Villámgyorsan haladsz a nyelvtanulásban?

Mágnesként ragadnak rád a szavak, és képes vagy beépíteni a megtanultakat a hosszú távú memóriádba? Semmilyen problémát nem okoz számodra a bonyolultabb nyelvtani szerkezetek, igeidők megtanulása? Olyan könnyedén beszélsz angolul, mint ahogy levegőt veszel?

Akkor ez a cikk NEM neked szól.

Ha viszont:

 • nem fejlődsz olyan tempóban mint szeretnéd…
 • nehezen áll át az agyad nyelvtanuló-üzemmódra…
 • meggyűlik a bajod az angol szövegekkel…
 • egy kukkot sem értesz az angolul beszélő filmekből, sorozatokból…
 • kiver a víz, ha meg kell szólalnod angolul…

akkor ez a bejegyzés kötelező olvasmány.

Összeszedtünk 5 végzetes nyelvtanulási hibát, ami hazavághatja az angoltanulásodat, és amit el kell kerülnöd, ha meg szeretnél tanulni angolul.

1) Az első hullámvölgybe beletemeted magadat

A legklasszikusabb hiba, amit kivétel nélkül szinte minden kezdő nyelvtanuló elkövet, hogy az első nehézségre behúzza a kéziféket, és leáll a tanulással.

A nyelvtanulás nem lineáris folyamat: nem mindig egyenes úton jutsz el A-ból B-be, sőt a legtöbb esetben végpontból is több van egynél. Könnyű lenne azt mondani, hogy ahhoz, hogy megtanulj pl. folyékonyan beszélni elég, ha kimondasz hangosan 500 mondatot hetente.

De az 500 sikeres mondatalkotáshoz meg kell tanulnod 2-3000 szót, 6-7 igeidőt, prepozíciókat, idiómákat stb.

Ezt az összetett kihívást nem mindig könnyű teljesíteni. A nem teljesítés, a fogcsikorgató küszködés, a sikertelenség érzése komoly csapás a belső motivációra.

A motivációvesztés pedig már a feladás, a megállás előszobája.

(És persze menetrend szerint ilyenkor jön egy húzós hét a munkahelyen, vagy egy személyes probléma, ami újabb akadályokat állít eléd, és „lebeszél a tanulásról”.)

Azt kell megtanulnod, hogy minden tanulási folyamatban vannak nehézségek. Ha nekem nem hiszel, nézd meg, hogyan tanul meg járni a gyerekek. Vajon hányszor esnek orra álló helyzetből, mennek neki az asztal szélének, vagy gurulnak le a lépcsőről, mielőtt vérré válik számukra a járás tudása?

Százszor? Ezerszer? De újra és újra megpróbálják, és végül megtanulják.

motivacio-5-vegzetes-hiba

Az különbözteti meg egymástól az amatőr és a profi nyelvtanulót, ahogy lereagálja ezt az esést, vagyis holtpontot.

 • Az amatőrök felteszik a kezüket, hogy „na kérem, ugye megmondtam, hogy ez nekem nem megy”.
 • A profik pedig összeszorítják a fogukat, és tovább csinálják. Mert tudják, hogy át kell menni a holtpontokon ahhoz, hogy eredményes legyen a tanulás.

Döntés kérdése, hogy Te melyik úton indulsz el, mert a visszavonulás, megadás, leállás nem evolúciós vastörvény.

Éppen ellenkezőleg: ha az ember természeténél fogva képtelen lenne a fizikai, vagy mentális fájdalommal járó akadályok leküzdésére, akkor senki nem tanulna meg járni, a marathoni futás, mint sportág pedig nem is létezhetne (És valószínűleg még mindig a fákon lógnánk, és nem építettünk volna fel civilizációkat.)

A megállás-elindulás-abbahagyás-újrakezdés rengeteg energiát emészt fel, és fájdalmasan hosszúra nyújtja a tanulási folyamatot. Az elindulás nem csak egy autó motorjától, hanem tőled is több erőforrást követel meg, mint magasabb sebességi fokozatra kapcsolni, vagy lendületből haladni tovább az úton.

A leállás nem alternatíva. A folyamatos haladás az egyetlen járható út, amihez a széltől is óvnod kell a belső motivációdat.

2) Tankönyvekből akarsz megtanulni angolul beszélni

Nézzük a tényeket: a tankönyvalapú, magyarázós tanfolyamok, magán- és iskolai órák adják a nyelvtanítási piac 80-90%-át.

Az elmúlt 25 évben a „nyissuk ki a 20. oldalon a tankönyvet”-stílusú oktatás dominált, aminek az eredménye, hogy 8 millió néma magyar országa lettünk. Nincs még egy EU-s tagállam, ahol olyan alacsony lenne az idegen nyelven beszélők, kommunikálók száma, mint Magyarországon.

Tetszik vagy sem, a tankönyvalapú, elméletközpontú, nyelvtanmagyarázós irányzat az egyetlen, aminek papírja van róla, hogy nem működik.

Szeretnénk, ha a sokszínű magyar nyelvoktatási szakma legalább egy mondatban közös nevezőre tudna jutni. A mondat pedig így hangzik: angolul beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni.

Nem kell hozzá pedagógiából, didaktikából, vagy tanuláselméletből doktori fokozat, hogy belássuk ennek a 7 szavas mondatnak a realitását.

book-5-vegzetes-hiba

A legtöbb nyelvtanuló – részben önhibáján kívül – azt várja egy könyvtől, hogy az elolvasása után magabiztosabban, gördülékenyebben, rutinosabban kommunikáljon. Azért tanul, töltögeti szorgalmasan a teszteket, szótárazgat rendületlenül, mert azt reméli, hogy ez majd segít.

De nem segít. Mert a kommunikáció alapja a beszéd, a beszédhez pedig mindig legalább két ember kell.

Szóval, ha meg szeretnél tanulni angolul beszélni, akkor nem támaszkodhatsz olyan nyelvtanulási segédeszközökre, amelyekkel nem tudsz kommunikálni. Kezdj el beszélni (először nyugodtan magadhoz/magaddal, amikor a fürdőkádban relaxálsz, vagy porszívózol), mert csak a megfelelő mennyiségű mondat kimondása után fogsz tudni, merni és akarni angolul beszélni.

3) Nem tökéletes, ezért nem is mondod

Egy ma hibásan kimondott mondat ezerszer többet ér egy tökéletes mondatnál, amit holnap fogalmazol meg. A tökéletesség hajszolása helyett arra kell törekedned, hogy a létező legtöbb mondatot mondd ki, függetlenül a komplexitásától, vagy a pontosságától.

A nyelvtanulásban a mennyiség megelőzi a minőséget. Egész pontosan a megfelelő mennyiségű mondat legyártása után fogsz tudni minőségi, kreatív, anyanyelvieket ámulatba ejtő mondatokat mondani.

nem-tokeletes-5-vegzetes-hiba

Ha túlságosan ráfeszülsz a tökéletességre, akkor nem adod meg magadnak a hibázás lehetőségét, pedig az ember a hibáiból is tanul. (Olyannyira komolyan gondoljuk ezt, hogy a tantervünkbe be van építve egy olyan gyakorlat, amiben KÖTELEZŐ hibáznia a diákoknak.)

A hiba nem bűn, egy tökéletlen mondat pedig nem merénylet az angol nyelv szentsége ellen. Viszont a hibázástól való félelem csomót köthet a nyelvedre, a túl sok agyalás pedig extrém módon megnövelheti két mondat kimondása közötti időt, amitől nem tudsz, vagy mersz majd megszólalni angolul.

4) Az olcsó megoldást keresed a jó megoldás helyett

Az alacsony ár (a legtöbbször) silány minőséget takar. Akár nyelviskolában, akár magántanárnál, akár online tanulási rendszerekkel tanulsz, az alábbi kulcsszavak jelzik előre a veszélyt:

 • ingyenes
 • olcsó
 • akciós
 • szezonális leárazás

Hogyan tudja garantálni a valós, számon kérhető eredményt egy ingyenes oktatást nyújtó tanár/rendszer/nyelviskola?

Hogyan várhatod, hogy folyamatos szakmai támogatást kapjon a tanár egy olyan nyelviskolától, ahol padlóáron tanulnak a diákok?

Milyen környezet és körülmények várnak Rád szerinted egy olyan szolgáltatónál, ahol rendszeresen mélyen a piaci árak alatt dolgoznak?

Az olcsó húsnak híg a leve elv a nyelvoktatás világára hatványozottan igaz.

Fontos: nem az ártól lesz egyik angol nyelviskola jó, a másik meg rossz. A nyelvoktatásban a jóság egyetlen mércéje a diákok célbajutási képessége. Vagyis attól lesz jó egy angol nyelviskola, hogy képes hozzásegíteni a diákjait a céljaik eléréshez, nem pedig attól, hogy „akciózik”, meg „szuperkedvezményeket” osztogat.

Sőt, legyen gyanús, ha túl sok az akció.

olcso-5-vegzetes-hiba

5) Vedd észre, ha valami nem működik ÉS változtass

A nyelvtanulásnak nincs univerzális receptje. Ha lenne, akkor minden nyelvtanár ugyanazzal a módszerrel tanítana, és kivétel nélkül minden nyelvtanuló megtanulna angolul.

A nyelvtanulásban is különbözőek vagyunk, mert minden embert különböző „anyagból gyúrt össze” az élet.

Persze vannak olyan vastörvények, amiket a nyelvtanulásban sem lehet megkerülni (gyakorlás fontossága, fokozatosság, angolul beszélni csak beszéd közben lehet megtanulni stb.), de ahogy a Fujit is sokféleképpen meg lehet mászni, úgy a magabiztos nyelvtudásig is sok ösvényen el lehet jutni.

Egy biztos: ha valami nem működik, akkor válts nézőpontot, tanárt, módszert, iskolát.

 • Vedd észre, hogy ha a 15. tankönyv után sem tudsz egy sima útbaigazítást adni egy turistának, akkor a tankönyv-alapú tanulást nem Neked találták ki.
 • Vedd észre, hogy ha a sokadik okostelefonos alkalmazás ellenére sem tudsz összerakni egy profi hivatalos levelet, akkor az online tanulást nem Neked találták ki.
 • Vedd észre, hogy ha 3 évnyi magántanárhoz járás után is elhasalsz egy angol nyelvű állásinterjún, akkor a foteltanárhoz jártást nem Neked találták ki.

change-5-hiba

És ne csak vedd észre, de változtass is.

Mi emberek, egy kicsit fordítva vagyunk bekötve ezen a téren. A jól működő dolgokon mindig változtatni akarunk, a rosszul, vagy egyáltalán nem működő dolgokat pedig nem háborgatjuk. Érveket keresünk a kudarcra, ahelyett, hogy elkerülnénk. A körülményeket vizsgáljuk, felmentő határozatokat hozunk, és még erősebben kapaszkodunk a hibáinkba ahelyett, hogy változtatnák.

A nyelvtanulásban a rossz módszerhez való ragaszkodás végzetes hiba forrása lehet.

Merj változtatni. Próbálj ki más módszereket. Ne ragadj le a járhatatlannak bizonyult járt útnál az újtól való félelem miatt, vagy azért, mert mindenki más így tanul a környezetedben. Nyisd ki a szemed a világra, keress új lehetőségeket, és ragadd is meg őket.

A kudarcon kívül semmit sem veszíthetsz.

A változtatással viszont ilyen élményeket szerezhetsz:

„Sokkal biztosabban tudok beszélni váratlan helyzetekben is. Rengeteg hasznos szóval tudok többet és ezeket használni is tudom. Az órákat a tanárunk folyamatosan magas színvonalon tartja, a „csapat” azonos tudásszintjét és motiváltságát igyekszik mindig magasabbra emelni. Most már úgy gondolom, hogy a tudásommal nem kell „elbújnom” a tömegben, és ezt az elmúlt kurzusnak köszönhetem. ” (Kiss László)

 

„Az elmúlt 30 óra nagyon jó volt mind az elmélet, mind a gyakorlat szempontjából! Ez a 3-ik nyelviskola és több tanárom is volt, viszont eddig Renitől kaptam a legtöbb figyelmet és megerősítést! Az órán tudom a nyelvet élőben gyakorolni, ami eddig folyamatosan hiányzott! Köszönöm!” (Makó Szilvia)

 

„Egyre magabiztosabbnak érzem magam, és helyrekerült bennem sok, eddig megválaszolatlan kérdés. Ezzel a módszerrel úgy érzem minden, amit tanulok felszívódik, és nem hagyja, hogy elfelejtsem. Örülök, hogy olyan tanárt kaptam, aki mellett nem érzem magam feszélyezve, és szakmailag is kiváló munkát végez. 🙂” (Paragi András)

 

Ha Te is szeretnéd kipróbálni milyen érzés (és brutálisan hatékony) folyamatosan beszélve angolul tanulni, akkor jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre és tapasztald meg a 100% beszéd, 0% könyv módszer erejét a saját bőrödön nyelveden:

button

Share This