Kép forrása: natanaelginting – freepik.com

Brit zenei kiruccanásunk záróakkordjához érkeztünk Wales hegyei között: az angol, skót és ír formációk után most a walesi zenei palettát böngésztük. Határtalan rögbiszeretet, merész italkapacitás – Wales híres a túlkapásairól, sokszor megfeledkezik a mértéktartásról, de egy dolgot nem vehetünk el tőlük: a zene szeretete mélyen átjárja a büszke nemzet lelkét és szívét. Maradunk az eddigi modellnél, mutatunk neked 8+1 világsztárt, akik közül közel sem biztos, hogy mindenkit ismersz majd.

The Alarm

A rockzenekar 1981-ben alakult a walesi Rhylben. Eredetileg punkzenekarként debütáltak The Toilets néven 1977-ben, azonban Mike Peters énekes hatására az együttes hamarosan magáévá tette a rock műfaját, illetve munkásságuk a walesi nyelv és kultúra jelentős hatásait is magában hordozza. A U2 és Bob Dylan előzenekaraként az 1980-as évek népszerű újhullámú popzenekarává váltak. A brit sajtó rendszerint szélsőségesnek és követelőzőnek minősítette a lemezeiket, de ez mit sem számított buzgó követőiknek, akik világszerte több mint 5 millió eladás és tizenhat brit Top 50 kislemez erejéig támogatták az együttest.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: The Alarm – Sixty Eight Guns

Badfinger

A Badfinger rockzenekar a walesi Swansea-ben alakult, majd az 1960-as és 1980-as évek között tevékenykedett. Legismertebb felállásuk a Pete Ham, Mike Gibbins, Tom Evans és Joey Molland alkotta négyes volt. Leginkább az 1970-es évekbeli power-pop műfajra gyakorolt ​​hatásuk miatt méltatják őket. Becslések szerint a zenekar 14 millió albumot adott el. A banda örökségét valószínűleg mindig is a Without you sötét balladájának slágerváltozata, valamint Ham és Evans öngyilkosságai fogják keretbe foglalni. Ez a kétségbeesetten tragikus fordulat elhomályosítja a Baby Blue és a No Matter What zenei drágakövek fényességét és örömét, amelyeket még az 1970-es évek elején készítettek.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Badfinger – Without You

Budgie

Az Iron Maiden, a Metallica, a Megadeth és a Van Halen csak néhány azon zenekarok közül, amelyek Burke Shelley befolyásos hard rock triójának dalait feldolgozták. A banda 1967-ben, Cardiffban alakult. Leginkább a hard rock és a heavy metal vonalán ismertek, de a progresszív rock és a humor elemeit is beépítették zenei stílusukba, az 1975-ös Bandolier albumtól kezdve pedig már a funk ritmusait is magukévá tették. A Budgie zenéjét az All-Music Guide leginkább a Rush és a Black Sabbath keresztezéseként írta le. A Metallica 1988 szeptemberében kiadta a Breadfan feldolgozását a Harvester of Sorrow kislemezén.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Budgie – Breadfan

Man

A Man egy walesi rockzenekar, amelynek stílusa az amerikai nyugati parti pszichedelia, a progresszív rock és a blues keveréke. A The Bystanders, a walesi rockharmónia csoport reinkarnációjaként 1968 novemberében alakultak, és közismerten az élő koncertjeiket követő rögtönzött, improvizált bulijaikról váltak híressé.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Man – Live German TV 1975

Manic Street Preachers

A Manic Street Preachers egy walesi rockzenekar, amit 1986-ban alapítottak Blackwoodban. A zenekar tagjai unokatestvérek, James Dean Bradfield (ének, gitár) és Sean Moore (dobok, ütőhangszerek, hangzásképek), valamint Nicky Wire (basszusgitár, dalszöveg). Köznyelven általában The Manics néven ismerik őket. Az 1990-es évek Welsh Cool Cymru kulturális mozgalmának kulcsfontosságú részét képezik. Debütáló kislemezük, a Suicide Alley megjelenése után a zenekarhoz Richey Edwards társ- és ritmusgitárosként csatlakozott. A banda korai albumai punk hangulatúak voltak, és végül egy nagyobb alternatív rock hangzásra bővültek, miközben egyértelműen megtartották a baloldali politikai szemléletet. A kultúráról, az elidegenedésről, az unalomról és a kétségbeesésről szóló androgün glam képek és dalszövegek korai kombinációja hűséges követői és kultikus státuszt szerzett nekik. A zenekar 1992 februárjában adta ki debütáló albumát, a Generation Terrorists címűt, amelyet a következő évben a Gold Against The Soul, majd a The Holy Bible követett.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Manic Street Preachers – La Tristesse Durera (Scream to a Sigh)

Persian Risk

A Persian Risk egy heavy metal együttes a brit heavy metal korszak 1979-ben alakult új hullámából, amely a walesi Cardiffból érkezett. Az alapító a Stoned Soul Party korábbi gitárosa, Phil Campbell, későbbi Motorhead-tag, akinek az ötletére Jon Deverill énekest, Dave Bell második gitárost, Nick Hughes basszusgitárost és Razz dobost toborozták az együttesbe. A csoport 1986-ig volt aktív. 2012-ben Carl Sentance énekes újraindította ugyan a zenekart, bár mindezt kurtán-furcsán, a korábbi tagok bevonása nélkül tette.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Persian Risk – Ridin’ High

Super Furry Animals

A Super Furry Animals szintén egy walesi rockegyüttes, amelyet Cardiffban alapítottak 1993-ban. Létrejöttük óta a zenekar Gruff Rhysből (ének, gitár), Huw Bunfordból (vezető gitár, ének), Guto Pryce-ból (basszusgitár), Cian Ciaranból (billentyűzetek, szintetizátorok, különféle elektronika, alkalmi gitár, ének) állt, majd a formációhoz később csatlakozott Dafydd Ieuan (dobok, ének) és Rhys Ifans is. A Super Furry Animals kilenc brit albumlistát vezetett az első 25 stúdióalbumról, valamint számos kislemezt, EP-t, összeállítást és együttműködést valósítottak meg együtt. Az alakulat központi szerepet játszott a Cool Cymru-korszakban. A Super Furry Animalst korunk egyik legötletesebb zenekaraként írta le a Billboard, míg az NME 2005-ös cikke az elmúlt 15 év egyik legfontosabb zenekaraként jellemezte őket.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Super Furry Animals – Golden Retriever

Tigertailz

Ezek a cardiffi glam rockerek az 1980-as évekbeli Sunset Strip bicskanyitogató esztétikájára támaszkodtak elsősorban, de kétségkívül legyártottak néhány slágert, ami fülbemászó képességük révén hatalmas örömet okozott a rajongóknak. Pepsi Tate basszusgitáros és kreatív alkotótag 2007-ben, 42 évesen elhunyt, de az együttes továbbra is játszik és gyarapszik az európai fesztiválsorozatokon.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Tigertailz – Love Bomb Baby

+1: Tom Jones

A végére most is tartogattunk egy mindenkinek ismerősen csengő nevet. Sir Thomas John Woodward 1940. június 7-én született a walesi Treforestben, majd Tom Jones néven vált világhírűvé. Pályafutása az 1960-as évek közepén indult. Rendszeresen turnézott, fellépett Las Vegasban. Jones hangját az AllMusic teljes torkú, robusztus baritonként aposztrofálta. Előadói körébe tartozik a pop, az R&B, a show dallamok, a country, a tánc, a soul és az evangélium. Jones több mint 100 millió lemezt adott el, megszámlálhatatlanul sok népszerű slágerrel. Ilyen például az It’s Not Unusual, a What’s New Pussycat?, az 1965-ös James Bond-film főcímdala, a Thunderball, a Green, Green Grass of Home, a Delilah, a She’s a Lady, a Kiss és a Sex Bomb.

A Speak! Nyelviskola slágerajánlata: Tom Jones – Kiss

Szeretnéd jobban érteni a dalok, énekek szövegeit? Kedvet kaptál az (online) angol tanuláshoz? Ha igen, akkor az első lépésed az ingyenes online angol szintfelmérőnk kitöltése.

Németh Márti,
ATP szövegírás, marketing szövegíró  

Share This