Ezt kötelező megtanulnod a magyar foci válogatottól (ha meg akarsz tanulni angolul beszélni)

A tegnap (vasárnap) esti magyar-belga meccs után véget ért a „soha véget nem érő éj”. Őrült utazás volt – őrült sok tanulsággal. Az egyik ilyen tanulságot pedig Neked is észben kell tartanod, ha meg szeretnél tanulni angolul beszélni.

A magyarok várakozáson felüli teljesítményének sok okát felsorolták már a szakértők. Bernd Storck profizmusa és mesteri taktikai húzásai, az MLSZ stabil és kitartó támogatása, a teljesítménymérési alapelvek következetes alkalmazása, a 21. századi edzésmunka, és a szenzációs szurkolótábor mind-mind hozzájárultak ehhez a szívdobogtató EB-szerepléshez.

De mindent mérlegre téve, a sikeres szereplés kulcsa egyértelműen a csapategység volt.

Nem voltak sztárjaink.

Nem voltak topligákban edződő alapembereink.

Nem volt hasonló sorozatban szerzett tapasztalatunk, amire támaszkodhattunk volna.

Semmilyen előzetes statisztikai összevetésben nem voltunk kimagaslóak.

A keretünk összértéke (euro milliókban mérve) messze a legalacsonyabb volt a 24 szereplős mezőnyben.

A legtöbb ellenfelünk nyíltan, vagy kevésbé nyíltan, megmosolyogott minket.

De volt egy csapatunk.

hungary-team-speak-nyelviskola

Van egy csapatunk

A csapat lényege, hogy a csapatot alkotók egyéni teljesítményei nem szimplán összeadódnak, hanem megsokszorozódnak. Ez az a bizonyos szinergia, amikor több elem vagy tényező együttműködéséből nagyobb teljesítmény, magasabb szintű eredmény jön létre, mint amit az elemek egyenként lére tudnak hozni.

A magyar válogatott ezen az EB-n pedig igazi csapatként működött. Nem a kimagasló egyéni teljesítmények, hanem a csapategység lökte, hajtotta előre a válogatott szekerét. Nem a „sztárjaink” villanásai, hanem a tudatosan felépített taktikát, fegyelmezetten végrehajtó, koordinált játék, és egymást erősítő team munka hozta el a magyar foci nagy visszatérését az európai futball elitjébe.

Legyen csapatod, amikor angolul tanulsz

Mi a foci EB legnagyobb tanulsága, amit nyelvtanulóként evidenciában kell tartanod, ha meg akarsz tanulni angolul? Az, hogy Neked is legyen csapatod, amikor belevágsz a tanulásba.

A csoportos nyelvtanulás előnyeiről más sokat írtunk (itt, itt, itt és itt, meg itt is), de ha eddig nem győztek meg a „szakmai érvek”, akkor most, a válogatott sikere talán felülírja az agyadban futó programot.

Egy tanfolyami csoportban is ugyanaz a szinergia érvényesül, mint egy összekovácsolódott focicsapatban.

A diákok egymást húzzák, motiválják, lendítik át a holtpontokon. Egy jó angol nyelvtanfolyamon nem a „sztárjátékosok” villanásain múlik a siker, hanem a kemény munkán, a rengeteg gyakorláson, és a csapatjátékon. Azon, hogy mennyire vagy képes együttműködni a többiekkel, és „edzőként” milyen jól állod meg a helyed.

Egy jó angol nyelvtanfolyam ráadásul olyan, mint az EB előtti edzőtábor: stabil alapokat, nagy rutint, mentális és technikai magabiztosságot ad, hogy éles helyzetben, „tétmeccsen” ne fagyj le.

A csoportos nyelvtanulás azért veri kenterbe az egyéni nyelvtanulási formákat (magántanár, online angol, könyvalapú, hagyományos módszerek stb.), mert támaszt ad, és közösségi élményt nyújt.

csoport-hungary-speak-nyelviskola

Csak a csoportos nyelvtanulás nem akar szembemenni az evolúció vastörvényével, és teljesíti ki az ember társas lény mivoltát a nyelvtanulásban. Nem utolsó sorban pedig csak a csoportos nyelvtanulás képes eljuttatni az emberek 85-90%-át a magabiztos beszédig, hiszen a kommunikáció alapja a beszéd, a beszédhez pedig mindig legalább két ember kell.

Ráadásul minél több emberrel játszod ezt a játékot, annál hatékonyabban, gyorsabban, és élvezetesebben lépheted át a „nem megy, nem merek” és a „simán beszélek” közti választóvonalat.

„Egyre stabilabbnak érzem az alapjaimat. Rengeteg új szót, kifejezést tanultam és helyre került egy-két nyelvtani dolog. Szeretem a csoportot, nagyon interaktív és „fárasztó”. Sokkal bátrabban meg merek szólalni angolul, és ha filmeket nézek, ráismerek olyan kifejezésekre, melyeket itt tanultam. Nagyon motiváló a csapat és a tanár. Nagyon jól dolgozunk együtt, mindent világosan, érthetően átbeszélünk. Sikerült megérteni a passzív szerkezetet, amit eddig csak érzésre használtam. Sőt, az egyik diáknak én tudtam segíteni benne, hogy megértse, ami szintén jó érzés volt.” (Nagy Szilvia)

„Úgy érzem, hogy egy fantasztikus csoportba volt szerencsém kerülni, és egy remek tanárunk volt Timi személyében. Mindig mindenben a segítségünkre volt. Az órák nagyon jó hangulatban teltek és feltöltődve mentem innen haza. Nem éreztem tehernek a nyelvtanulást, sokkal inkább egy kellemes elfoglaltságnak. Azt gondolom, nagyon sokat fejlődtem, amit szerettem volna a tanfolyam elején. A célomat, ha nem is teljes mértékben, de közel sikerült elérnem. Boldog állomásként fogom megőrizni ezt a csoportot az emlékezetemben.” (Kovács Gábor)

Ha Te is szeretnél egy összetartó, egymást motiváló csapat tagjaként a lehető leggyorsabban, és legszórakoztatóbban megtanulni angolul beszélni, akkor jelentkezz ingyenes szintfelmérőnkre, és indulj el a csoportos és beszédcentrikus nyelvtanulás útján:

banner_button

Kiemelt kép forrása: http://mno.hu/

További képek forrása: http://essentiallysports.com/; http://en.mlsz.hu/

Share This