6 (repülő majom-mentes szótanulási) tipp, amivel megduplázhatod a szókincsedet

A szótanulás szívás. Vagy mégsem? Hogyan úszhatod meg a hátgörbítő magolást, és teheted a napod legjobb 20-30 percévé a szótanulással töltött időt?

De persze nem foglak arra kérni, hogy olvass tovább, ha neked nincs szükséged a 2 000 szavas alapszókincsre, vagy agyzsibbasztó módszerekkel is szívesen tanulsz angolul. Ez a te döntésed.

A szótanulás sárgaköves útja

Amikor egy tanfolyam elején megkérdezem a diákjaimtól, hogy mi a céljuk az angollal, rengetegen válaszolják azt, hogy szeretnének helyesen és választékosan beszélni angolul.

Közülük 10-ből 8-an arra is vágynak, hogy ugyanazzal a könnyedséggel fejezzék ki magukat bonyolult témákban is, mint magyarul.

Hogy ehhez a célhoz az út, ha nem is sárgaköves, mint Dorothy-é, de legalább repülőmajom mentes és élvezetes legyen, összegyűjtöttem 6 tippet, aminek segítségével szinte erőfeszítés nélkül tudsz elsajátítani újabb és újabb kifejezéseket és szófordulatokat.

1) Olvass gyakran (és sokat)

Az első tippem eléggé egyértelmű: olvass sokat azon a nyelven, amit beszélni szeretnél.

Ha van kedvenc angol, amerikai (vagy ír, skót, ausztrál stb.) íród, szerezd be a kedvenceidet tőle eredeti nyelven és olvasd őket újra.

Ilyenkor a történet és a karakterek ismerete segít majd abban, hogy a figyelmedet ne a kusza cselekményszálak követése kösse le, hanem a mesélő finom gondolatvezetése, ami téged is magával ránt.

Ha érzed, hogy egy-egy számodra ismeretlen szó elengedhetetlen a történet szempontjából, fogj egy szótárt és keresd ki.

Még ha túl nagy falatnak is tűnik most egy circa 300 oldalas angol könyv elolvasása (pláne azzal a rengeteg kiszótározandó szóval), tudd, hogy az írók is emberek, és ezért rengetegszer ismétlik önmagukat.

Ez a gyakori szóismétlés fog segíteni Neked abban, hogy a tudatalattid segítségével úgy beszélj angolul, mint a kedvenc íród. Hát nem cool? J

(A „milyen könyvet válasszak kezdőként, haladóként?”-kérdésre erre a linkre kattintva találsz válaszokat.)

6-tipp-szotanulas-dupla

2) A filmekből sokat tanulhatsz

Nincs is szívmelengetőbb érzés annál, mint amikor egy fogvacogtató, téli estén, egy puha takaróba csavarva, forró italt kortyolgatva, századszorra nézed újra a kedvenc filmedet.

Okos nyelvtanulók figyelem: íme a wellness nyelvtanulás!

Ha arra vágysz, hogy hétköznapi kifejezésekkel, közmondásokkal, vagy szlenggel egészítsd ki a szókincsedet, azt javaslom, hogy nézz filmeket és sorozatokat angolul. [A sorozat/filmfüggőség a szótanulás világában szerint nem bűn, sőt, erény.]

Elsőre ijesztőnek hangzik? Akkor kezdd egy olyannal, amit már ezerszer láttál, és válassz hozzá magyar feliratot.

Ebben az a pláne – akárcsak a könyveknél -, hogy már nem a sztorira, a cselekményre kell figyelned, és rá tudsz hangolódni a szavak dallamára, a beszédtempóra, a kiejtésre. Plusz egyre több új szót fogsz kihallani a párbeszédekből.

8-10 film után nyugodtan cseréld a feliratot magyarról angolra, és ha legközelebb moziba mész, válaszd a feliratos vetítést.

6-tipp-szotanulas-dupla-2

3) 1 nap, 1 új szó

A napi egy szó nem sok.

A 365 (vadiúj) szó viszont már egy fél Harry Potter.

Válasz ki egy szót, ami érdekel, vagy amit magyarul sokat használsz és szótárazd ki. A tanárod segítségével tisztázd le, hogyan, milyen szerkezetekkel kell használni.

Törekedj rá, hogy az adott szót minél többször fűzd bele a mondandódba aznap, amikor megtanultad.

Ha ezt nem tudod megoldani, írj sok mondatot vele, amit a tanárodtól utána kijavítva visszakapsz.

(Ha nem ismersz olyan tanárt, aki ennyire lelkiismeretesen javít, akkor gyere, bemutatlak 20 ilyen ismerősömnek.)

4) Kösd össze az érdeklődési köröddel

Ha van egy hobbid, amivel sokat foglalkozol, vagy egy olyan téma, ami nagyon érdekel, keress rá az interneten. Végtelen mennyiségű weboldalt, videót, cikket találsz majd róla, így összekötheted a kellemest a hasznossal.

Tedd a szívedre a kezedet: így is rengeteg időt töltesz online, brutális adatmennyiséget dolgozol fel naponta, ezernyi videót/képet/cikket falsz fel.

Akkor miért ne tennéd ezt angolul?

Plusz, ami érdekel, jobban meg is fog ragadni az agyadban.

6-tipp-szotanulas-dupla-3

5) Játssz a szavakkal

Rengeteg szavakra épülő, egy vagy több játékost igénylő játék létezik, amelyek arra késztetnek, hogy a passzív tudásod mélységes bugyraiból felszínre dobd a rég nem használt szavakat.

Tölts le egy appot az okostelefonodra (pl: Szókereső, Words with Friends) válassz „nyomtatott verziót” (pl. keresztrejtvény), de akár át is hívhatnál néha ismerősöket társasozni (pl: Scrabble, Dixit, Story Cubes).

Az idő repül, a szavak pedig dicsőségesen a fejedbe szállnak, ha játszol. Ámen.

6) Beszélgess

Az utolsó tippet azért tartogattam a végére, mert ez a leghatásosabb.

Rengeteg új szót csenhetsz el másoktól beszélgetés közben (főleg, ha egynél többször hallod ugyanazt az embert).

Azt tanácsolom, hogy mindenképpen keresd az angolul beszélő emberek társaságát (akár anyanyelvű, akár nem) és egyszerűen beszélgessetek.

Bármiről. Bármikor. Bármeddig.

Előbb-utóbb a sokszor használt kifejezések bevésődnek az agyadba, főleg ha a beszélgetőtársad szimpatikus.

(Okos ember vagy, ezért biztos észrevetted már, hogy az egyetértés és szimpátia kimutatására az ember önkéntelenül imitálni kezdi a másikat és átveszi a szavajárását.)

Ilyen könnyen még sosem építettél szavakat az aktív szókincsedbe, ugye?

Ha még hiányzik a bátorságod a beszédhez, akkor próbáld ki 100% beszéd, 0% könyv módszerünket, és szedd ki egy életre a félelemgombócot a torkodból. Hihetetlenül felszabadító érzés lesz, és olyan ajtókat fog megnyitni előtted az életben, amiknek a létezéséről sem tudtál.

 

Első lépésben jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre (+töltsd le azonnal az ajándékodat, ami jó lesz nagyon):

banner_button

petra1

Margitay Petra, szolgáltatási vezető
Speak! Nyelviskola

Share This