5+1 mondat, ami hátráltat az angoltanulásban (tanárként pedig a hajamat tépem tőle)

Ha megvan a célod az angollal, megtaláltad a jó módszert, jó a tanárod, és tudod mire kell figyelned az angoltanulásban, már csak egy “ellenséget” kell legyőznöd: saját magadat.

Itt van 5+1 mondat amikkel nem csak a tanárodat sokkolod, hanem alaposan befűtesz a saját haladásodnak is.

1) “Ezt már tudom, felesleges, haladjunk.”

Az angollal kapcsolatos haladásod egyik legnagyobb ellensége a túlzott önbizalom, ami abban nyilvánul meg, ha sürgeted magad (és a tanárodat), és túl gyorsan akarsz tanulni.

Egyes diákok részéről szinte folyamatosan jelentkezik a tanulási tempó növelésére vonatkozó nyomás olyan kérések képében, hogy pl. mikor tanuljuk már meg mind a tizenkét igeidőt. Az, hogy ezeknek alig harmadát alig használjuk, és az angol nyelvtan nem csak igeidőkből áll, „mellékes kérdés”.

Miért veszélyes, ha nem alapozod meg elég szilárdan a tudásodat? Amíg a legfontosabb nyelvtani szerkezetek nem mennek teljes biztonsággal, addig nem érdemes ráépíteni a továbbiakat, mert összedőlhet az „egész ház”.

Így teheti tönkre a haladásod a túlzott magabiztosság, és ugyanezért kell néha vissza-visszatérni az alapokhoz. 

2) “Ezt még mindig nem tudom.”

Az előző probléma ellentéte, amikor a kishitűség akadályozza a haladást.

Nem probléma, ha egy adott nyelvtannal kapcsolatban még nem világos minden, vagy esetleg vannak olyan szavak egy adott témakörön belül, amit még nem ismersz.

Ezeket csak gyakorlással tudod megszerezni, de a teljesítményed állandó leértékelésével már csak egy lépés választ el attól, hogy (ismét) abbahagyd az angolt.

Volt már olyan diákom, aki azért akarta abbahagyni az angol tanulást, mert egy olvasmányban volt pár szó, amit nem értett, és úgy érezte addig nincs értelme nyelvtant tanulni, amíg nem ismer minden szót.

Ha ismeretlen szavakkal, kifejezésekkel találkozol az csak annak a jele, hogy tanulsz, fejlődsz, haladsz.

Jó tanács: ne ijedj meg, és kérd a tanárod (vagy egy szótár) segítségét.

3) “Erre nem lesz szükségem”

Az angolban, akárcsak a magyarban, vannak mindig, gyakran, és ritkán használt szerkezetek. A nyelvtanfolyamok mindenhol úgy épülnek fel, hogy a leggyakrabban használt dolgok nagyobb hangsúlyt kapnak, mint a kevésbé gyakran használtak – ez azonban nem jelenti azt, hogy bármi olyat tanítanánk amire „nincs szükséged.”

Ez a “gyakoriság-probléma” például gyakran merül fel olyan szerkezeteknél, amik az angolban fontosabbak, mint a magyarban (pl. a passzív szerkezet), és már nem egyszer hallottam fogadkozást, hogy ezt „úgyse fogom használni.”

Ha te nem is használod (bár egy szint fölött ez kizárt), más beszélők fogják használni, úgyhogy nem érdemes spórolni a tudással és a tanulással – nincs olyan szerkezet, amire sosem lesz szükséged.

4) “Nekünk azt tanították, hogy… / Nekünk ezt nem így tanították”

Ez egy nagyon fura probléma, de létezik. Nagyon ritkán találkoztam eddig olyan diákkal, aki tőlem tanult volna legelőször angolul – a legtöbben már tanulták a nyelvet, vagy a suliban, magántanárnál, vagy más nyelviskolában.

Ez a probléma azzal kapcsolatos, amikor a diák máshol tanult már valamit (néha hibásan) és ez a tudás olyan mélyen rögzült, hogy nem tudja elképzelni: másképp is lehet.

A „Nekünk azt tanították, hogy…” kezdetű mondatok azért érdekesek, mert a tanárnak bepillantást nyújtanak abba, hogy máshol mit tanítanak, illetve milyen hibákat követnek el.

Ez a kétségkívül hasznos és fontos visszajelzés könnyen válhat rémálommá, ha nem nyerjük el a diák bizalmát, nem tudjuk meggyőzni az „új” helyességéről, és még mindig a régi dolgokhoz ragaszkodik.

5) „Nincs időm házit csinálni”

A házi feladatról már írtunk (nem is egyszer), de a haladásod egyik legnagyobb ellensége, ha nem fordítasz elég időt arra, hogy otthon, egyedül is gyakorolj.

Ennek számos fontos szakmai oka van, de ha ezek „nem érintenek meg”, akkor közelítsd meg praktikus oldalról a dolgot: a házi feladattal (sőt, a bármilyen otthoni gyakorlással, tanulással) töltött idő ingyen van.

Viszont az a tapasztalat, hogy ha a házi feladatra sem találsz időt, akkor egy idő után az angoltanulásnak sem tudsz elég figyelmet szentelni, így eljutunk oda, hogy…

+1 Szünetet kell tartanom

A legrosszabb dolog, amivel a saját haladásodnak árthatsz az, amikor szünetet akarsz tartani. A „csak pár hónapig pihenek” és „majd jövőre folytatom”-jellegű szüneltetésekkel árthatod magadnak a legtöbbet, ugyanis egy kihagyott hónap is rengeteget viszavethet a haladásban, bármilyen szinten is vagy.

Az angollal minden héten foglalkoznod kell: ha nem is jársz nyelvtanfolyamra, mindig érdemes szinten tartani az angolod egy kis beszélgetéssel, olvasással, vagy más programmal (pl. utazás), amihez kell az angol.  

A lényeg, hogy soha ne hanyagold el teljesen, az idegen nyelv váljon az életed részévé, használd a megszerzett tudást, és akkor nem kell 5-6 évente a nulláról újra felépítened.

Egyelőre ott tartasz, hogy meg sem mersz szólalni angolul? Vagy szeretnéd továbbfejleszteni a tudásodat? Akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerű tanfolyamainkat.

 

Első lépésben jelentkezz be ingyenes szintfelmérőnkre, és derítsd ki, hogy honnan kell elindulnod a tanulásban:

button

hubai_gergely_angol_nyelviskola
Hubai Gergely, tanár
Speak! Nyelviskola

Share This