Olvasással rövid idő alatt, és szórakozva tudod felturbózni az angol szókincsedet. Segítünk hogyan válaszd ki a tudásszintedhez illő olvasmányt.

Egy hűvös őszi este tökéletes alkalom arra, hogy bekuckózz és olvass egy kicsit. És akkor már miért ne köthetnéd össze a kellemeset a hasznossal: az olvasást az angolozással? Hiszen a jó könyvek elképesztően fejlesztik a szókincsünket, emellett még kellemes kikapcsolódást is nyújtanak.

Na de milyen könyvet válassz kezdő angoltanulóként? És mivel érdemes fejlesztened magad, ha már haladó szinten vagy?

Dunay Péter (a Speak! Nyelviskola alapítója) ebben a videóban három egyszerű tippel segít neked a választásban.

Érdemes rászánnod 4 percet, hasznosak lesznek a tanácsai:

Összefoglalva:

A három szempont, amire érdemes alaposan odafigyelned, ha szeretnél megfelelően választanai:

1. Válassz a szintednek megfelelő olvasmányt

A számodra ideális olvasmány vagy egy szinten van veled (vagy max. eggyel fölötte). Fontos, hogy ne válassz a szinted alatt lévő könyvet, mivel azzal nem fogsz igazán fejlődni. Ha pedig túl magas szintűt választasz, akkor könnyen kudarcélményed lehet.

2. Olyan témát válassz, ami őszintén érdekel

Ez talán a legfontosabb, amikor könyvet választasz. Enélkül szerintem nem is tudsz érdemben elmerülni egy könyvben.

Akár olyan könyvbe is érdemes belefognod, amit magyarul már olvastál (akár többször is). És az is segít, ha szereted a szerzőt. Mert ha egy már ismert könyvet olvasol, akkor van időd a szavakra, kifejezésekre, nyelvi fordulatokra fókuszálni, hiszen nem veszel el a cselekményben. (Ez pedig nyelvtanulási szempontból kifejezetten hasznos.)

3. Kezdd rövidebb novellákkal

Szerintem szerencsés, ha nyelvtanulóként az angolul olvasást rövidebb történetekkel kezded. Ennek lélektani okai vannak. Legtöbbször hétvégén, vagy este van időnk olvasni pár órácskát. Ennyi időt tudunk szánni egy könyvre. Ha ennyi idő alatt befejezel egy novellát, akkor egy picit úgy érzed, mintha egy egész történetet kapnál, vagyis hamarabb kapsz az olvasástól sikerélményt. És ez motiválni fog a tanulásban.

Kezdj el olvasni, de figyelj a beszédgyakorlásra is!

Remélem segítettek a tippek, és elmerülsz az angol olvasmányok világában.

Fontos azonban, hogy a szókincsed fejlesztése, azaz az elmélet mellett helyezz nagy hangsúlyt a nyelv gyakorlati részére, a beszédre is. Enélkül ugyanis felesleges a tanulás, mert úgysem mersz majd megszólalni éles helyzetekben.

Ebben segít a 100% beszéd, 0% könyv módszer. Ismerkedj meg vele egy online és ingyenes szintfelmérés keretein belül:

Jelentkezem

Share This