerepelnek, amelyek a mindennapi élet során hasznosíthatók.

Ilyen tanulókártyákat készen is vehetsz, de ennél sokkal hasznosabb ha saját gyártású, a saját érdeklődési körödnek megfelelő kifejezésekkel felturbózott anyagokból tanulsz.

Vagy ugyenerre használhatod a Quizletes flash cardokat is, amik szintén tökéletesen megfelelnek a célnak.

 

5. Tanulj alvás közben

Svájci tudósok érdekes kísérletének eredményeképpen bizonyítottá vált, hogy alvás közben is tudunk tanulni. A HVG cikkében arról olvashatunk, hogy azok a tanulók, akik alvás közben nyelvleckéket hallgattak, lényegesen jobb arányban ismerték fel és fordították le az idegen szavakat, mint azok a tanulók, akiknek nem játszották le ezeket alvás közben.

Ha nem csak álmodban, hanem ébren is szeretnél angolul tanulni, próbáld ki a Dunay-féle beszédközpontú módszert, ami az angoltanulás tankönyvmentes és kommunikatív változata Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, hogy megtudd, honnan kell elindulnod a tanulásban:

button

Share This